bugün

fen bilimlerinin öğretim stratejileri ve program materyallerinin düzenlenmesinde genelleştirilmiş bir öğretim yaklaşımıdır. piaget'in ortaya koyduğu zihinsel gelişim kuramı üzerine temellendirilmiş bir yaklaşımdır. bu yaklaşımın geliştirilmesindeki en büyük pay karplus'a aittir.

bu yaklaşım ilk olarak; inceleme aşaması, kavram tanıtımı aşaması ve kavram uygulama aşaması olarak, 3e öğrenme modeli adıyla ortaya çıkmıştır. daha sonraları ilerleyen zamanda genişletilerek; 5e ve 7e öğrenme modelleri olmuştur.

günümüz eğitim sisteminde en fazla kullanılan ya da kullanılmaya çalışılan öğrenme halkası yaklaşımı 5e öğrenme modelidir. inceleme (engage), keşfetme (explore), açıklama (explain), genişletme (elaborate) ve değerlendirme (evaluate) bölümlerinden oluşan 5e öğrenme modeli ismindeki 'e' yi aşamalarındaki ingilizce olan kelimelerin baş harflerinden almıştır.
en işlevsel ve pragmatik yaklasımlardan biridir. iyi bir şekilde uygulandığı zaman iyi sonuçlar alınabilir. öğrenmede buluş stratejisini etkin bir şekilde kullanmayı gerektiren bir öğrenme yaklaşımıdır.