bugün

bir hükümet düşünün ki inşaat ihaleleri ile doyurmadığı, trilyoner yapmadığı taşeronu kalmasın. böyle bir hükümetin hükmü ile gerçekleşecek hadisedir bu bahsedeceğimiz husus da.

şimdi toki ile mevcut hükümet arasındaki yakın ilişkiyi, ara pasları ve adam markajlarını bilmeyen sanıyorum ki yoktur. hani nerede bir inşaat ihalesi var, neredeki inşaatlarda çuvalla para var, toki orada.

en son "kentsel dönüşüm" adı altında sulukule'deki "surdibi" olarak bilinen pislik yuvasını arındırıp da etrafını sinek dahi geçemeyecek şekilde çitleyip, tanesi 500 bin türk lirasından satılan, üçer katlı lüks daireler yaptılar(ki almak niyetiniz varsa uyarayım boş daire yok).

şimdi asıl meseleye gelebiliriz öncül bilgilerimizin ardından. toki, hemen her bulduğu tarlaya imar alıverip de kağıttan kalelerini dikip, cüz'i bir peşinat ile de taksitli ev sahibi olma imkânı veriyor insanlara.

peki ama bir de "mortgage" dediğimiz bir sistem var bu taksitli ev alma olayında. misal müşteri tokinin "zoraki istikamet" daireleri yerine gene elinde bir miktar peşinat ile bankalardan ev değerinin %75'i kadarına kredilendirme talep edip ev alabiliyor. he bir de istediği yerden, aklına yatan evi alıyor.

baktık ki bu sistemde toki'nin, ebesinin nikâhına yaptığı ve aşağı-yukarı aynı fiyattan sattığı evler elde patlıyor. sürgün edilen cühela dışında talep yok. bu sefer merkez bankası'ndan "karşılık değerlerini arttırma" eylemine giriştik ve karşılık değerlerinin artmasıyla, faiz oranları da 0,77 seviyesinden 1,12 seviyelerine kadar tırmandı.

e baktık ki 1,12 oranla dahi insanlar toki tarafından hakkıyla sikilemiyorlar, yeni bir fikrimiz var bizim:

"mortgage türü kredilendirmede bankalar, evin değerinin en fazla %60 kadarını karşılayabilecekler."

böylece de cebinde 15-20 bin lira birikimi olan adam 100 bin liralık ortalama bir apartman dairesi için ya bi o kadar daha biriktirmeye çalışarak ömür harcayacak. ya da toki'mizi, tokacağız bi tarafına. 15 bin peşinat ile, kira öder gibi 20 yıl vadede kayabaşı'ndan, bahçeşehir'den evimizi alıverecek.
güncel Önemli Başlıklar