bugün

(d. 14 Şubat 1806; Bratislava, Macaristan, Avusturya imparatorluğu - ö. 6 Ekim 1849, Peşte, Macaristan), Lajos Kossuth ile beraber 1848 Macar Devrimi'nin iki önderinden biri.[1] Devrim sırasında ilk Macar parlamenter hükümetinde başbakanlık yapan ve Macaristan'ın bağımsızlığı uğruna can veren devlet adamı.

1398'de soyluluk unvanı verilmiş toprak sahibi, varlıklı ve liberal bir ailenin oğluydu. Subay olarak orduya girdi. 1827'de ordudan ayrılarak malikanesinin başına geçti ve Zagreb Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi gördü. Batı Avrupa'ya yaptığı gezilerde liberal düşünceler ve kapitalist uygulamaları yakından tanıdı ve gördüklerini kendi işlerinde de başarıyla kullandı.

1830'da Macaristan'da soylulardan oluşan meclise girdi ve 1845'te Habsburg monarşisine karşı bağımsızlık mücadelesi yürüten güçlere öncülük etti. Aynı zamanda iş dünyasındaki etkinliklerini de sürdürerek 1843'te şeker sanayisi tröstünün oluşumuna önayak oldu. Macarların parlamenter reform doğrultusundaki isteklerini imparatorluğa sunan komitenin bir üyesi olarak Mart 1848'de Viyana'ya gitti. Ertesi ay imparator I. Ferdinand (Macaristan kralı V. Ferdinand) tarafından yeni parlamenter hükümetin başbakanlığına atandı ve 7 Nisan'da resmen göreve başladı. Dirayetli bir yönetim göstermesine ve meclisten önemli toplumsal yasalar geçirmesine karşın, kurduğu hükümet monarşiden yana güçlerle aşırı Macar ayrılıkçıları arasında kaldı; Avusturya ile siyasal birliğin sürdürülmesinden yana olmasına rağmen Lajos Kossuth'un partisinin muhalefetiyle başa çıkamayınca, yalnızca ülkesi için çarpışmakla yetindi.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Lajos_Batthy%C3%A1ny