enstantane 

kapat
  1. Fotoğraf makinesinin, saniyelerle ve saniyenin kesirleriyle işaretlenmiş bir kadranla kontrol edilen enstantane ayarı, diyafram açıklığı ile birlikte film üzerine ne kadar ışık düşeceğini belirler. Ama, daha da önemlisi, enstantane ayarı, hareketli ya da durağan konuların net ve keskin detaylı olarak mı yokse belli bir izlenimi ifade edercesine bulanık olarak mı kaydedileceğini belirler.

Obtüratör açıkken fotoğraf makinesinin hareket etmesiyle oluşabilecek istenmeyen titremelerden kaçınmak için, yeterince yüksek bir enstantane hızı kullanmalısınız. Eğer, makinenizi bir üç ayak üstüne oturtursanız, makinenin titreme tehlikesi ortadan kalkacağından, saniyeler süren uzun enstantaneler kullanabilirsiniz. Buna karşın makineyi elinizde tutuyorsanız genel kural, hiç değilse objektifinizin odak uzaklığına denk bir enstantane seçmektir.

Yani
    Odak uzaklığı Enstantane hızı
    50mm'lik objektif için

90-135mm'de

250mm'de 1/60 sn. ya da üstü

1/125 ya da üstü 1/250 ya da üstü enstantane kullanın. Bu kuralın nedenlerinden biri objektiflerin uzunlaştıkça daha ağırlaşması, diğeri ise makinedeki en küçük harketin objektifin uç noktası uzaklaştıkça daha fazla kaymaya sebep olmasıdır.

Yaratıcı kontrol

Fotğrafını çektiğiniz hareketli bir konuyu yorumlamak için, enstantaneyi kullanabilirsiniz. Örneğin, koşan bir insanı çekerken, bütün ayrıntılarıyla "dondurulmuş" bir görüntü için 1/250 hatta 1/500 sn lik bir enstantane kullanılırsa çekim sırasında koşan insan figürü, objektifin görüş alanının bir ucundan diğer ucuna doğru çok hafif olarak hareket etmiş olacaktır. Sonuç: yine kesinlikle tanınabilir bir koşucudur; ama bu kez görüntü biraz bulanıktır ki, bu da hareket ve canlılık hissi yaratır.

Her zaman, enstantane ile diyafram açıklığını birlikte dikkate almak zorundasınız. Aynı örneği kullanarak 1/500 sn de doğru poz için pozometreniz f4 verdiyse, 1/60 sn'de f11 kullanmanız gerekecektir. Bu durumda netlik derinliği önemli ölçüde artacak belki de, dikkati dağıtan bir arka plan da netleşecektir.

Pan yapma

Enstantaneyi yaratıcı bir şekilde kullanmanın başka bir yolu da "pan yapma", yani obtüratör açıkken fotoğraf makinesini hareket ettirmektir. Bunu yapmak için, 1/30 ya da 1/60 saniyelik bir enstantane seçin ve pozlandırma yaparken konuyu makinenize göre aynı konumda tutmaya çalışarak konunun hareketini makineyle izleyin. Hareket eden konu net görünecek; ama, bütün hareketsiz nesneler (arka plan gibi) bulanık olacaktır.

Hareketin dondurulması

Fotoğraf makinesiyle hareketin dondurulması için başvurulan iki yöntem vardır. Bunlardan biri, ani yoğun ışık veren flaş kullanımı; diğeri, hızlı bir enstantane kullanımıdır.

Hareketi "donduracak" enstantaneler
    (35mm'lik makinede 50mm objektifle)

Hareket yönü: Hareketi dondurmak için gerekli enstante, konunuzun makinenize göre hareket yönüne de bağlıdıdr. Örneğin, makinenin tam üstüne doğru gelen ya da makineden uzaklaşan süratli bir otomobilin hareketi, objektifin görüş alanına paralel olarak yapılan bir hareket için gerekenden çok daha yavaş bir enstantaneyle dondurulabilir. Ayrıca, bir nesnenin hareketini yakalamak için, nesne fotoğraf makinesine ne kadar yakınsa, o kadar yüksek bir enstantaneye gerek vardır.

Manuel pozlandırmalar

Havai fişekler gibi konularda, enstantaneyi B'ye ayarlayarak makineyi bir üç ayak üstüne yerleştirin. Parmağınızı deklanşörden çekene kadar uzun bir poz süresince enstantane perdesi açık kalacaktır.

