bir canlının bünyesinde hemen tüm atomların ve moleküllerin belirli pathwayler üzerinden biribirileri ile etkileşimleri ve bu etkileşimlerin sebep ve sonuçlarını özellikle biyoloji ve kimya bilimlerinin (özellikle organik kimya) kanunlarını temel alarak araştıran ve ortaya koyan bilimdir.Tıbbın iki omurgasından biridir.diğeri için (bkz: anatomi)
soru cümlesi:

-biyokim ya??
Türkiye'de sadece ege üniversitesi fen fakültesi kapsamında bulunan bölüm.
zordur, ezberlenemezdir, ogrenciyi canından bezdirendir, sakınılmalıdır.
Biyokimya, bitki, hayvan ve mikroorganizma biçimindeki bütün canlıların yapısında yer alan kimyasal maddeleri ve canlının yaşamı boyunca sürüp giden kimyasal süreçleri inceleyen bilim dalıdır.
Hayat belirtilerinin temeli olan kimya reaksiyonlarını ve canlıların kimyasal yapısını inceleyen bilim. Biyokimya biyoloji meselelerinin aydınlatılması için organik ve inorganik kimya, fizikokimya, fizyoloji, biyoloji ve mikrobiyoloji bilim dallarından da faydalanır.

Biyokimya başlıca iki büyük çalışma alanına ayrılır :
a - Canlıların meydana getirdiği kimya maddelerini tarif eder ve bu maddelerin yapısını anlatmağa çalışır,
b - Canlılardaki kimya reaksiyonlarım inceler.

Bu bakımdan biyokimya, canlı organizmalar sistemi içinde bulunan proteinler, karbonhidratlar ,yağlar (lipitler) gibi organik maddelerle vitaminler ve hormonları inceler.
(bkz: beyin kemiren dersler)
(bkz: biyokimya bölümü)
(bkz: ege universitesi biyokimya bölümü)
metabolizma...

ne kadar kolay söyleniyor değil mi? "karizmatik" bir ses tonuyla söyleyelim;

"metabolizma..."

cümle içinde kullanalım;

"suslarda karbonhidrat metabolizması ağızda başlar.."

çok basit değil mi?

değil işte... karbonhidrat metabolizması, krebs çemberi, lipid metabolizması, protein metabolizması... vesaire...

bir yığın tepkime, bir yığın enzim, ara ürünler, yan ürünler...

bir yığın karmaşık terim...

bir de birbirlerine benzerler, karıştırırsın;
glikojenoliz; glikojen yıkımı...
glikojenez; glikojen sentezi...
glikoneojenez; karbonhidrat türevi olmayan yapılardan glikojen sentezi...

işin en kötü tarafı ise; eğer laborant olmayacaksa, bir veteriner hekim öğrencisinin meslek hayatı boyunca hiçbir işine yaramayacak şeylerdir bunlar...

sınavları kazıktır; insanda ne metabolizma bırakır, ne de okuma şevki...

böyledir işte...
türkiyede yalnızca Ege üniversitesi fen fakültesinde bulunan zorlu bir bölümdür. lakin tanıyanı ve seveni çok azdır. tus'a girme hakkı verilmeyen bölümdür.
canlı organizmaların kimyasal yapısını ve hayatın devamı boyunca canlının içinde meydana gelen olayları konu olarak alan ve inceleyen bir bilim dalı.amacı her şeyden önce, hücrenin temel bileşenleri olan protein, karbonhidrat, lipit gibi organik bileşiklerin ve yaşamsal önem taşıyan kimyasal tepkimelerde en büyük rolü oynayan nükleik asitlerin, vitaminlerin ve hormonların yapısal ve nicel çözümlemesini gerçekleştirmektir.
tıp fakültesinin 1. ve 2. sınıflarında öğrencilerin en çok kastığı derslerden biridir.kredisi de en yükseklerden biridir.
tıp fakültelerinde ilk 2 sene okutulan ama tus'taki soru oranı yüzünden sonraki senelerde baştan tekrar edilmesi farz olan temel bilimlerin en baba derslerinden biri.
bıktıran derstir alınır alınır ve en sonunda verilir .
hocasının metabolizmaya "metoblazma" dediği ders.
tıp fakültesinin zor derslerinden biridir. tamamı ezber terimlerden oluşur.
Geçebilme ihtimali olmayan, çarşamba günü vizesi olan derstir,imkansızdır.
canlilari olusturan cansiz molekullerin nasil birbirleriyle etkileserek canliligin surekliligini sagladiklarini inceleyen bilim dalidir.
sadece ege üniversitesinde bölüm olarak okutulan derstir.
odtü'de bazı mühendisliklere seçmeli olarak verilen derstir.
tus'ta temel bilimlerde en son soru çıkan it gibi zor derstir. bir de çok nankördür. çalışırsınız 2 ay sonra başladığınız yerdesinizdir. aklınızdan uçup gider çemberler yolaklar.
enzim isimlerini gördükçe insanı hayattan soğutan derstir.
organizmaların yapıtaşlarını kimya gözlüğü ile inceleyen daldır. ayrı bir bilim dalı gibi dursa da kimyanın ve biyolojinin ortak alt dalı olur kendileri. zevkli bir derstir.
hocanız multifonksiyonel dahi bir ogretmense dersi geçme olasılığınız imkansıza yakındır ve evet itiraf ediyorum nickimin sebebi sensin be hocam.
canlıların bünyesinde meydana gelen kimyasal olguları inceleyen bilim dalı. Biyokimyayı organik kimya ile karıştırmamak gerekir. Organik kimya karbon bileşiklerinin özelliklerini, bu bileşikler canlılarca yapılmış olsa bile canlılar dışında ele alır. Biyokimya ise, moleküller olguları, yaşamakta olan canlıların bünyesinde, hücre çapında ve en küçük yapılar içinde inceler. Hücre içi tepkimeler, doğaları, hızları, enerji salmaları, dengeleri, dönüşürlükleri, karmaşıklıkları bakımından, bir deney tüpünde elde edilenlere göre çok farklı olabilirler. Ayrıca biyokimya canlılık olgularını yalnız kimya açısından ele almaz, fizyolojik yönü de göz önünde bulundurulur. Biyokimyaya özgü terimler olan enzim, hormon, vitamin, aracı gibi kavramların organik kimyada yeri yoktur.

Kaynak: http://www.yeniansikloped.../biyokimya/#ixzz2ORlMD3L4