bugün

Babil Kulesi Efsanesi insanların ülkelerinden uzakta, hatta ülke sınırlarını biraz aşınca bile birbirlerini anlamakta ne kadar güçlük çektiklerini ortaya koyar.

Gerçekten de tek bir dilin konuşulduğu ülkelerin sayısı çok azdır. (Kuzey ve Güney Kore, Portekiz, izlanda) Genellikle aynı devletin sınırları içinde birçok lehçe bir aradadır. Afrika'da, (Zaire'de 212, Nijerya'da 413) veya Yeni Gine'de (849) değişik konuşma biçimlerinin, ağızlarının sayısı çok fazladır. Bazen de tam tersine, aynı dilin birçok ülkede kullanıldığı görülür: ingilizce 80 (45'i resmi dil olarak), Fransızca 50 (32'si resmi dil olarak) ve Svahilice 10'dan fazla ülkede kullanılmaktadır.

Dünyada 6000 dil veya lehçe (yalnız Avrupa'da 185) var olmakla birlikte, gerçekte en çok konuşulan beş dil dünya nüfusunun yarısını kapsamaktadır.

Çeşitli dilleri konuşanlarla ilgili istatistikler, birçok nedenden dolayı ancak yaklaşık bir fikir verebilir. Çizelgelerin düzenlenişinde güçlükler, iyi hazırlanmamış soruşturmalar, azınlık dillerinin siyasal kaygılarla ikinci plana itilmesi, göçler, ikinci bir dil bilme konusundaki verilerin çok belirsiz oluşu, ikidillilik ve çok dilliliğin sağlam bir ölçüte bağlanamaması, Kreol dillerinin veya resmi dil dışında kullanılan konuşma dillerinin var olması, kesin sonuçlar elde edilememesinin başlıca nedenleridir.

ingilizce, Fransızca, Hintçe-Urduca, Malayca-Endonezya dili gibi iletişimsel işlevi de bulunan dilleri gözönüne almak koşuluyla, anadil olarak en çok kullanılan 22 dilin dağılımı şöyledir: Çince 1 milyar kişi, ingilizce 400 milyon, Hintçe-Urduca, ispanyolca, Rusça (tüm lehçeleriyle) 250-300 milyon, Türkçe, Arapça, Portekizce, Fransızca, Bengalî 150-200 milyon, Malayca-Endonezya dili, Japonca, Almanca, 100-120 milyon; Biharî, Korece, italyanca, Cava dili, Marathi, Pencabî, Tamilce, Telugu dili, Vietnam dili 50-60 milyon. ilk sırada yer alan 100 dil dünyanın yüzde 95'i tarafından konuşulmaktadır ve dünyada en az bir milyon kişi tarafından konuşulan yaklaşık 200 dil vardır... * *
(bkz: esperanto)
(bkz: iskandinav dilleri)
(bkz: türk dilleri)
(bkz: sami dilleri)
(bkz: germen dilleri)
(bkz: romen dilleri)
(bkz: slav dilleri)
(bkz: fin ugor dilleri)
(bkz: baltık dilleri)
(bkz: doğu asya ve pasifik dilleri)
(bkz: diğer avrupa dilleri)
(bkz: fars dilleri)
(bkz: güney amerika dilleri)
(bkz: asya dilleri)
(bkz: afrika dilleri)
Bilinen dünya dillerinin yaklaşık yarısının son 500 yıl içinde ortadan kalktığı düşürülünce dünya ne kadar da suskunlaşmış.
2090 a doğru sadece 1 tane kullanılacağı düşünülen kelime ile ifadeyi sağlayan soyut bi' şey .s
https://youtu.be/_zPAjzmGSL4 ilginç bilgiler...
https://youtu.be/DUrYQJaPTeM Dünya Dilleri Hakkında ilginç Bilgiler Serimizin 2. videosu.