bugün

minamata japonya'nın güneyinde bir yerdir. bu yer güzellikleriyle değil başından geçen felaketlerle anılır. bir kimyasal madde fabrikası cıva atıklarını denize dökmüş, önce bitki plaktonu sonra da hayvan plaktonu bu atıkları soğurmuş. bu plaktonlarla beslenmiş balıkları yiyen insanlar cıva ile kirlenmiş elementlerden zehirlenmişler ve beyin hücrelerini yok edip bedeni felce uğtratan , refleksleri yok eden "minamata" hastalığına tutulmuşlardır. kesin olmayan istatistiklerde 68'i ölümle sonuçlanan 370 zehirlenme olayından söz edilmiştir. hastalığa adını veren bu yerdeki çocuklar daha anne karnındayken yakalanmışlar hastalığın kurbanı olmuşlardır.
felaketiyle ve bunun yol açtığı hastalıkla anılan japonya'da bir şehir. 1956 yılında minamata koyunda sanayi atıklarından zehirlenen balıkların avlanarak insanlar tarafından yenmesi ölümcül felç vakalarına neden olmuştur.
Japonya'nın Kumamoto prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir, Kyūshū Adası'nın batı kıyısında ve Amakusa Adaları'nın karşısında yer almaktadır. Yüzölçümü 162.88 km² olan şehrin nüfusu Mayıs 2008 tarihi itibarı ile 27,856'dır. Minamata, 1889 yılında bir köy olarak kurulmuş olup 1912'de kasaba ve 1949'da şehir statüsü almıştır.[1]

Minamata, 1956 yılında[1] ortaya çıkan ve cıva zehirlenmesinin neden olduğu nörolojik bir hastalık olan Minamata hastalığı ile bilinmektedir. Buna yerel bir kimya tesisinin arıtılmamış atık suları Minamata Körfezi'ne boşaltmasının neden olduğu bilinmektedir.

Minamata daha sonradan bir çevreci kent olmaya başladı. Şehir 1999 yılında, ISO 14001 Şehir Çevre Yönetimi sertifikası aldı[1] ve 2001 yılında resmi olarak ekolojik kent statüsü aldı.[2] 2004 ve 2005 yıllarında da Japon ekolojik kent yarışmalarını kazandı.[3]

https://tr.wikipedia.org/wiki/Minamata