bugün

Tayyip s&p UN verdiği durağan nota kuyruk acısı misali hani bağırmıştı ya, dün de bir açıklama yaptı, malum. memura vereceğimiz zam %4+4 fazlası olursa yunanistana döneriz diye, bu ne demek o zaman beyler, hazır olun, s&p bile bence iyi bir not vermiş durum ya çok kötü, yada s&p u yalanlayan tayyip memura gelince s&pculuk oynuyor. gerçi bu millete tayyip az bile ama ne yapalım işte.
s&p batan yunanistan'ın bile notu yükseltirken bizim notumuzu düşürmeye kalkmasını çeşitli nedenlerle haklı göstermeye kalkmak vatan hainliğinden başka birşey değildir. S&P kendini haklı göstermek için dünya bankası ile paralel hareket ettiğini ileri sürmüş bunun üzerine dünya bankası başkanı da türkiyenin büyüme hızını sürekli revize ederek artırdıklarını ve son olarak 3.3 olarak revize ettiklerini söylüyor. Yani türkiye ekonomisinin önümüzdeki günlerde büyümeye devam edeceğini söylerek S&P'yi yalanlıyor. Peki büyümeye devam edecek olan ekonominin notunun düşürülmesinin mantıklı bir açıklaması var mıdır? Bu yapılan harekete sadece türkiye değil dünyanın sayılı birçok ekeonomistide karşı çıkmış yanlışlık yapıldığını söylemiştir. S&P bunu rant elde etmek adına siyasi gerekçelerle yapmıştır. Notu düşen bir ülkeye yaatırım azalır ve ülke kredi bulmaakta hem zorlanır hemde aldığı kredinin faizi yüksek olur. Ülkemizin gelişmesini istemeyenlerin oyunudur bu. lütfen alet olmayalım.

Edit:Arkadaş nasıl bir okuma hızın varmış ya. Ben daha ana sayfaya dönmeden eksilemişsin.
madem s&p harbiden rant için yaptı bunu, madem verdiğin değerler doğru, ne diye %1 artışla teeey yunanistana döneriz diyor tayyip, bir açıklasaydı bari, hani ekonomimiz dünyanın sayılı ülkelerinden o bakımdan!! geçmişte bu kadar büyümeler yokken bile (ki ben büyüme nedir hala anlayamadım) memur maaş zammı %10 ların altında verilmezdi, bu kadar pembe tablo %1 artışla çöküyorsa vay haline ülkenin!!!
eğer durum harbi bu kadar kötüyse yunanistandan borç istesin hükumet bir zahmet.. durum vahim.
arkadaşım ben ekonomist değilim. verilecek zammın ülkeyi ne kadar etkileyip etkilemeyeceğini bilemem. Ancak eski durum ile yeni durumu kıyaslarken diğer parametrelere de bakmak gerekir. Maaş zammı dediğiniz olay nedir? paranızın kaybettiği değer kadar size para ödenmesidir. Sizin %10'ların altına inmiyor dediğiniz dönemlerde enflasyon neydi hiç baktınız mı? Yapılan zam enflasyonu karşılıyor muydu? haaa sakın yanlış anlaşılmasın memura yapılacak zammın az olmasını istemiyorum. yaapılan zam memurun cebinde kaalmıyor zaten piyasa daağılıyor, bakkalı kazanıyor esnafı kazanıyor. Tabiki zam olabilecek en yüksek rakamlarda olmalı. en azından elektrik doğaal zammı ile aynı oranlarda olmalı. ancak benim bahsettiğim bu durumla S&P'nun haklı gösterilmeye çalışılması. S&P taraflıdır yanlıştır.
hiç alakası yok, tamam ekonomik verileri enflasyon deflasyon gibi terimleri de sallayalım. indirgeyelim somut verilere, bak çok basit olucak bu sefer.

1-)asgari ücretli birisi refahyol döneminde maaşını mutfak tüpüne endekslesen 42 tüp ederken, şuan 9 tüpe inmiş.
2-)işsizlik refahyol da %6 iken şuan %10 11 arasında
3-)o dönemde özelleştirme adı altında kamu kaynakları peşkeş çekilerek bile kaynak sağlanmamışken memurun alım gücü iyiyken şuan neden icralık, maaşında haciz olan memur sayısı gün geçtikçe artmaktadır.
özür dilendiğine göre biz haklıyız. biz türkiye'yiz ve başbakan da bizi temsil eder.
tayyip babanın oğlu mu? ülkenin başbakanından söz ediliyor sanırım.
valla hakkını arayanların babasının oğlu olsa farketmez ama bu kadar haksızlığa rağmen savunduğunuza göre oğlu olmalısınız.!!!
Dünyada bir sürü kredi derecelendirme kuruluşu var. hepsi de türkiyenin görümünü pozitifte tutarken s&p notumuzu düşürüyor. Bunu yaparkende dünya bankasıyla paralellik gösterdiğini söylüyor ama dünya bankası onları yalanlıyor. arkadaş ben daha bunun neyine inanacam. ellerinde kriterler varmış falan filan. diğer kuruluşların kriterleri yok mu? diğerleri yazı tura atarak mı belirliyor notları. Kredi notunun ne olduğunun sanırım farkında değilsiniz. Yatırımcı kaçıyor yada gelmiyor. Not düşük olunca faizler yükseliyor ve bu da maliyetleri artırıyor. Düşük not, yatırım yapacak olan sanayicinin, işadamının, KOBi'lerin, işletme sermayesi ihtiyacı olan tüccarın, esnafın, tüketici kredisi kullanan memurun, işçinin, kredi kartı kullanan vatandaşın işine gelmiyor. Düşük not devlete borç verenler ile dünyada ucuz olan parayı alıp Türkiye'de pahalı satanların işine geliyor. Notçu kuruluşun batmış olan ve ancak IMF ve AB kredisiyle ayakta duran irlanda, izlanda, yunanistan gibi ülkelerin notunu artırırken, çok daha iyi olan Türkiye'nin not görünümünü değiştirmesi sizce de garip değil mi? iMF başkanı Christian Lagarde, "Türkiye'de S&P ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettim. Başbakanın S&P'ye yönelik söylediklerinin tamamını okudum. Bazen yapılan değerlendirmede bir hata varsa bu dile getirilmeli. Hatanın gerekçelerinin anlatılmasında bir sakınca yok. " diyor ve S&P'nin IMF'den onay gördükleri tezini reddediyor anlayacağınız. Ayrıca iMF en son yayınladığı 25-26 Şubat G-20 raporunda türkiye için büyüme tahminini yüzde 2.3 vermişti bunu revize ediyor ve yüzde 3.2'ye çıkardıklarını bildiriyor. Tüm bunlar olup biterken hala daha S&P'yi savunmak, ellerinde döküman var demek bana absürd geliyor.