bugün

o yüzden türk mühendisleri mezun olunca 2500 lirayla işe başlıyor. hindistan mühendisleri ise dünyanın en büyük firmalarında üst düzey konumlarda çalışıyor.
Hindistan'da aldığın mühendislik diplomasi ile yurt dışında bir çok ülkenin üniversitesinde yüksek lisans başlatamazsın, senden gate puanı isterler. Yeterliliğine güvenmezler, yine bazı işyerleri özellikle gate puanı istiyor ama Türkiye'de orman mühendisliği dışında böyle bir durum yok. Onda da bir yıl staj artı bir sınav ile smm alınabiliyor.

Bize gelince zaten dönemde her dersten iki defa sınava tabi tutuluyoruz, yetmiyor projelerini teslim edip deney raporlarını hazırlanıyoruz. Gerekli ortalamaları tutturuyoruz ki 2. Sınıftan 3. Sinafa geçerken 2.25, mezun olurken 2.5 bu ortalama sınırı. Aksi halde mezun olamıyorsun.

Bölüm derslerinin tamamını verdikten sonra mühendislik tasarımı diye bir ders alıp bir bir tez konusu seçerek teorik anlamda bir proje geliştirmek gerekiyor ve tabiki raporlamak.
Daha sonraki dönemde ise gerçek tez konunu seçiyorsun projeyi ortaya çıkarıp gerçek bir tez yazıyorsun.

Kendi fakültem adına konuşmak gerekirse tezi teslim edip savunma geçerli olduktan sonra bir dönem boyunca 15 hafta sanayide iş yeri eğitimi alarak gün gün raporlamam ve bu staj raporunu da savunmam gerekiyor komisyona.

Hindistan'da aldığın eğitimin üzerine yurt dışında devam edemezken benim burada aldığım diploma ile kazandığım unvan yurt dışında bile geçerli oluyor. ( Mavi diploma olayı)

Şimdi bir de neden gate sınavı vs ile yetkinliğimi kanıtlamam gereksin?
Tüm ülkelerin sınavlarına girelim isterseniz bir mühendis unvanı alabilmek için.