bugün

a) satış talebi

iik. md. 106'da düzenlenmiştir.
buna göre;

alacaklı haczolunan mal taşınır ise (menkul) hacizden itibaren 1 yıl ve taşınmaz ise (gayrimenkul) 2 yıl içinde satış isteyebilir.

borçlunun üçüncü şahıslardaki alacağı taşınır hükmündedir.

b) talep hakkı

iik.md. 107'de düzenlenmiştir.
buna göre;

her alacaklı mensup olduğu derece namına hacze iştirak derecelerinin teşkili ni düzenleyen iik. md.100 'ün son fıkrası gereğince hacizleri evvelki dereceden arta kalacak bedeller için geçerli olan alacaklılardan her biri dahi mensup olduğu derce namına satış isteyebilir.
satış talebi ve talep hakkı ile ilgili genel açıklamalar; * her alacaklı mensup olduğu derece namına satış isteyebilir. örneğin iik. md. 100'e göre aynı derecede ilk hacze iştirak eden yani aynı grupta bulunan alacaklılardan her biri dahil bulunduğu derece namına satış isteyebileceği gibi anılan maddenin son fıkrasına göre hacizleri evvelki dereceden arta kalacak bedeller için geçerli olan alacaklılardan her biri de mensup olduğu derece namına satış isteyebilir.
* birden fazla alacaklının aynı derecede ya da ayrı ayrı derecede hacze iştiraki halinde bütün alacaklılara karşı iik. md. 111'deki (satıştan evvel taksitle ödeme taahhüdünde bulunma) şartı yerine getirildiği takdirde hepsine karşı taksitle ödemeye devam edildiği sürece satış talep edilemez, fakat aynı gruba dahil alacaklardan bir kısmı veya ayrı ayrı derecedeki bazı alacaklılar için taksit teklif edilmiş ve ödeme yapılmışsa ya da borçlunun ihmali veya imkansızlığı dolayısıyla zamanında yani alacaklının satış talebinden evvel bazı alacaklılara karşı taksit teklif edilmemiş ve ödeme yapılmamış ise, ne şekilde hareket edileceği konusunda kanunda bir açıklık yoktur.
ancak her alacaklı satış talebi konusunda tam bir bağımsızlığa sahip olduğundan bu halde satış talep etme hakkı vardır.
* muvakkat (geçici) haciz halinde satış talebi

iik. md. 108'de düzenlenmiştir.
buna göre;

haczi muvakkat olan alacaklı satış talebinde bulunamaz ve hakkında yukarda bahsedilen 1 ve 2 senelik süreler işlemez. * muvakkaten ya da ihtiyaten haczedilmiş mallar ancak şu iki halde satılabilir;
1- borçlunun satış talebi üzerine,
2- kıymeti hızla düşen ya da muhafazası çok zor ve masraflı olan mal veya mallar haczedilmişse icra müdürü2nün vereceği kararla.
satışın tatili

iik. md. 109'da düzenlenmiştir.
buna göre;

satış bedeli, haklarında haciz kesinleşmiş olan alacaklıların toplam alacak miktarına erişmiş olursa satış tatil edilir.
haczin kalkması

iik. md. 110'da düzenlenmiştir.
buna göre;

hacizli bir malın satılması yukarda belirtilen 1 ve 2 yıllık süreler içinde istenmezse veya satış talebi herhangi bir nedenle geri alınmış olup da yine bu süreler içinde yenilenmemişse o mal veya mallar üzerindeki haciz kalkar.
taksitle ödeme

iik. md. 111'de düzenlenmiştir.
buna göre, * borçlu alacaklının satış talebinden önce borcunu düzenli taksitlerle ödemeyi taahhüt eder ve ilk taksidi de hemen öderse icra işlemleri durur.
ancak borçlunun yeterli miktarda malı haczedilmiş olup, her taksidin borcun 1/4'ünden aşağı olmaması ve aydan aya ödenmesi, ilk taksidin hemen yatırılması gerekeceğinden sürenin 3 ayı geçmemesi gerekir. * borçlu ile alacaklının borcun taksitlendirilmesi için icra dairesinde yapacakları sözleşme veya sözleşmelerin devamı süresince yukarda belirtilen 1 ve 2 yıllık süreler işlemez.
ancak bu sözleşme veya sözleşmelerin toplam süresinin 10 yılı aşması halinde, aştığı tarihten itibaren süreler kaldığı yerden işlemeye başlar.
'taksitle ödeme' ile ilgili önemli açıklamalar;

* taksit sayısının - ilk taksit hariç - üçten fazla olmaması ve haczedilen malın borcun karşılanması için yeterli olması şarttır.

* borçlu ile alacaklının icra müdürlüğü'nde yapacakları borcun taksitlendirilmesine ilişkin sözleşme devam ettiği sürece, satış talebine ait süreler işlemez. * ancak, kötü niyetli kişilerin ispatı güç muvazaalı hacizler veya icra takipleri çerçevesinde bu tür taksitle ödeme sözleşmeleri yaparak avantaj sağlamalarının önüne geçilmesi amacıyla anılan sözleşme veya sözleşmelerin toplam süresinin 10 yılı aşması halinde, aştığı tarihten itbaren sürelerin kaldığı yerden işlemeye devam edeceği öngörülmüştür. * taksitlerden biri zamanında ödenmezse, borcun tamamına ait icra işlemleri ve süreler kaldığı yerden devam eder. * icra dairesinde kararlaştırılan borcu ödeme şartını, makul ve geçerli bir sebep olmadan ihlal eden borçlu, alacaklının şikayeti üzerine icra mahkemesi tarafından 1 aydan 3 aya kadar hapisle cezalandırılır.
(bkz: taşınırların satışı)
(bkz: taşınmazların satışı)