bugün

Yüzsüzlüğü normal bir şey sanmak.

Ulan adamlar istemezse poşet bile vermez. Senden aldıkları para ürünlerin parası. Poşet dahil değil. ve poşet vermek zorunda da değil. Ama bir kitle marketleri poşet hayratı sanıyor.
+ bir poşet daha alabilir miyim?

- tabi efendim buyurun.

+ teşekkürler bir poşet daha alabilir miyim?

- buyurun.

+ teşekkürler bir poşet daha alabilir miyim?

- yoamına. ne yapacaksın o kadar poşeti.

+ poşet almama karşı çıkan bir kasiyeri kesip doğradım da, parçalarını poşetleyip buzdolabında muhafaza ediyorum. bir poşet daha...

- tamam tamam al hepsi senin olsun.
o müesseseler o poşetleri ağaçtan toplamayıp parayla aldığı içindir haklıdır.
80'ler dizisinde işlenen konudur. 80'leri yaşayanlar da hatırlayacaktır. mahalle bakkallarını bitiren süpermarket olayı peydah olduğunda, insanların önemli bir kısmının süpermarketleri tercih etmesinin sebebi, poşet alımıymış. dizideki mahalle bakkalının isyanı da böyle bir şeydi. müşteri, çöp poşeti yapmak için ekstra poşet istemiş fakat bakkal vermeyince süpermarkete gitmiş.

velhasıl, şimdilerde a101, şok gibi marketler ve haricinde marketimsi bakallar alınan ürünleri kasiyer tarafından poşete koyduruyor. böylece deterjan, çamaşır suyu, salam, peynir ve terlik aynı poşete giriyor.

migros, kipa, carrefoursa gibi isim yapmış süpermarketler ise fazladan poşet alımına karşı çıkmıyor. onlar taktiği bulmuş. poşet kalınlığını 0,00001 mm yapmışlar. dolayısıyla eve gidene kadar poşetlerin her yeri delik deşik oluyor. istesen de çöp poşeti yapamıyorsun. hiç açılmamış poşetler bile çöp poşeti yapmaya elverişsiz. dolayısıyla ihtiyacın kadarını alıp çıkıyorsun.

kasiyer poşetleyici marketlere gidince "bunlar farklı yerlere gidecek. ayrı poşetleyin" diyorum. poşet sorunundan kurtuluyorum. piyasada satılan çöp poşetleri hem gereksiz pahalı, hem de kullanışlı değil. bu yüzden market poşetleri çöp poşeti yapmak için idealdir.
israf etmeye ve fazla tüketmeye bayılıyoruz ya. daha hassas davranılması gereken konularda bile bencillik edip şikayet edebilecek kadar küçülebilen insanlar türedi. trollük adı altında açılmış bir başlık olduğunu umuyorum. ek olarak avrupa da poşetin yerine insanlar alış veriş torbası ya da file kullanıyorlar. poşet parayla satılıyor. bu örneği vermek beni üzüyor keşke biz örnek olabilsek. tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmezsek yunanistan gibi olmasak da sorun yaşayacağımız ihtimali mevcuttur.