bugün

tanrının demokratikliği ile ilgili şüpheleri olanların aklına gelen sorudur.
tanrı ideolojiler ve görüşler üstüdür ilahi ve dogmatiktir onun emir ve yasakları sorgulanamaz haa ona herkez inanmak zorunda değil hür iradenizi serbest bırakmıştır o ayrı.
Öncelikle ''tanrı'' sorusunu cevaplandırmayı gerektirir.
Cüneyt Ülsever'in bu konu hakkındaki yazısı aklıma geldi bir anda.
http://www.odatv.com/n.ph...a-gelebilir-mi-1112121200
Allah'ın adaletinden şüphe edip küfre düşenlerin akıllarına gelen sorudur.

eğer Allah'ın dini islâm'a harfi harfine uyulsaydı pek tabii dünyanın her yerinde adalet hüküm sürerdi. lakin insanlar, nefislerinin kölesi olarak yaşıyorsa bu da pek tabii insanların suçu, bir nevi adaletsizliğidir. lakin yüce Allah, bu dünyayı bir sınav yeri olarak yaratmış ve bu dünyada yaşanılan adaletsizlikleri öteki dünyada cezalandırıp adaletin yerine gelmesini sağlayacaktır.

yani er ya da geç adalet yerini bulacaktır. şüpheniz olmasın.
görürsem sorarım. bende merak ettim doğrusu.
tanrı yada teist savlar demokratik olamayacak esaslar üzerinedir. Zira cennet ve cehennem( ahiret) inancı üzerine konuşurken bile belli bir nedensellik ve herhangi bir ideolojiden bahsedilemez. Teist dinlerde geçen bu ahiret inancı demokratık bir düzeni öngörür. Eşitlik ilkesi esas alınarak dünya hayatı aynı standartta olmasa bile ahir zamanda hakların korunacağı rivayet olunur.

Dinlerin Tek dayanağı inançtır. Tartışılması birikim oluşturmaz çünkü açıklanamaz. Ancak tanrının var olduğunu kabul edip evvel ve ahiri bilmeden bu güne baktığımızda insan skalasının her rengini görürüz. Basitce örneklersek zengin, fakir, güzel, çirkin, yada refah düzeyi yüksek bir toplumun üyesi ile savaş maduru bir birey demokratik açıdan aynı şansa sahip değillerdir. Bu da teist inancın demokratik özellik göstermediğinin en önemli ibaresidir.

Tanrı bu özelliğiyle demokratik olmasa da ümide ve korkuya dayalı yapılan iyi yada kötü bütün eylemlerin sorumluluğundan buna bağlı olarak gerçekleşecek ödül yada ceza durumlarının bütünüdür.
Eleştirel açıdan verimsiz topraklardır din felsefesi.
Varılacak tek son "inanç"tır.
yanıtında tahmin yürütmek için tanrıyı beklemeye gerek duymadığım hadisedir. Düşünüyoruz elhamdülillah.
demokrasi insan icadıdır.