bugün

son zamanlarda toplumun kendisini ilgilendiren veya ilgilendirmeyen bircok olaya iliskin tutumlarindaki ciddi anlamda agresiflesmeye yonelik bu degisim oldukca dikkat cekici gercekten.

hemen hemen her gun ana haber bultenlerinde izliyoruz bu gelismeleri. taciz, cocuklara yonelik siddet, tecavuz gibi olaylarda zanlinin yakalanmasiyla birlikte gerek olay yerinde gerekse karakol onlerinde toplanan ofkeli kitle zanlinin kendilerine verilmesi icin bagiriyor, araclari parcalayip cogu zaman polislere, zanliyi koruduklari icin tepki gosteriyorlar.

bu olaylarin hukuki acidan hicbir aciklanabilir tarafi yok ne yazik ki. zanlinin kendilerine teslim edilmesi ve hak ettigi iddia edilen cezanin yine kendileri tarafindan verilmesi gerektigini one suren bu ofkeli kitleler her seferinde taskinlik cikartarak sucu kesinlesmemis bir zanliyi suclu ilan ediyor. sucun kendisi tarafindan islendigi bariz bir sekilde ortada olsa bile o kisi mahkeme karari cikana kadar sucsuzdur hukuk kurallarina gore. bu yalnizca ulkemiziz kurallarinda degil, dunyanin gelismis her yerinde de boyledir.
ikinci bir hukuksuzluk da, belki de en buyugu de budur, zanlinin cezasinin ofkeli kitle tarafindan verilmek istenmesi. bunun hicbir hukuki aciklamasi yok. burasi bir hukuk devletidir ve suclularin cezasi hukuk tarafindan verilir. bu linc girisimleri nedense bana seriat sistemiyle yonetilen ulkelerdeki kalabalik onunda idam sahnelerini animsatiyor. turkiye boyle olmamali.

uzerinde durulmasi gereken bir baska onemli nokta da toplumumuzun son zamanlarda linc eylemlerine yonelik artan yonelimi. toplumumuzu buna iten sebep ne olabilir diye dusunurken cevap oldukca yakinlardan geliyor; ofke. bireyler kendilerini mutsuz eden tum toplumsal ve kisisel sorunlariyla birlikte bilincdisi bir sekilde birleserek toplumsal bir ofkeyi aciga cikariyorlar. bu ofkeyi doguran seylerin arasinda ulkemizin ekonomik, sosyal ve siyasi sorunlari yatmaktadir. elbette ekonomik ve sosyal konularin hepsi de direk olarak siyasetle alakali. son zamanlarda halkta ofke uyandiran tum siyasal gelismeler, bunlarin icinde acilim tartismalari onemli yer tutuyor, her gecen gun toplumsal bir ofkeye donuserek meydanlarda linc girisimleri seklinde aciga cikiyor diye dusunuyorum.

insanlarin karsilanmayan beklentileri, guduleri, siyasal ve iktisadi iktidarsizlik oncelikli olarak birbirlerine yansiyor. sokaklarda kavga eden insanlar, tartisan gruplar, futbol maclarindaki trubunler bunlarin birer sonucu. tahamul katsayimiz azaliyor her gecen gun. aile ici siddet olaylari, cinnetler, protestolar, meclisteki kavgalar, cikar odakli catismalar, linc girisimleri giderek daha etkili bir hal aliyor ve gizli gizli bizi birbirimize karsi kiskirtiyor.

hakki devrim'in dedigi gibi, biz toplum olarak yarma seftaliye benziyoruz. yarma seftalinin en buyuk ozelligi de tam ortadan ikiye rahatlikla ayrilabilmesi. biz hemen hemen her konuda ortadan ikiye ayrilip catisan bir toplum haline gelirken kulturel zenginligimizi yitiriyoruz ne yazik ki. birbirlerimize karsi kullandigimiz ofkelerimiz bizi daha da dibe cekiyor.

ozetle, son zamanlarda artan siddet olaylari, linc girisimleri toplumsal, ekonomik ve siyasal sorunlarin aciga ciktigi catlaklardir. televizyon programlarinda bile bunlari goruyoruz, spor programlarinda trubunlerin kavgasini, magazin programlarinda paparazi ve unlulerin catismasini izliyoruz. toplum olarak buyuk bir ofkeyle birbirimize dislerimizi gosteriyoruz..