bugün

alacaklı veya vekili tarafından alacağın temini için borçlu aleyhine icra takibine girişilmesinin yazılı veya sözlü (uygulamada yazılıdır) yetkili icra dairesinden talep edilmesidir. eski örnek numarası '48' son iik. değişikliklerinden sonraki örnek numarası '1' dir.

takip talebinde sırasıyla şu hususlar yer almalıdır;

1- alacaklının ve varsa kanuni temsilcisinin ve vekilinin adı, soyadı, vergi kimlik no'su, şöhret ve yerleşim yeri; alacaklı yabancı memlekette oturuyorsa türkiye'de göstereceği yerleşim yeri (yerleşim yeri göstermezse icra dairesinin bulunduğu yer yerleşim yeri sayılır);

2- borçlunun ve varsa kanuni temsilcisinin adı, soyadı, alacaklı tarafından biliniyorsa vergi kimlik no'su, şöhret ve yerleşim yeri;
bir terekeye karşı yapılan taleplerde kendilerine tebligat yapılacak mirasçıların adı, soyadı, şöhret ve yerleşim yerleri

3- alacağın veya istenen teminatın türk parasıyla tutarı ve faizli alacaklarda faizin miktarı ile işlemeye başladığı gün, alacak veya, alacak veya teminat yabancı para ise alacağın hangi tarihteki kur üzerinden talep edildiği ve faizi;

4- senet, senet yoksa borcun sebebi;

5- takip yollarından hangisinin seçildiği;

alacak belgeye dayanmakta ise, belgenin aslının veya alacaklı veya temsilcisitarafından tasdik edilmiş, borçlu sayısından bir fazla örneğinin takip talebi anında tevdii zorunludur.

alacaklıya takip talebinde bulunduğuna ve verdiği belgelere, talep ve takip masraflarına dairbedava ve pulsuz bir makbuz verilir.
alacaklının yabancı para alacağının türk parası karşılığını takip talebinde göstermesi yanında bu alacağının hangi tarihteki kur üzerinden tahsilini istiyorsa onu da açıkça göstermesi gerekir.
icra takip masrafları borçluya aittir. alacaklı icra takip işlemlerinin tüm masrafını ve borçlunun yapabileceği itirazın kendisine yapılacak tebliğ masraflarını da avans olarak peşinen, icra borçları (masrafları) ile birlikte icra dairesine ödeyecektir.
alacaklı ödediği bu masraflarını borçlunun icra dairesine yaptığı ilk ödemeden alabilir.
(bkz: genel haciz yoluyla takip)
alacaklının icra dairesine yönelttiği ve icra organları aracılığıyla hakkına kavuşma istemini dile getiren irade açıklamasıdır.kısacası,alacaklının icra dairesine "hakkımı alın" demesidir.