bugün

Elektirk elektronik muhendisliginde okutulan bir derstir. eger bu dersi sakarya universitesinde aliyorsaniz sınavda kalem oynatamazsiniz ve bakmisinizki sinif ortalamasi 5-10 arasinda bisedir. ev arkadasinizla beraber yapmis oldugunuz odevden siz 50 almisiniz arkadasiniz 85 almistir . Acaba onun printer daha mi iyi cikti almis diye sorarken bi bakmisiniz arkadasiniz cc almis siz ff.

(bkz: osman cerezci)
bir elektrik yükünün harekete geçmesi sonucu oluşan elektrik akımının etrafında yaratmış olduğu alan. sadece yükün varlığı ile oluşan elektrik alandan farkı budur.

sabit yük, elektrik alan kaynağıdır.
hareketli yük(akım), manyetik alan kaynağıdır.
zamanla değişen hıza sahip yük, elektromanyetik alan kaynağıdır

yeryüzünde hiç bir yük hareketsiz kalamayacağına göre ve her şey atomlardan yapıldığına göre, yeryüzündeki her şey doğal olarak bir manyetik alan kaynağıdır. yalnız durum bu değil, zira mıknatıs dışında, yüklerin hareketi sonucu oluşan manyetik alanların toplamı sıfır olur. dolayısı ile bir taşın etrafına bir manyetik alan algılayıcı yaklaştırsanız da tın tın bir şey okuyamazsınız.

mıknatısta bulunan atomik manyetik kutuplar tek bir yöne yönlendiğinden net bir manyetik alan oluşturur dolayısı ile bir manyetik alan kaynağıdır.

dünya ise mağmadaki yüksek ısı ile oluşan elektrik akımı sonucu bir başka manyetik alan kaynağıdır. dev mıknatıs da denir ya da ben dedim oldu.

haşiye : işbu yazı, manyetik alan denilince ders akla gelmemesi gerektiğini vurgulamak için kaleme alınmış olup tamamı (dev mıknatıs biraz sallantıda gerçi) doğrudur.

(bkz: elektrik alan)
(bkz: elektromanyetik alan)
(bkz: maxwell denklemleri)
manyetikçieeaaaa! manyetikler alıyom manyetikçieeaaaa!****
- hayatım süpersin. hiç böyle bi manyetik almamıştım
+ senden elektrik alamıyorum nermin
- ooohhhh. deşarj oldum ben
+ lazer kalkanlarını indireyim o zaman
- fotonla beni kazımım...
bir mıknatısın mıknatıssal özelliklerini gösterebildiği alan.
(bkz: aura)
kırklareli ili demirköy - pınarhisar ilçeleri arasındaki yolda yaklaşık 50 metrelik alanda geçerli durum..

o yola geldiğinizde tabela karşınıza çıkar ve manyetik alan başlangıç yeri yazar..

buraya geldiğinizde aracınızın vitesini boşa alırsınız ve aracınız 50 metre boyunca bayır yukarı yaklaşık 20 - 30 km hız ile çıkar..

bu her türlü mekanik araç ile gerçekleşir..

motorsiklet minibüs ve otomobil ile gerçekleştiğine bizzat şahit oldum..

yolunuz düşerse muhakkak deneyin..

dupnisa magarasi na ya da iğneada ya giderseniz kaçırmayın bu şahane olayı.
insandada mevcut olan alandır. Buna çekicilik deniliyor fakat özünde. insanın sahip olduğu manyetik alanın yarattığı bir etkidir.

"Biyo manyetoloji ilkelerine göre tüm maddeler dolayısıyla insan vücudu manyetik özelliğe sahiptir. Güneş, hava ve su gibi mıknatıslık da insanların vazgeçilmez bir parçasıdır. insanı oluşturan maddelerin birbiriyle haberleşmek için kullandığı manyetik alanın sinyalleri hem birbiriyle ve hem de dünya manyetik alanı ile de uyum içindedir. Fakat bu uyum çeşitli nedenlerden dolayı bazen bozulmaktadır.

Manyetik alan hareketli ve elektrik yüklü zerrelerin, güç etkisinde kaldığı boşluk olup atomların içindeki elektronların çekirdek etrafında ve kendi etraflarında dönmeleri sonucu oluşur. Manyetik alan doğrudan gözle görülemeyen veya kolayca hissedilemeyen fakat sonuçları görülebilen veya hissedilebilen bir olgudur. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte cihazlar kanalıyla ölçümü de mümkün hale gelmiştir. Tüm maddeler canlı veya cansız zayıf ya da güçlü manyetik alanları vardır. Her madde gibi insanında bir manyetik alanı bulunmaktadır."
Doğru akımın oluşturduğu alandır. Girdaplanma özelliği vardır.
Gezegenimiz dünya için hayati önem taşıyandır.
Gerek dünyanın manyetik alanı, gerekse güneşin manyetik alanı.
Büyükten küçüğe ele alalım...
Güneşin de tıpkı dünya gibi bir manyetik alanı vardır. Peki bu manyetik alan nasıl oluşur?
Yıldızlarda oluşan nükleer füzyon sonucu sürekli atomlar belirli oranda proton kaybına uğrar. Bu da elementlerin değişimi demektir. Yıldızların nükleer yakıtı azalırken, demir ve benzeri ağır elementler bu füzyonla artar. Yine Demir ve bakır gibi ağır elementler çekirdeğe doğru çöker. Çekirdekte toplanan bu ağır elementler sürekli bir döngü içindedir. Haliyle manyetize olan bu çekirdek, bütün yıldız sisteminin en uç sınırlarına kadar uzanır. oort bulutsusunun oralara kadar.

Güneş sistemi için bir nevi kalkan görevi yapan bu manyetik alan, sisteme dışarıdan gelen pek çok kozmik fırtınayı dışarıda tutar. Keza aynı şey dünyanın manyetik alanı için de geçerlidir. Hem bu solar fırtınaları, hem de meteor yağmurunu dışarıda tutar. Lakin dünyanın manyetik alanı için bundan biraz daha fazlası var.

Dünyanın kendi etrafında dönmesi ve bu dönüş zamanını da yine manyetik alan belirler. Güneşin manyetik alanı ile dünyanın manyetik alanı tıpkı bir saatin dişlisi gibi çalışır. Sonuç olarak 24 saatlik zaman dilimini manyetik alanımıza borçluyuz.