bugün

uygur kağanlığı döneminde türkleştirilen ; hint - avrupa kökenli halk.
öz türkçe sanılan bazı kelimeleri türkçeye kazandırmış halktır.
öz türkçe sanılan bazı kelimeleri türkçeye kazandırmış halktır.

irani değildir uzak batı dan Türkistan a göç etmiş ari kabilelerinden oluşmuştur

(bkz: Toharistan Yabguluğu)
türkçenin orta asya'nın güneyinde konuşulan lehçelerinin etkileşimde olduğu dillerden. eski türkçede cennet anlamına gelen uçmag sözcüğünün tukhar (günümüzde türkiye türkçesi için kullanılan alfabede gırtlaktan çıkartılan 'h' sesinin karşılığı olmadığı için 'kh' semboleri ile gösteriyorum) dilinden geldiğini öne süren çalışmalar bulunmaktadır. bu dili konuşan tukhar halkı, uygur türklerinin, kırgızlardan kaçarak bugün yaşadıkları çin'in sincan eyaleti'ne geldiklerinde yok olmaya başlamıştır tarihi kaynaklara göre. tukhar dilinin yok olma sebebinin bu göç olduğunu öne sürüyor tarihçiler.

yerleşik bir medeniyet olan tukhar medeniyeti uygurlara gelişmiş bir kültürel ve medeni (sözcük burada şehir hayatıyla ilgili anlamında kullanılmaktadır) miras bırakmıştır. bunlardan biri de zannımca tukhar dilinden kalma sözcüklerdir.

hazar denizinin güneyinden batıya göç eden türk boyları da hemen hemen aynı süreci iran medeniyetinin topraklarına girdiklerinde yaşamışlardır. hakimiyeti ele geçirmişler ve kültürel olarak medeni kadim iran/pers medeniyetinin tüm unsurlarından faydalanmıştır. mimariden tutun da dile kadar

konu nasıl buraya geldi bilmiyorum. konuya dönecek olursak türkçe'de tocharian kelimesinin karşılığı olmamasına rağmen 800'lü yıllarda yok olan bu dilin günümüz uygurcasında tukhar tili olarak hala kullanılması ise ilginç değil midir?

t:konuştukları dilin hint-avrupa kökenli olduğu düşünülen, günümüzde hala varlar mı bilmediğim, vaktiyle hazar-pontik stepleri'nden asya'ya göçmüş; kızıl saçlı ve mavi gözlü olduğu aktarılmış bir halk.
görsel
Uygur türkleri bünyesinde iskitler ile birlikte eriyen hint-aryan kavmi.
Türkistan'ın soğd,ahameniş ve iskit öncesi kavmi.