bugün

ölümün bildirilmesi;

ölüm hangi yerde vukubulmuş ise o yerin nüfus memurluğuna bildirilir. Ölüm yeri bilinmezse ceset nerede bulunmuş ise oranın, ölüm bir taşıt içinde olmuşsa bu taşıttan çıkarıldığı yerin nüfus memurluğuna bildirilir. Ölenin kaydı yoksa yapılacak soruşturma sonunda Türk vatandaşlığı ve ailesi tesbit edildiği takdirde bir doğum tutanağı düzenlenerek Önce doğum, SOnra ölüm aile kütüğüne işlenir, hükmünü ifade eder.
ölüm olaylarını köylerde muhtar, şehir ve kasabalarda, sağlık teşkilatı bulunan diğer yerlerde gömme izni verenler nüfus memurlarına bildirmekle ödevlidirler.
ölüm haberini alan köy muhtarı ile diğer ödevliler, örneğine uygun üç nüsha ölüm tutanağı düzenleyip bunları bildirenle iki tanığa imzalatır. Kendisi de imza ettikten sonra iki nüshasım on gün içinde nüfus memurluğuna gönderir.
ölüm hastanede. ceza ve tevkif evinde (idamlar dahil) okul. fabrika, işyeri gibi sıhhi ve resmi bir kururnda olmuşsa örneğine uygun üç nüsha ölüm tutanağı kurumunca bu işle görevlendirilenler tarafından yapılır. Bir nüshası kurumca saklanır. iki nüshası da on gün içinde nüfus memurluğuna yollanır.
Ölüm vapur, tren, uçak gibi genel bir yolcu taşıtında olmuşsa üç nüsha ölüm tutanağı bu taşıtın sorumlu amiri tarafından yapılır. Bunlardan bir nüshası alıkonulup iki nüshası varılacak ilk durak yeri nüfus memurluğuna bu durak yabancı memleket ise oradaki Türk Konsolusluğuna on gün içinde yollanır. Ölüm tutanaklarının iki tanıkça imzalanması varsa doktor veya sağlık memuru tarafından da imzalanması gerekir.
doğal afetler ve kazalara ilişkin düzenlemeye yer verilmiştir. Buna göre, sel, yer sarsıntısı, yer çöküntüsü, hava, deniz, tren, trafik ve madcn kazaları ile yangın gibi toplu ölümler meydana getiren olaylar vali ve kaymakamın görevlendireceği meydana getiren olaylar vali ve kaymakamın görevlendireceği memurlar tarafından incelenip iki nüsha tutanakla tesbit olunur.
erlere ait tutanaklar askerlik şubelerince, subay, askeri memur, astsubay ve diğer askeri şahıslara ait tutanaklar Milli Savunma Bakanlığı yolu ile aile kütüklerinin bulunduğu nüfus memurluğuna ve ailelerine bildirilir.
Cesedi Bulunamayan Kimse;

M.Y. madde 44 - Bir kimse ölümüne kesin gözle bakılmayı gerektiren durumlar içinde ortadan kaybolursa cesedi bulunamamış olsa bile o yerin en büyük mülki amirinin emriyle kütüge ölü kaydı düşüIür.
Bununla birlikte her ilgili, bu kişinin ölü veya sağ olduğunun mahkemece tesbitini dava edebilir.
bir kimse bir geminin bir torpil neticesinde batması, fırtına kazası, yanma, patlama, çarpışma ve savaş gibi ölümüne muhakkak nazarı ile bakılacak haller içinde gaip olup da ölüsü bulunmamış ise kayıtlı bulunduğu askerlik şubesi veya kıtası komutanlığınca, sivil ise olayın olduğu yer zabıtasınca durum belgelendirildiği takdirde o kimse gerçekten ölmüş sayılarak en büyük idare amirinin emri ile künyesine ölüm kaydı düşürülür.
Savaş halinde askere alınarak savaşa katıldığı veya bir çarpışmada bulunduklarına dair şubelerince bir bilgi bulunmadan her hangi bir suretle gaip olanlar için sicillerin ilgilileri Medeni Yasa gereğince mahkemeye müracaatla gaip olan kimsenin ölüm veya sağ olduğuna hakim tarafından hükmedilmesini isteyebilir.
Künyesine ölü işareti verilenlerden sonradan sağ oldukları anlaşılanların mahkemeye başvurarak ölüm kaydının kaldırılması istenmezse, nüfus idaresince genel hukuk bakımından cumhuriyet savcılığına bildirilerek ölüm kaydı kaldırılır.
Yasa cesedi bulunamayan kimselerin nüfus siciline ölüm kaydının yapılabilmesi için iki koşul öngörmüştür;
- bir kimsenin ölümüne kesin gözüyle bakmayı gerektiren durum içinde kaybolması,
- cesedinin bulunamamış olması halidir. Her iki koşulu birlikte öngörmüştür.
Bu iki koşulun birlikte gerçekleştiği hallerde kişinin siciline ölüm kaydının düşürülmesini isteme hakkı o yerin en büyük mülki amirine aittir. En büyük mülki amirin emri ile ölü kaydı düşülür.
Medeni Yasa 44 /2 ye göre ilgili her kişi bu kişinin ölü veya sağ olduğunun tesbitini mahkemeden isteyebilir.
(bkz: kişisel durum sicili)