bugün

Schopenhauer'un önem atfettiği kavramlarda üst sıralarda yer alır. istenç ona göre Bilinç dışı gerçeklerin yani bilinç altımızda hali hazırda bastırılmış güdülerin, bazı olaylar neticisinde baskı altından çıkarak kendilerini etkin kılması ve davranışlarımıza etki etmesidir. Bilinçin derinliklerine saklanmış olan bu güdüler filozofa göre beş duyu organından her hangi birisi veya birinden fazlasıyla harekete geçer. Hatta beş duyu organımızdan biriyle bizi harekete geçiren olayların yüzde doksanından fazlası bilinçaltıyla algılanır zira bilinçaltı biz daha farkında olmadan görür, duyar, koklar ve farkeder. Hal böyleyken hayatımızı "kontrol" ettiğini düşündüğümüz bir çok duygunun istençlerimiz tarafından kontrol edildiğini söylemiştir. Mesela mutlu veya üzgün olmamız istencimizi gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğimize bağlıdır. istemimiz hayatımızı kontrol eder. Hatta başka hayatları. Henüz dünyada üzerinde vukuu bulmamış hayatları dahi çünkü filozofumuza göre aşk adıyla bilinen olgu gelecekte doğacak olan çocuğumuzun tasarlanması noktasında önem arz eden eş seçimi konusunda etkin bir istenç olan ve türün istenci ismi ile adlandırılan bir seçim mekanizmasından başka bir şey değil.
Ayrıntılı bilgi için (bkz: aşkın metafiziği)
(bkz: cinsel aşkın metafiziği)
Öte yandan insanın asla mutlu olamayacağını çünkü imkanlar sınırlı olduğu halde insanların istemlerini sınırsız olduğunu savunur. Doğamız gereği her zaman daha fazlasını istediğimiz için hiç bir zaman tam manasıyla mutluluğa erişemeyiz.
Konuyla alakalı “istem, hayatî bir güçtür; ayak direyen, zorlayan bütün doğada bulunan, doyumsuz hayatî güçtür.“ demiştir.
güncel Önemli Başlıklar