bugün

(bkz: bursaya bir türlü tayin çıkmaması)*
sokaklarında fellik fellik normal insan aramama rağmen muaffak olamadığım ildir.
daha ziyade sıcak suları ve çekirge semtiyle hatırladığım çocukluk kabusum. biz her bahar haşlanırdık bursa da..
ufak şirin güzel yaşanılası bir kent .. her ne kadar kötü hava koşulları olsada güzeldir . doğup büyüdüğüm haladaha yaşadığım ve yaşamaktan büyük keyif aldığım şehirdir .
istanbula yakın olmasından dolayı istanbulu fazla özlemeyi gerektirmeyen şehirdir. istanbul yaşanılacak değil gezilecek şehirdir gerçeğinin farkında olanlar için favori yaşam merkezidir bursa.
arayanın mevlasını da belasını da bulduğu ildir.
bugünlerde her tarafın kazılıp yol yapıldığı şehir.
adam gibi yol yok ki be kardeşim. hep ara sokaklardan sağdan soldan ulaşıyoruz bi yerlere..
11 eylül bulvarı* botanik park ın orada yol çalışması var,kazılıyor.izmir yolunda küçük saniyinin girişinde bi çalışma var. mahvediyo adamı. bursaray doğu etabı çalışmasından dolayı şehrin doğusuna gidiş felç durumda. ayrıca polis okulu kavşağının doğu tarafını takip eden yolda bi bat-çık çalışması daha başladı. insanın arabayla çıkası gelmiyo yola.
(bkz: bursa tiyatrosu)
öncelikle bursa ya otobusle gelırsenız sizi terminal otobüsleri karşılar muhtemelen dunyadaki ilk otobuslerdir.. sonra sehre yaklasınca yesil bi şehir de hava nasıl bu kadar pis olur dıe dusunursunuz.. trafige de girince baslarsınız oflamaya.. ama turbeleri, camileri, asırlık çınar agacları insana dertlerini unutturur.. Osmanlı'nın payitahtıdır Bursa... daha iyi davranmamız lazım sehrımıze...
Elini sallasan biz Artvinlilerden birine çarpan şehirdir. o yüzden biz artık Burtvin demekteyiz.
iki hafta sonra döndüğüm sılam, yollar epey düzelmiş,trafik az biraz daha rahatlamış.
Bursa 40 derece boylam ve 28 - 30 derece enlem daireleri arasında Marmara Denizinin güneydoğusunda yer alan, toplam il nüfusu 2000 Yılı Genel Nüfus Tespit sonuçlarına göre 2.125.140 ile Türkiye'nin 4. büyük kentidir.
Bursa ili doğuda Bilecik, Adapazarı, kuzeyde izmit, Yalova, istanbul ve Marmara Denizi, güneyde Eskişehir, Kütahya, batıda Balıkesir illeriyle çevrilidir.

Denizden yüksekliği 100 metre olan Bursa, genelde ılıman bir iklime sahiptir. Ancak, iklim bölgelere göre de değişiklik göstermektedir. Kuzeyde Marmara Denizinin yumuşak ve ılık iklimine karşılık güneyde Uludağ'ın sert iklimi ile karşılaşılmaktadır.

ilin en sıcak ayları Temmuz - Eylül, en soğuk ayları ise Şubat - Mart'tır. 52 yıllık gözlem süresi itibarı ile yıllık ortalama yağış miktarı 706 mm.dir. ilde ortalama nispi nem % 69 civarındadır.

ilin yüzey şekilleri, birbirlerinden eşiklerle ayrılmış çöküntü alanlarıyla, dağlar halindedir. Çöküntü alanlarının başlıcalarını iznik ve Uluabat gölleriyle Yenişehir, Bursa ve inegöl ovaları oluşturmaktadır.

Toplam yüzölçümü 10.891 km2 olan Bursa ili topraklarının % 17'sini ovalar oluşturmaktadır.

il sınırları dahilinde Uluabat (1.134 km2) ve iznik (298 km2) gölleri bulunmaktadır.
ilin önemli akarsuları; Mustafakemalpaşa Çayı, Uludağ'ın güney yamaçlarından doğan ve gene Uludağ'dan kaynaklanan birçok küçük dere ile beslenen Nilüfer Çayı, Göksu Çayı, Koca Dere, Kara Dere, Aksu Deresidir.

il'in sahip olduğu 135 km. kıyı bandının 22 km.lik kısmı kullanıma uygun olup, diğer kısmı değerlendirilememektedir.

