bugün

Kırklareli'nin demirköy ilçesi sarpdere köyü yakınlarında bulunan 2720 m uzunluğundaki mağara. içinde sürekli akışa sahip bir yer altı nehri ve bu nehrin oluşturduğu, derinliği yer yer iki metreyi aşan göller bulunan mağarada, zengin damlataş oluşumları yer almaktadır. Kuru mağara ve sulu mağara olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. 2003 yılında kuru mağaranın 250 m lik, sulu mağaranın da 200 m lik bölümü turizme açılmıştır. ayrıca Bern Sözleşmesi'nde yer alan 13 yarasa türü için Doğu Avrupa'daki en önemli yaşam ortamlarından biridir. fakat turizme açılmasından sonra bu yarasalar için yaşama ortamı olma özelliğini sürdürüp sürdürmediği tartışılmaktadır.
türkiye' nin en uzun mağaralarından biridir.
an itibarı ile iz tv de güzel bir belgeselde tanıtılmaktadır.
Turizme açıldıktan sonra yetkililerimiz bizlere "bir doğa harikasının içi nasıl betonla doldurulur". bunu göstermişlerdir. Sonbahar da Pınarhisar tarafından mağaraya gidiş yolu görülmeye değerdir, insana bir tablo içindeymişsiniz hissi verir.
kırklareli'ne bağlı demirköy ilçesi yolu üzerinden ayrılarak sarpdere köyü'nden ulaşılabilen dupnisa mağarası yazın ortasında size 10 derece gibi bir soğukluk yaşatabilecek bir yerdir. türkiye'de nadir yarasa türlerinin bulunduğu bir mağaradır. içerisi iki kısımdan oluşur. sulu ve kuru mağara. kuru kısım nispeten ılık olmakla birlikte ilk başta bulunan sulu kısım buz gibi soğuktur. yazın bile uzun kollu giysilerle girilmesi gereklidir. girişinde dere kenarında piknik yapılan bir yer bulunmakla birlikte giriş cüzi bir ücrete tabidir.
Türkiye'nin en güzel mağaralarından biri olmasına rağmen ulaşımının neden bu kadar zor olduğunu bir türlü anlayamadığım cennet mağarasıdır. Yıllar önce gitmiştim, çevresindeki yeşilliği unutmak mümkün mü?
bugün gittim ve izlenimlerimi aktarayım..

bir kere damlataş mağarası na kıyasla çok daha büyüktür..

iğneada yolunda ilerlerken ok işaretleri sizi yönlendirir ve o sapmadan sonra 45 50 dakikalık yol sonrasnda varırsınız..

çevresindeki yeşilliklerde piknik alanı kurulmuştur haftasonları 40 50 araç gelir piknik yapmaya..

bugün hava dışarda 30 derece iken mağara içinde yaklaşık 17 18 derece düşüş gözlenir..

yarasalar sebebiyle kasım ayından sonra turizme yasaklıdır.

yolunuz düşerse muhakkak gidin..

özellikle pınarhisar demirköy yolu tam bir doğa harikasıdır.

dönüşte yine aynı yolu gelirken manyetik alan a geldiğinizde aracınızı boşa alın ve şoke olmaya hazırlanın, aracınız bayır yukarı 50 metre kadar gidecektir..
Mağaradan çıkan kaynak Türk - Bulgar sınırı olan (bkz: Rezve Deresi)ni oluşturmaktadır.
Dupnisa, Bulgarcada delik anlamına gelmektedir.
Kırklareli demirköy sarpdere'de bir mağara iki gün önce ziyaretine gittim aslında iğneadaya gidiyorduk yüzmek kamp kurmak için tabelaları gördüm dönüşte de şuraya bir uğrayayım dedim, iğneadadan ayrıldıktan biraz sonra dupnisa sapağına girdim ortamala 30 kilometre, epey yokuşlu inişli bir yer, mağaraya yaklaşırken bir akarsuyun oluşturduğu küşük bir kahvaltılık bölüm var muhakkak uğrayın, böyle dere akarken kahvaltı yapıyorsunuz ayaklar suda masalar kurmuşlar aynı maşukiye gibi.

Mağaraya giriş 8 tl, öğrenci 3 tl, epey yüksek fiyat ama mağara çok büyük o paraya değer en azından bu tecrübeleri hiç yaşamayan biri için, içerisinden dere akmaya devam ediyor ve yarasaları görebilirsiniz güzel sarkıtlar ve serinlik muazzam izin verseler kamp kurarım o derece muhteşem.

Uzun dik merdiveni var ve çıkışı sizi orman içine götürüyor, ahşap bir merdivenle orman içinden tekrar başa dönüyorsunuz.

30 kilometre o yol ve 8 tl ye değer mi derseniz, %50 değer derim, sırf o mağarayı görmek için 300 400 kilometre yapıp gelmeyin ama iğneadaya yolunuz düşerse muhakkak sapıp görün.
10 sene önce iğneadaya giderken uğraşmıştım.stabilize yol vardı. Toz toprak. Şimdi nasıl bilmiyorum.
Serin bi yer güzeldir dogasi falan iyidir ormanin derinliklerinde tam kamp yeri.
Buraya giden yol hala toz topraktır.
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel

Çok güzel bir orman içinde etrafında dere akıyor. Ben bayılmıştım. Keşke yine gidebilsem.