bugün

türkçe'de devlet yatırım fonları yahut devlet fonları olarak karşılık bulan ekonomik kavram.
ellerinde an itibarıyla toplam 2-2,5 trilyon dolar para olan ve bu parayı değişik ülkelerde değerlendiren, yatırım fonlarıdır.

bizim gibi ülkeleri yatırıp kaldıran, top tüfek kullanmadan istediği yöne çeken, istediğini yaptıran, ekonomi mekanizmasıdır. toptan, tüfekten daha etkilidir.
tam adıyla sovereignty wealth funds (swf) olarak geçer bu yatırım fonları, kısaca dolaylı olarak devlet ya da milli hükümetler tarafından idare edilen hedge fund'lardır. şuan itibarıyla idare ettikleri para 3,5 trilyon doları geçmiştir. bu fonlar bu parayı nereden buluyorlar derseniz bütçe fazlası olan ya da dış ticaret fazlası veren ülkelerin ve özellikle petrol zengini olan devletlerin ellerindeki fazla kapital'i yatırım amacıyla kullanmasıyla oluşturulan fonlardır. fazlasıyla agresiftir, özellikle arap ülkelerinden kuveyt ve birleşik arap emirlikleri ile son zamanlarda çin menşeili fonların yaptığı yatırımlar sözde liberal batılı ülkelerin kuyruğuna basmıştır. sormazlar mı adama hani serbest piyasa ekonomisi, hani piyasanın gizli eli, hani paranın ve kapitalin serbest dolaşımı? bu fonlar tamamıyla kapitalizmin kurallarıyla oyun oynarken bazı batılı ülkelerimiz swf'ların kendi ülkelerindeki faaliyetlerine kısıtlama getirmiştir. böylece kapitalizmin kurallarının bazı ülkelerin işine gelmeyince tek taraflı işleyebileceği gözler önüne serilmiştir. yalnız şu da vardır ki, bu fonları bağlı oldukları hükümetin izlediği politikalardan ayrı düşünemeyiz, kaldı ki büyüklük itibarıyla gelişmekte olan türkiye gibi bir ülkede aldıkları pozisyonlarla ekonomide depreme yol açabilecek durumdadırlar. türkiye ne zaman böyle bir yatırım fonu oluşturabilir gibi bir soruyu ise sormayalım sordurmayalım, kendimizi rezil etmeyelim. öncelikle bu ülke ekonomik bağımsızlığını nasıl kazanır buna kafa yoralım. adı üstünde sovereignty wealth fund.
güncel Önemli Başlıklar