Bursa ili topraklarının yaklaşık % 35 ini dağlar kaplamaktadır. Dağlar genellikle doğu-batı yönünde uzanan sıradağlar şeklindedir. Bunlar; Orhangazi'nin batısından Gemlik körfezinin batı ucunda bulunan Bozburun'a doğru uzanan Samanlı Dağları, Gemlik Körfezinin güney yüzünü kaplayan ve Bursa ovasını denizden ayıran Mudanya Dağları, iznik gölünün güneyi, ile Bursa ovasının kuzey kesimleri arasında yer alan Katırlı Dağları, Mudanya Dağlarının uzantısı olan Karadağ ve Marmara Bölgesinin en yüksek dağı olan Uludağ'dır (2.543 m).kaynak:bursa valiliği resmi internet sitesi
tanım:plakası 16 olan türkiye'nin 4. büyük şehri.
4büyüdüğüm, yaşadığım , sevdiğim şehrim.
komşuları; kütahya, bilecik, sakarya, istanbul, yalova, balıkesir ve marmara denizi'dir.
2,5 milyonu aşan nüfusunun, yaklaşık 5'te 1'ini yerlilerin oluşturduğu il..
ilber ortaylı'nın sevdiği şehirlerden bir diğeridir.
ne kadar kurtulmak uzaklasmak istesende sonunda ozledıgın yerdır.minicik sokakları bayırlari gittikçe artan trafigi yozlasan insanları da dahil herseyi guzeldir.memleketim ait oldugum kopamadıgım kentimdir.
özellikle balkan göçmenlerinin çoğunlukta olmasından ve metrosundan bilet sistemine kadar bir çok alanda istanbul gibi büyük bir metropolü geride bırakmasından dolayı son gittiğim dönemde kendimi avrupanın ortasında hissettiren, doğduğum, çocukluğumun bir bölümünü geçirdiğim, kurşunlu ve kumla gibi sahil köyleriyle beni benden alan türkiyenin en güzel şehirlerinden biri.ayrıca türkiye nin en güzel kızlarının bulunduğu şehirlerden biri.
son ziyaretimde altıparmak arkasındaki "punkçı"larının her zamankinden daha da coşmuş olduklarını tiksintiyle gözlemlediğim şehir. benden para isteyen 15 16 yaşındaki punk bozması veletle sonuna kadar t.şşak geçip geri yolladıktan sonra bu hepsi bir kalıptan çıkma olan veletlere öylesine bir tiksintiyle baktım ki hepsini bağlayıp yorulana kadar hortumla dövmek, barda tadı yakalamak için önlenemez bir arzuya kapıldım. böyle de içindeki gerzek punk bozması veletleriyle insanı sinir eden bir yerdir işte bursa.
büyükşehir belediye başkanı hikmet şahin'in akıl almaz icraatlarına maruz kalan benim güzel şehrim. yazık..
yeşil deseler de, gidilip görülünce yeşil değil, basbayağı ankara gibi bir şehir olduğu anlaşılmış yer. uludağ'ı var gerçi, daha ne olsun!
Bursa'nın, Bizans döneminde bile ünlü olan doğal ayrıcalıklarından birisi de şifalı kaynak suları ve bu sulardan rahatça yararlanabilmek için inşa edilmiş kaplıcalarıdır. Bizans zamanında yapılan kaplıcalar daha sonradan harap olmuşsa da, ardından inşa edilen Türk hamamları Roma plan tipinden oldukça etkilenmiştir. Bursa'nın kaplıca suları, Bademli Bahçe ve Çekirge bölgelerinden çıkmaktadır. Her iki bölgeden çıkan suların kimyasal analizleri farklı olup, Çekirge sularına çelikli, Bademli Bahçe sularına ise kükürtlü sular denilmektedir. Bu sulardan şifa bulmak amacıyla her yıl düzenli olarak gelen birçok turist vardır.
Bursa'da yeşil kuşak kapsamında, kente bol oksijen sağlamak, yeni bir dinlenme ve sağlıklı spor alanları kazandırmak amacıyla 1998 yılında "Soğanlı Botanik Parkı" hizmete açılmıştır. Soğanlı Botanik Parkı; 400.000 m2'lik alanında, 150 türden 8000 ağaç, 76 türden 100.000 çalı, 20 türden 50.000 yer örtücü ve 27 türden 6000 gül ile Bursa Ovası'nı korumakla birlikte, bitkisel araştırma ve bilimsel çalışmalara açık bir parktır.
latince kese anlamına gelir. içinde sıvı biriktirir ve harektleri kolaylaştırır bazıları.
Evet bir yandan bursa herkesin yasayip anlatabilecegi bir yerdir mesela; Bursa uludag yolunda ulu cinar´a cikip mangal yapmaktir. bundan 10 yil önceki derme catma mahfel´de laflamaktir. yesil´de nargiledir. kültürparkta havuzbasinda cig börek ve semaverdir. Tophane´de ya da kozahan´da simit cay´dir. mudanya´da sahil boyudur. Kumla´da gece gece denize karsi yenen kokorectir. Inegöl´de zeynel´dir. uludag´in zirvesinde sucuk ekmektir.

Ama daha cok, tarih kokan sokaklarin, yüzlerce yillik camiilerin, efsanelerin icinde otururken o anin ve bilmem kac yüzyil önceki bir baska zamanin birbirine karismasi, yogunlasmasi, demlenmesi ve sizin cikip gelen dostlar, yasanmisliklar ve hatiralar icinde kendinizi en dogru yerde hissetmenizdir Bursa. Bu sehirden Alacaginiz vereceginiz hepsi iste bu kadardir.

onsuz da yaparim sanmistim bir dönem ama özlüyorum, hem de nasil...
insanın kafasında asla 'Türkiye'nin 4. büyük ili'ni canlandıramayan büyükçene şehir. *