bugün

endüstri mühendisliği vs makine mühendisliği

şimdiiii, söyle güzel bir rakı sofrası düşünürsek endüstri mühendisliği anca mezedir, mezeleri hazırlayandır. mesela havuçları ince ince doğrar, tüm havuçlara yetecek kadar yağı tavaya damla damla döker, ocağı gerektiği kadar açıp havuçları tam piştiği anda tavadan alarak kararında bir mayonezle masaya serviste komilik edendir. malum garson olanlar işletmecilerdir.
ama gelelim makine mühendisliğine, rakı masasını kuran, insanları etrafında toplayan, fazla kaçırınca rahatsızlık veren, adabına uygun içilmesi gereken masadaki sek rakıdır. patron kişisinin kafası attığında, mali durumu krize girdiğinde önce masadaki mezeleri temizlemekle başlar kendini sakinleştirmeye. bu durum daha da ciddileştiğinde, rakı sofrasını devam ettirmek adına sadece sek rakıyla da yetinebilir. ama ne zaman ki sofradan rakıyı kaldırır, adına rakı sofrası denilmemeye başlanırsa buna iflas etmek, yana yatıp çamura batmak denir.

kısacası makine mühendisi bir işletmenin demirbaş unsurlarından bir tanesidir. fakat patronun kıçına, cüzdanına keyif katmak uğruna işçiyi, mühendisi sömüren, tabirle sinekten yağ çıkarmaya çalışan, temel mühendislik derslerini arka sıradan izleyip, kendini mühendisim zannederek her şeyi çok iyi bildiğini sanan, işletmede elleri cebinde dolaşan tipler, genelde endüstri mühendisleridir. yine de ne olursa olsun bir rakı sofrası düşünüldüğünde rakının keyifli içilmesi, mideyi rahatsız etmemesi açısından sofradaki mezenin bolca rakıya eşliği görgüdür, bir zenginlik unsurudur.