bugün

Birbirinden çok farklı olmasina rağmen sıkça karşılastirilan iki mühendisliğin versusu.
Bana kalırsa makine endüstriye göre bir adım önde.
birbirinden çok farklı mühendislikleridir. mühendislik yapmak istiyorsan makina, işletmeci olmak istiyorsan endüstriyi seçebilirsin.
tabii ki makine mühendisliği. bu sorunun sorulması bile abestir. endüstri modadır, geçer. makina ise daima.
Makine mühendisliği bir sanattır. Hayatın her evresinde mutlaka ihtiyaç duyulur. Branş mühendislikler gibi sadece bir sektöre hitap etmez. Bu nedenle mesleğim diye söylemiyorum mühendisliğin babasıdır makine mühendisliği.
Ikisinide okuyan biri olarak samimiyetle soyluyorum. her türlü endustri Mühendisliğinin alacağı versustur.
Makine muhendisligi gercek bir muhendislik yapma imkani verir, endustri muhendisligi ise kardes payinda aciklandigi gibidir.

Turkiye de hangi muhendis gercek anlamda muhendislik yapiyor, tek isleri bilgisayar basinda oturup butun gun mail atmak.

Zaten bir isletme actiginizda hemen yabanci paydaslarinizin destegini alirsiniz, ise dair her seyi, tum bilgileri onlar saglar size. Bundan dolayidir ki turkiye de muhendislerin muhendislik yapmasina gerek olmamaktadir, aranan kisi isleri yonetecek elemanlardir. Bunlarda endustri muhendisleri oluyor acikcasi.

Sozun ozu, benim kisisel gozlem ve izlenimlerim sonucunda endustri muhendisligi diger bircok muhendisligin onunde.
endüstri mühendisliğinde kız öğrenci oranı %40-60'larda seyrederken bu oran makine mühendisliğinde %1-5 arasında seyretmektedir.
Dünyanın ilk yüz Üniversitesi içinde kaç tanesinde endüttürü diye bir mühendislik bölümü var bir bakılması gereken versus. Alınmaca gücenmece yok şimdi.
direk yüzdelik dilimlere bakılınca endüstrinin alacağı versustur.
makine mühendisliğinin alacağı versustur. makine mühendisliği içinde elektrik, endüstri, kontrol hatta metalurji ve malzemeyi de almaktadır. kısacası makine fiziğin kendisidir. fiziği bilmektir.
endüstri ise, işletme mezunları/adaylarının fabrikalara girebilmesi için aldıkları isimdir.
yazılım mühendisliğinin hepsine nal toplatacağı versus.
Calisilinacak alana göre kiyaslanirsa hangisinin o alanda daha iyi veya kötü oldugu söylenebilinir ama mühendislik kiyaslamasi yapildiginda bütün mühendisliklerin dönüp dolasip yine fizigin elini öpecegini söyleyebiliriz.
Endüstri mühendisliği hepsinin eline verir.
neden birbirinizden üstün olmaya çalışıyorsunuz siz?

hepiniz mühendissiniz amk.
Cidden kıyasladınız mı bunları?

Yazıklar olsun diyorum. ikisi de birbirinden değerli iki nadide bölümdür arkadaşlar. Biri ketçapsa öteki mayonezdir. Biri Süheyl ise diğeri behzat tır. Bu iki bölümü ayrı ayrı düşünmemelisiniz. bir endüstri mühendisi ile bir makine mühendisi voltranı oluşturabilir. Bunlar lego gibidir arkadaşlar. Bunlar adeta bir puzzle ın birbiriyle bağlantılı iki parçasıdır. Ah be, ne anlattım ama. *
içten yanmalı motorlar ve kaymalı yataklar gibi konularda uzman olan makine mühendislerinin alacağı karşılaştırmadır.
ikisini de okumus bir insan olarak,
Endüstri Mühendisliginde kiz çoktur makinede kiz mi o ne lan?
Endüstri Mühendisliği daha sosyal bir muhendisliktir makine mühendisligi kanka bugün kapanıp ders calisiyoruz taaam mi?
Endüstri Mühendisliği mezunlari kolay is bulur makine mühendisi itine dök durumuna geldiği için biraz sürünür.
Son olarak makine mühendisi endüstri muhendisinin yapabileceği her şeyi yapar ama endüstri mühendisi için ayni şeyi söylemek mümkün değildir. Bu yüzden benim gözümde makine mühendisinin alacagi versustur.
Şimdi bir endüstri Mühendisliği çıktı gidiyor. Şimdi sorsan bir halt bilmezler. Yahu arkadaş makine yapamıyor diye bu millet niye dört yıllık amele alıyorsunuz?

Birincisi hiç bir fabrika endüstri Mühendisli ile makineye para vermez. Çünkü ikisi zaten aynı makine de daha fazla alan var. Endristi ise sadece yüzeysel.
Gelin bir de burada kavga edelim. Makineci düdük makarnalarını piste davet ediyoruz. *

Bir versus. Kazananın kim olduğu belli olanından.
müteahhit alır.
şimdiiii, söyle güzel bir rakı sofrası düşünürsek endüstri mühendisliği anca mezedir, mezeleri hazırlayandır. mesela havuçları ince ince doğrar, tüm havuçlara yetecek kadar yağı tavaya damla damla döker, ocağı gerektiği kadar açıp havuçları tam piştiği anda tavadan alarak kararında bir mayonezle masaya serviste komilik edendir. malum garson olanlar işletmecilerdir.
ama gelelim makine mühendisliğine, rakı masasını kuran, insanları etrafında toplayan, fazla kaçırınca rahatsızlık veren, adabına uygun içilmesi gereken masadaki sek rakıdır. patron kişisinin kafası attığında, mali durumu krize girdiğinde önce masadaki mezeleri temizlemekle başlar kendini sakinleştirmeye. bu durum daha da ciddileştiğinde, rakı sofrasını devam ettirmek adına sadece sek rakıyla da yetinebilir. ama ne zaman ki sofradan rakıyı kaldırır, adına rakı sofrası denilmemeye başlanırsa buna iflas etmek, yana yatıp çamura batmak denir.

kısacası makine mühendisi bir işletmenin demirbaş unsurlarından bir tanesidir. fakat patronun kıçına, cüzdanına keyif katmak uğruna işçiyi, mühendisi sömüren, tabirle sinekten yağ çıkarmaya çalışan, temel mühendislik derslerini arka sıradan izleyip, kendini mühendisim zannederek her şeyi çok iyi bildiğini sanan, işletmede elleri cebinde dolaşan tipler, genelde endüstri mühendisleridir. yine de ne olursa olsun bir rakı sofrası düşünüldüğünde rakının keyifli içilmesi, mideyi rahatsız etmemesi açısından sofradaki mezenin bolca rakıya eşliği görgüdür, bir zenginlik unsurudur.
Makine zaten kendi işi yapar mühendise ne gerek var dedirten durumdur.
Patron alır.
ikisininde alamayacağı versus. havacılık ve uzay alır çünkü o makineden de endüstriden de anlar. ülkede yok gerçi bu bölüm odtü ye açmışlar dandik bölüm bir o var, her neyse konumuz bu değil. illa ki biri alacaksa makine mühendisliği alır yürür.
Elektrik elektronik mühendisliği alır..