bugün

efendim uzun zamandır üzerinde düşündüğüm ve araştırma yaptığım bir konudur öncelikle sözlükte girişte çıkan resimlerin demek istedikleri.. araştırmalarım sözlüğün ileri gelenleri ve kurucularıyla yaptığım şahsi görüşmelerim baz alınarak, insan psikolojisi ve sembolizasyon sanatı gibi bilimsel ve reel gerçeklere dayandırılmış kişisel yorumlarımı içermektedir.. başlık kendini anlatıyor sanırım daha fazla kurcalamaya gerek yok.. hemen araştırmamın nacizane yorumlarımla raporlanmasına geçeyim..

uçaklar: bu noktada bir şeye dikkat çekmek istiyorum.. bu resimleri kim seçmişse takıntıya kaçan bir uçak hobisi varmış sanıyorsam.. 2 tane havaalanı resminin yanısıra 3 tane uçak, 2 tane deniz uçağı bir tane helikopterden görünen aşağının manzarası bir tane de dünya coğrafyasının üzerinde görülen bir jet izi var.. araştırmalarım beni aslında pek de sürpriz olmayan bir gerçeğe ulaştırdı.. sözlüğün bu uçak takıntısı gizemli gibi gözükse de vermek istediği mesaj açık:

-her an sözlükten uçabilirsiniz-

bu uyarıyı daha sözlüğe ilk girerken bilinçaltı düzeyinde iletiyor sözlük bize, sağolsun.. deniz uçağı meselesinde ise tüm uğraşlarıma rağmen pek bir ilerleme kaydedemedim.. sadece kendi yorumumu iletibilirim; burada verilen mesaj aslında sözlüğün bir de itirafını içeriyor.. nedir o itiraf, şudur:

-sudan sebeplerle de uçabilirsiniz-

burada şahsi kanaatime göre sözlük bir anlamda günah çıkartıyor.. moderasyonla yaptığım görüşmelerde bu konu devamlı olarak atlatıldı, konuşmaktan kaçınıyorlar.. bu noktada sizi yanlış yönlendirmemek adına daha derin yorumlarımı kendime saklıyorum..

dünya: bu resimde uzaydan yakın plan bir dünya görüntüsü gözümüze çarpıyor..yukarıda bahsettiğim jet izli resimle karıştırılmaması gerekmektedir.. bu resim sözlüğün dünyanın her yerinden okuyucusu ve yazarı olduğunu bize anlatıp, uludağ sözlüğün globalliğini dile getiriyor.. ancak özellikle görülen kısmın ortadoğu olduğunu gözden kaçırmamak gerekir.. bu önemsiz gibi gözüken nokta aslında son derece mühimdir.. burada inceden dünyanın gözünün üzerinde olduğu coğrafyaya dikkat çekilmekte ve sözlüğün de bu konudaki hassasiyeti ve gösterdiği önem vurgulanmaktadır..

erimiş buzlar: yine bir sosyal mesajlı resimle karşı karşıyayız.. bu resimde çok hayal gücü gerekmiyor anlatılanı kapmak için.. tahmin edileceği üzere küresel ısınmaya dikkat çekilmiş ve sözlüğün, sosyal sorumluluklarının da bilincinde olduğu dosta düşmana gösterilmiştir..

patika: işte çok güzel bir sembol daha.. bu patika, kişinin sözlükte yazarken kendi kişiliğinde çıktığı bireysel yolculuğunu ve mental nirvanaya ulaşma çabasını konu alıyor ve simgeliyor.. hepimiz bir yolculuğun yolcularıyız hayatta ve sözlükte de durum farklı değil.. bu resim fikirlerimizi paylaşırken hayat yolculuğumuzda ilerleyecek olmamızı bize hatırlatıyor..

güneşe bakan adam: aslında patika'dan çok da farklı olmayan bir resim bu.. benzer felsefi öğeleri içermekte.. güneşe bakan bu adam huzuru temsil ediyor.. ve sözlükte edineceğimiz aydınlanmayı tabii ki.. iyi yazarıyla kötü yazarıyla sözlük ne olursa olsun bir bilgi güneşi.. bundan da gerek okuyucu, gerek de yazar olarak bilimum şekilde faydalanmamız hayırlı olacaktır..

