bugün

Serahsi islam alimlerinin Ünlülarından. Hanefi mezhebinde büyük fıkıh alimidir. ismi, Muhammed bin Ahmed bin Ebi Sehl Serahsi'dir. Künyesi Ebu Bekr, lakabı Şems-ül-Eimme'dir. 1010 senesinde Türkistan'ın Serahs şehrinde doğdu. 1090'da vefat etti. Serahs'a izafeten Serahsi denildi. Serahs şehri, Meşhed ile Merv arasında eski bir şehir olup, bugün iran-Türkmenistan sınırı üzerindedir.

Ebu Bekr Serahsi, tahsilini Buhara'da yaptı. Fıkıh ilmini, zamanının en Ünlü alimlerinden Şems-ül-Eimme Ebu Muhammed Abdülaziz bin Ahmed Hulvani'den öğrendi. Uzun yıllar bu hocasının derslerine devam edip, fıkıh ilminde çok iyi yetişti. Başka alimlerden de ders gördü. Devletler hukuku hususunda alim imam-ı Muhammed Şeybani'nin bu husustaki eserleri üzerinde ihtisas sahibi olan Ebü'l-Hasan Ali bin Muhammed bin Hüseyin ile Ebu Hafs Ömer bin Mensur el-Bezzar'dan ders aldı. Hocası Hulvani'den (rahmetullahi aleyh) sonra onun yerine geçti. ilimdeki üstünlüğünden dolayı Serahsi'ye de hocası gibi Şems-ül-Eimme (alimlerin, imamların Güneşi) lakabı verildi. Zamanının Ünlü alimlerinden olan Serahsi'den de; Burhan-ül-Eimme Abdülaziz bin Ömer bin Maze, Mahmud bin Abdülaziz Özcendi, Rüknüddin Mes'ud bin Hasan, Osman bin Ali bin Muhammed Beykendi fıkıh ilmini öğrendi.*
karahanlılar döneminde yaşamış türk asıllı fakihtir. el mebsut adlı eseri en bilineni olmakla birlikte şerh amaçlı eserler de yazmıştır. türklerin genel olarak neden sünni olduklarının cevabı imam serahsi'nin o dönemdeki ilmi faaliyetleri ve etkisidir. nitekim serahsi imam-ı azam'ın ardından islam tarihindeki en mühim en akılcı fakihlerden biridir. hatta bilkent tarih bölümü hocalarından eugenia kermeli'ye göre türklerin ağırlıklı olarak sünni olmalarının sebebi tamamıyla serahsi'dir.

edit: aşağıda belirtildiği gibi el kindi'nin talebelerinden olan Ahmet bin Tayip Es-Serahsi ile karıştırılmamalıdır. el mebsut'un yazarı olan hanefi fakihi Muhammed ibn Ahmed es-Serahsi'dir.
hanefî islam hukukçusu serahsî'nin yanında, bir de islam filozofu el-kindî'nin talebesi, es-serahsî vardır. türk asıllı olan bu felsefeci, müzikle ilgilenmiş ve bir agnostik olmuştu. aynı zamanda abbasî halifesi mu'tezid'in muhtesipliğini 899'daki öldürülüşüne kadar yürüttü.
imamı serahsi olarak da bilinir.
güncel Önemli Başlıklar