bugün

Sanıldığının aksine yalnızca sanata ve güzele ilişkin değil ama daha fazla doğa bilimlerine, salt doğa Bilimlerine ilişkin bir kavramdır. Bir şeyin başına transendental konulduğunda çekimser bir tavır benimsememek gerekir. Öncelikle kavramın hangi filozof tarafından kullanıldığına bakılırsa kavram gayet açık bir şekilde kavranabilir.

Kant'ta transendental kavramı, transendent yani aşkın kavramından kendi bilgi görüşünü ayırmak için kullanılır ilkin. Şöyle ki transendent bilgi, mümkün bilginin sınırlarını aşan* bilgidir. Kant burada kendi sentetik a priorisinin bilgi sınırlarını aşmadığını göstermek için transendental kavramını kullanılır. Transendental ise onda bu sınırları aşmayan ama o sınırları sorgulayan ve Araştıran anlamındadır.

Transendental estetik ile kant'ın anlatmaya çalıştığı şey, bir görü için her zaman nesnenin gerekli olması ve bu nesnenin insana verilmesinin duyu ile sağlanmasıdır. Yani kant, bir görüye sahip olmak için önce nesnenin insanda verili olması gerektiğini söyler, bu nesnenin insanda verili olması için o nesnenin duyular yoluyla alınması gerekir. Kant, transendental estetik ile sentetik olan a priorisini temellendirmek adına duyu-görü arasına köprü kurmaya çalışmıştır diyebiliriz.
güncel Önemli Başlıklar