entry'ler (3)

braille

ilk doğuşu Charles Barbier'nin Napolyon'un talebi doğrultusunda askerlerin gece karanlığında ışık olmaksızın anlaşmalarını sağlamak için geliştirildiği sisteme dayanır. Barbier'in bu yöntemi askeriyeye çok karışık ve öğrenilmesi zor geldiği için kabul görmemiştir.
1821 yılında Luois Braille ile tanışınca benzer mantıkla şimdiki Braille alfabesi geliştirildi.

görme engelli

Sistemin ve toplumun koyduğu engeller yüzünden MADUR pozisyonuna düşürülüp zavallı gibi gösterilen kesim. Sadece görememek gibi bir sorunu olup da, kafasının çalışmadığı, romantizmden anlamayan, kulaklarının duymadığı, yemek yiyemediği, zevklerinin olmadığı yargısı uyandırılanlardır.

görme engelli olmak

(Gerçek bir hikaye)
6 yaşına kadar görmediğini, herkesin kendisi gibi olduğunu zanneden çocuk, önlük giyip babasıyla ilkokula kayda gider. içindeki o sevinç, müdürün bunlara karşı tutumundan söner. Çünkü müdür çeşitli gerekçelerle almak istemez. Babası da yavrusuna onun diğer çocuklardan farklı olduğunu anlatmak durumunda kalır. Kadıköy'de deniz kenarına gelirler, ona bu durumu anlatır. Çocuk önce anlayamaz, Görmek ne demek? Nasıl bişeydir?
babasına sorar:
-baba şu anda ne görüyorsun, nasıl bir yer burası?
- önümde upuzun bir deniz var masmavi bir gökyüzü... Denizle gök mavi olunca sadece mavi görüyorum.
- Mavi nasıl bir renk baba?
çocuk merak içinde gelecek yanıtı beklerken babanın dünyası yıkılır. Nasıl anlatacak ki maviyi? Bu nasıl bişey??? Ne diyeceğini toparlaması ve anlatması zordur. sohbet burada kalır, uzun bir sessizlikten sonra baba konuyu ileri tarihe bırakmak için;
-oğlum senin gördüğün şey var ya? işte o gri... (görmeyenlerin beyninde grimsi bir renk olur)

çocuk bunu duyar duymaz sevinçle havaya zıplar ve

- a babaaa... O zaman ben de görüyorum!

Ülkemizde görmeyen insanlara görenler ve özellikle Kurumlar engel koyar.