Makine titremesinin yaratıcılığı
    Makine titremesi ilginç dokusal ve ışıksal etkiler yaparak fotoğrafınızı çekici kılar.
    #164546 (nirvana, 12.04.2006 13:14 ~ 13:15)
  2. (bkz: fotografcılık)
    #164549 (nirvana, 12.04.2006 13:15)
  3. bir ana dair, anlık.
    #1511856 (hosaf, 10.04.2007 08:28)
  4. enstantane küçük bir andır; ama o anı yakaladığınızda, o an ömür boyu karşınızdadır.vesikalıklar enstantane değildir; poz veririz çünkü. ama afgan kızın o bir anlık bakışı veya duvar dibindeki amelelerin bir anlık varoluşları birer enstantanedir. *
    #1800233 (1kapaa5tabak, 21.06.2007 14:59)
  5. diyframla karıştırılan şey.
    #1800256 (nikim yok benim, 21.06.2007 15:02)
  6. ucuz fotoğraf makinelerine verdiğimiz ayar. *
    #1800364 (byLait, 21.06.2007 15:20)
  7. aldıgımız secmeli ders olan fotografcılıktan aklımızda kalan tek kelime.

bir daha duyulmak istenmeyen ayrıca. insan bir dönem boyunca enstantaneden baska kelime söylemez mi ya, söylemedi işte..
    #2170649 (tatlı su levregi, 21.08.2007 11:55)
  8. genelde 1 sn ile 1/2000 sn arasında olurmuş. bazı makinelerde otomatik bazılarında manuel olarak ayarlanabilmekdir. bazılarında ise sabit olacağını tahmin ediyorum.
    #2664226 (the kene, 05.12.2007 12:32)
  9. (bkz: obturator)
    #2679762 (the kene, 09.12.2007 15:08)
  10. fotoğraf filmi üzerinde saptanan zaman parçası, fotoğrafik an.
    #3239435 (fashiondesigner, 07.04.2008 01:07)
  11. (bkz: örtücü hızı)
    #4146200 (nenvarkuzum, 27.10.2008 09:27)
  12. bir anlik goruntu.. anlik kesirlerle ifade edilen.
    cok uc noktali cumlelerin yazılmasina onayak olacak kadar derin anlamlar ihtiva eden ama coklukla kiymeti es gecilip manasinin fiyakasi bozulan.. bir enstantane.. senden kalan..

deklan$ore degen parmagin yakaladigi.. $oyle;

foto 1- burada oyle guzel gulumsemi$sin ki obturator bile $uurunu yitirmi$.. ku$u kapan kedinin gozlerindeki donukluk, kanatmi$ sanki ucurtmasina jilet takan cocugun avuclarini. bilemiyorum; oyle bir an olmu$ ki ihtiyar bir adam takilmi$ objektifin merkezine: agliyor gibi susan gozleri oyle korunmasiz yakalanmi$lar. bliyorum biliyorum.. zaten sen gulumsersen $u koca ay erir de dunyaya akar..

foto 2- $u duvara degen el bana mi ait? duvar bana temas ediyor gibi de, orada yokmu$um ben sanki. ruhum kacirilmi$ gibi.
    $u italik dudaklar? gereksiz uzayan saclarim? sana bakmayi$im? tamam, gulduren anlik goruntuler'den biri olmu$um burada ben. pantolonumdaki kusmuk lekesi bak o geceden kalan, hatirlatmayayim! hahaha hani senin.. neyse utandirmayayim.

foto 3- bitti demi$ gibisin. yara gibi gülümsüyorsun. gozlerin iki el ate$ ediyor. puantiyeli sirt cantasi olan cocuk var ya hani $u yanindan gecen; o olmak isterdim biliyor musun.. onun gibi teget gecmek isterdim. icini bo$alttigimiz hayattan olumle fidye alma oyunu oynamak: mecali kalmamak diye bir oyun; $$ duyuyor musun?

foto 4- o yaz. babanin raki masasinda devrili$i. annenin mezeleri yerden toplayi$i. karde$inin ba$ka bir odada uyuyor olu$u. bu anda her $ey var, bir sen yoksun. sanirim o yuzden ben de yokum, gecelim.

oldun diye aglamiyorum. sorun degil..
    #4211674 (ceviz agaci, 10.11.2008 16:58)
  13. (bkz: ortucu)
    #4211701 (tu kaka bana, 10.11.2008 17:04)

Copyright © 2008 - uludağ sözlük

enstantane başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. enstantane ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu enstantane nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about enstantane. Copyright of the articles are belong to their authors.

» gokdeniz karadeniz in yunanistan a attigi gol » kuba da puro saran anadolu kadini » aperture priority » mtv turkiye » futbol spikerlerinin turkcemize kattiklari » her durumla alakali atasozu bilen insan » fotografcilik » araba yarisi oyunlari » yemekteyiz naim » alternatif cengel bulmaca sorulari » bal kutusu » sevdiye » osmanli atasozleri » denizli pekdemir avm » yolumuz gurbete dustu deki kaval sesi » ağza boşalmak » bayram gelenekleri » iyi opusmek icin yapilmasi gerekenler » romen rakamlari » her karsiliksiz ask bir cigliktir » her karsiliksiz ask bir cigliktir » hakan balta nin hamile esi » bas goz etmek » spor yaparken muzik dinlemek » azalan verimler kanunu » secretcv » saltuklar » ekmeksiz ye » serenity » halk » jake chambers » komedi dukkani » kolbasti » oz gaziantep » ellen » danal seks » the man who wasn t there » a » b » c » d » e » f » g » h » i » k » l » m » n » o » p » r » s » t » u » v » w » y » z » sitemap » kısa » ugur polat » malatyali cocugun baz istasyonu isyani » tulum peyniri » piano man » mayer amschel rothschild » soray uzun ile acun ilicali farki » dersia edebiyat » fidelio » the doors of perception » gnr