üzeri yazılı taşlar: bu resmin simgelediği gerçekler tartışma yaratabilir.. bu taşlar sözlükteki nato kafa nato mermerleri işaret etmekte zira.. moderasyonun bana verdiği isimleri polemik olmaması açısından kendime saklıyorum.. ancak burada dikkat edilmesi gereken taşların üzerilerinin yazılı olduğu.. burada bize, bize en uzak fikrin bile aslında bilgili biri tarafından söylenmiş olabileceğini gösteriyor.. taş kafa dediklerimiz de okumuş görmüş insanlar.. belki de asıl taş kafa biziz sorusunu yazara kendi kendine sorduruyor.. başarılı ve yerinde bir sembolizasyon..

karınca: bu resimde de yazarların tembelliğe meyilli olması ustaca eleştirilmekte.. bu resim aracılığıyla yazarların bilinçaltına gönderilen -sizden durmaksızın fikirler ve yazılar bekliyoruz, üretken olun- mesajı yerine ulaşmış gözüküyor, uludağ sözlük kısa zamanda en önemli sözlük oluşumlarından biri haline geldi..

lap top'a bakan gençler: burada da sözlüğün teknolojik yeterliliği vurgulanmak istenmiş..
bu resim elindeki planlara bakan mimar resmiyle benzerlik gösteriyor.. bu iki resim de ortaklaşa olarak sözlüğün güzel theme yaratıcılarını onore ediyor ve bize bu themelerin değerini bilmemizi salık ediyor..

uçan köpüğe bakan kız: bu resimde biraz acımasızlık söz konusu.. köpük burada uçan veya uçacak olan yazarları simgelemekte.. köpüğün arkasından sırıtarak bakan kız ise, sözlüğün 'ölen ölür kalan sağlar bizimdir' felsefesini beynimize kazıyor.. ''kimsenin yeri doldurulmaz değildir'' dedi moderasyon.. ''herkes dikkatli olsun..''

elmalar arasındaki kız: bu resimde de yoğun bir sembolizasyon söz konusu, eğitilmemiş gözler bu kızın eğlenceyi simgelediğini söyleyebilirler ama durum farklı gerçekte.. bu resimde riyakarlık gösterilmiş.. elmalar değişik fikirler olarak düşünlürse, belli bir fikri savunmayan, hepsine mavi boncuk veren, hepsine gülen yazarların da varlığı konusunda yine bilinçaltı düzeyinde uyarılıyoruz..

renkli gülen suratlar: ve son mesaj.. herşeye rağmen burasının en başta bir eğlence ve hoşça vakit geçirme yeri olduğu belirtiliyor.. polemik ve kavgalar olmazsa olmaz ama gerektiği kadar oldukları sürece.. değişik renkteki gülen suratlar, değişik fikirlerin birbirleriyle olan harmonisini özetliyor..

denizdeki balıkçılar ve balık tutmuş kuş: daha önceki verilere en önemli ek bu iki fotoğrafla geliyor.. önceleri bir mana verememiştim o kadar uçak ve havaalanı arasında bu balık olayına ama dün ani bir ilhamla bu birbirleriyle bağlantılı fotoğrafların sırrını çözdüğümü söylemekten gurur duyuyorum.. efendim türkçe argoya biraz hakim olan herkes bilir ki sazan her şeye balıklama atlayan, biraz safça olan arkadaşlarımız, kardeşlerimiz için sarfedilen bir sıfattır. ve yine hepimizin bildiği üzre sazan, bir tür balıktır.. bu iki resim bizlere, sözlükte; açtıkları ve açacakları başlıklarla bizle eğlenmek isteyen, birilerinin bu provakatif başlıklara tepkili entryler döşemesini bir başarı olarak gören ve bu tepkilerle gününü gün eden 'balıkçı'lar olduğunu anlatmak istiyor.. bu provakasyonlara yani 'olta'lara gelmememiz gerektiğini ince bir yolla bize öğretiyor..

siyah taşlardaki kırmızı şemsiye ve kaldırımda açan papatya: bu nadir çıkan iki resimde ise uludağ sözlüğün diğer sözlüklerden ayrıldığı noktalar belirtilmiş.. sölüğümüz, rakiplerine oranla değişik fikir ve düşüncelere daha fazla hoşgörülü.. belli hukuki hudutlar içerisinde olabilecek en demokratik sözlük olması itibariyle, diğer sözlük oluşumlarından ayrılmakta.. en azından moderasyonun iddiası ve bize vermek istedikleri sembolik mesaj bu yönde..

araştırmamın raporlanma süreci burada sona ermekte.. çünkü bütün bağlantılarım ve yorumlarıma rağmen bazı resimlerdeki esrar hala gizemini koruyor.. burada da devreye diğer yazar arkadaşların girmesi gerekiyor.. elele sözlüğün bize anlatmak istediklerini açığa çıkartıp, bu belirsizlik ortamından kurtulacağız işallah.. her şey uludağ sözlük için.. * *