komunizm ve sosyalizm arasindaki farklar

komunistler, genel anlamda 3'e ayrılır. her üçünün de hareket noktaları marksizm hedefleri ise komunizmdir. ayrıldıkları nokta ise ona ulaşma biçimleridir.

sosyalistler;

aslında felsefi bir yaklaşım olan marksizm'i, friedrich engels'in uygulama yorumuyla yani, devlet yönetimini örgütlü emekçi sınıfınca gerçekleştirilecek bir devrim sonucunda ele geçirerek sosyalist bir devlet kurmayı, kitleleri bu devletin bünyesinde bilinçlendirmeyi, tüm dünya devletlerini bir bir saflarına çekerek sosyalist devletler haline dönüştürmeyi ve tüm bu aşamalardan sonra komunizme geçmeyi hedeflerler.

anarşistler;

kuramcıları, errico malatesta ve pyotr alekseyevic kropotkindir. her türlü otoriteye karşıdırlar. onlar için devlet, insanları baskı ve zulüm altında sömüren ve kendi varlığını korumak uğruna egemenlik alanı içerisindeki tüm insanları, yaşam hakları da dahil kullanan* en büyük otorite, en büyük düşmandır. tüm ülkelerde örgütlenerek doğrudan devlet otoritesini yok etmeye onu, halkın gözünde değersiz kılmaya yönelik planlı eylemlerde bulunarak, uluslararası ekonomik ilişkiler zincirini kırmaya ve dünya geneline yayılacak ekonomik ve siyasi kaos ortamının ardından komunizme geçmeyi hedeflerler.

liberalistler;

onlar için komunizm, tüm insanların ortak bilinç ve uygarlık düzeyine erişmesiyle mümkündür. bunu sağlamanın yolu ise, eğitim ve öğretimi olabildiğince yaygınlaştırmak ve onu, dogmatik ve siyasi etkenlerden arındırarak fikri hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmektir. emperyalistlerin, kendileri için en büyük tehlike olarak gördüğü guruptur zira, en büyük destekçileri entelektüeller ve bir kısım burjuvadır. bu nedenle de liberalizmin içini boşaltmaya onu, kendi ideolojilerinin bir vasıtasıymış gibi göstermeye çabalarlar.