bugün

temelde sag ve sol iideolojiler birbiri ile ayni ideoloijilerdir. simdi misal olarak mhp ile isci partisinin söylemlerine bakildiği vakit temelde ayni seyleri telaffuz ederler. ataturk'un devri saderetinin son zamanlarinda ekonomik olarak liberallestirme politikasina gecilmistir. hatta bu yuzden bir olaydan dolayi ismet inonu basbakanlıktan azedilmiş yerine celal bayar gecmistir. ammavelakin ataturk'un ölümü ve ikinci dünya savasinin patlak vermesinden dolayi bu politika askıya alinmistir.

1940'larda turkiye cumhuriyeti iki arada bir derede kalmistir. muttefikler ve mihver devletleri arasinda gidip glmiş savasin sonlarina dogru muttefikler safina gecmistir. hatta 1945 yilinin subatinda almanya'ya savas ilan edilmistir. abd'nin dayatmasi ile cok partili sisteme gecilmistir. ya tersi olsa idi. o zamanda turkiye cumhuriyeti franko ispanyasi gib bir devlet olacakti.

1950'lerde menderes hükümeti liberal politakalara gecme sansi olsada bunu kullanamakta özellikle son dönemlerinde baskıcı bir politika izlemekte idi. gerek 27 mayis gerekse 12 eylul darbelerinin sonucunda ortaya cikan özal hükümeti liberal politikalara kaldigi yerde devam etmistir.

ama bu politikalar hizla uygulanirken toplumda yozlasma alabildiğine yürümüs ve nihayet 1991'deki genel secimler sonucu t.c. bir gerileme sürecine girmistir.

1990'lar ise gerek istikrarsiz gerekse hiyarca politikalar ve koalisyon hükümetleri sayesinde duraklama devrine girmiş ve carcur olmustur.

cagimizda sag ve sol kesimin reel politakalar üretemediğinden ve bunun yerine hamaset ürettiklerinden dolayi artik bir etkinliği kalmamiştir. o yuzden de kaduk olmustur.
ortak noktaları ve gayeleri aynı veya benzer olsa da ( atatürk, vatan, bayrak, kültür, tam bağımsızlık ve her konuda ilerleme, insani değerler...vs. ), ideolojilerin bu güzelliklere ulaşmada araç olan yollar olduğu göz önüne alınınca aynı da sayılamazlar.

ama fikri, vicdanı, irfanı nasıl olursa olsun farklı fikirden insanlar birbirlerinden yardım alırlar ve eksiklerini giderip ortaya karma bir felsefe, karma bir görüş çıkar. işte o yol, çifte su verilmiş çelik kılıç gibidir, bir kuşun iki kanadı gibidir. önemli olan da budur. yoksa sadece "düzeni değiştirmek" ya da "birliği sağlamak" tek başına yeterli değildir.

(bkz: yılan hikayesi/@mitto)