bugün

Kötü bir rüya gören insanın okuması gereken duadır.

"Allâhümme innâ neûzü bike min ameli'ş-şeytani ve seyyiâti'l-ahkâm. "
ANLAMI: Allah'ım, şeytanın şerrinden ve rüyanın kötüsünden sana sığınırız.

"Eûzü bi-kelimatillâhi't-tâmmati min gadabihî ve şerri ibadihi ve min hemezati'ş-şeyâtîne ve en yahdurûn. "
ANLAMI: Allah'ın tam olan kelimeleri ile gazabından, kullarının şerrinden, şeytanların vesveselerinden ve şeytanların hazır bulunmasından Allah'a sığınırım.
allah'tan korunma dilemeyi öğreten ayetler bu konuda rahatlatıcı olabilir. nas ve felak sureleri bu anlmada en bilinenleridir.

"De ki: insanların rabbine sığınırım. insanların hükümdarınaa. insanların ilâhına, sinsi vesvesecinin kötülüğünden, onlar ki insanların göğüslerine (bilinçaltlarına) vesvese (fısıltılı çağrı) verir, kimileri cinlerden (görünmeyenlerden) kimileri insanlardandır." (nas suresi)

"de ki: “yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, kıskandığı zaman kıskananın kötülüğünden, sabah aydınlığının rabbine sığınırım.” (felâk suresi)

bakara 255 yani halk arasında bilinen adıyla ayet-el kürsi de bu konuda en çok başvurulan ayettir.

"allah, kendisinden başka hiçbir ilâh olmayandır. diridir, kayyumdur (varlığın idaresini yürütendir). o’nu ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. göklerdeki her şey, yerdeki her şey o’nundur. izni olmaksızın o’nun katında şefaatte bulunacak kimdir? o, kulların önlerindekileri ve arkalarındakileri (yaptıklarını ve yapacaklarını) bilir. onlar o’nun ilminden, kendisinin dilediği kadarından başka bir şey kavrayamazlar. o’nun kürsüsü, bütün gökleri ve yeri kaplayıp kuşatmıştır. (o, göklere, yere, bütün evrene hükmetmektedir.) gökleri ve yeri koruyup gözetmek o’na güç gelmez. o, yücedir, büyüktür." (bakara 255[ayet-el kürsî])

"kul" yani "de ki" diye başlayan ayetler genellikle insanlara allah'a yakarma ve seslenme örnekleri veren ayet yani imlerdir.

insanlar, allah'a serbestçe yakarabilirler. tümcelerini oluşturmakta özgürdürler.ancak bu konuda örnek oluşturabilecek dualar kuran'ın muhtelif yerlerinde gösterilmiştir.

kuran'ı baştan sona anlayarak (anlamını bilerek) okuyan herkes kuran'da bildirildiği üzere furkan (farkındalık) sahibi olacaktır. bu nedenle dini öğrenmek ve hayatını allah'ın istediği yolda sürdürmeye karar verenler, din alimi sıfatıyla konuşmuş ve yazmış olanları okumadan ilk etapta kuran'ı okur ve sindirirlerse tuzaklara ve yanlışlara düşmeden farkındalık sahibi olurlar ve hiçbir insana ihtiyaç duymaksızın tüm dini bilgileri allah'ın bildirimlerinden edinebilirler.

"veli (dost) olarak allah yeter" (nisa 45)

"Rabbinizden size indirilene uyun, onun dışında/onsuz birtakım velîlere/‘önder ve dostlara’ uyup peşlerinden gitmeyin. Ne az öğüt alıyorsunuz!" (araf 3)