bugün

''Büyük ölçekli ve KOBi işletmelerinin finansal asistanı olmak için yola çıkarak, web uygulaması ile hizmet vermeye başladık. işletmeleri hesap hareketlerinin anlık, online olarak takip edilmesini sağlayan Kobaküs, birden çok banka ve banka hesabına sahip işletmelerin gelen ve giden tüm ödemelerini farklı bankalara ait olsalar bile internet bankacılığı şifrelerine ihtiyaç duymadan tek ekranda görmesini sağlıyor. işletmelerde yaşanan personel kaynaklı işlem hatalarını ve bankalar arası hesapların takipi sırasında ortaya çıkan zaman kaybını ortadan kaldırıyoruz. iTÜ Çekirdek programına katıldığımız ilk günden itibaren, ciddi bir destek aldığımızı belirtmek isteriz. Öncelikle, geniş ağ desteği ile beraber, görüimek istediğimiz kişi veya kurumlara mentörler veya iTÜ Çekirdek aracılığı ile kolay bir şekilde ulaşabildik. Kobaküs olarak sadece ürünümüzün geliştirilmesine odaklanmış durumdayız. Kobaküs'ün içerisinde yakın zamanda kurumsal firmaları büyük ölçüde rahatlatacak ve onların finansal asistanı olacak yapay zeka modülleri geliştiriyoruz. Bu modüllere ek olarak blockchain üzerine büyük yatırımlarımız olacak. 2018'in ilk yarıında 1000 kurumsal müşteriye ulaşmayı hedefliyoruz.''

Kaynak: Ekonomist Dergisi - Kapak Konusu
Tarih: 12-18 Kasım 2017
Doğukan Gözeten’in aklına gelen fikri, yazılımcı babası Kayhan Gözeten’e anlatmasıyla kurulan Kobaküs, şirketlerin tüm banka hesaplarını tek bir ekran üzerinden yönetmesini ve muhasebe sistemine otomatik olarak bağlanıp verilerin işlenmesini sağlıyor.
GiRiŞiMCi Doğukan Gözeten yaklaşık 2 yıl önce arkadaşının şirketine gider. Arkadaşının şirkete gelen ödemeleri tek tek banka hesaplarına girerek kontrol ettiğini fark eden Doğukan Gözeten, bu ziyaretten bir girişim fikriyle ayrılır. Tüm banka hesaplarının tek bir platform üzerinden takip edilebildiği bir girişim için kolları sıvayan Doğukan Gözeten, ‘Kobaküs’ fikrini geliştirmeye başlar. Bu esnada fikri babası Kayhan Gözeten’e anlatan ve danışan Doğukan Gözeten, babasına “Yazılımı sen geliştirir misin” der. Doğukan Gözeten, babasının Kobaküs’e katılmasını şu şekilde anlatıyor: “Babam 1980’li yılların sonunda siyah ekrana muhasebe-stok-cari programı geliştirmiş birisiydi. Bunu bildiğim için ilk fikri ona söyledim ve bunu nasıl yapabiliriz diye danıştım. ‘Ben bunu yaparım’ dedi ve o an dahil oldu. Ve programının büyük bir kısmını kendisi geliştirdi. Halen de geliştirmeye devam ediyor. Finans ve muhasebe bilgisi hızlı ilerlememizi sağladı.”

Daha sonra ekibe katılan Deniz Türkkan ile Kobaküs’ün kurucu ekibi tamamlanır. Kobaküs ile şirketlerin tüm banka hesaplarını tek bir ekran üzerinden yönetmesini ve muhasebe sistemine otomatik olarak bağlanıp verilerin işlenmesini sağladıklarını aktaran Doğukan Gözeten, “Kobaküs size hesaplarınız arasında kaybolmadan tek tıkla tüm hesaplarınızda ne kadar paranız var, nereden ödeme gelmiş, kime ödeme yapılmış bunu gösteren bir program. Arka planda bu verileri kullanmış olduğunuz muhasebe veya ERP sistemlerinize aktararak carinize gelen veya giden tüm ödemeleri eşitleyerek aradaki operasyonel yükü kaldırıyor. işletmelerde yaşanan personel kaynaklı işlem hataları ve bankalar arası hesapların takibi sırasında ortaya çıkan zaman kayıplarını önlüyoruz” dedi.

150 TL’DEN BAŞLIYOR

Türkiye’deki neredeyse tüm bankalarla entegre olduklarını aktaran Doğukan Gözeten, “Şu anda Kobaküs’ü kullanan yaklaşık 50 ye yakın büyük kurumsal müşterimiz var. iş modelimiz aylık kiralama şeklindedir. En küçük paketimiz 150 TL den başlıyor. Banka hesapları çok fazla hareket gören tüm ticari işletmeler kullanabilir” diye konuştu. Banka hesaplarının güvenliği konusuna da değinen Doğukan Gözeten, şunları anlattı: “PCI-DSS (payment card industry data security standard) dünya çapında uygulanan ve bilişim dünyasının uygulanması en zor standartlardan biri. Bu standart bankalar tarafından kredi kartı numarası tutan tüm işletmeler tarafından zorunlu. Biz kendi sistemlerimizde kredi kartı numarası veya bankacılık işlemleri yapmamamıza rağmen yazılım, ağ, sunucu, güvenlik duvarı olmak üzere tüm sistemlerimizi bu standartlara göre hazırladık.”

YAPAY ZEKÂ ÜZERiNDE ÇALIŞIYORLAR

KURUMSAL firmaları büyük ölçüde rahatlatacak ve onların finansal asistanı olacak yapay zekâ modülleri geliştirdiklerini ifade eden Doğukan Gözeten, “Bu modüllere ek olarak Blockchain üzerine büyük yatırımımız olacak. 2018 son çeyreğinde ise yurtdışına açılmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Hürriyet
http://www.hurriyet.com.t.../babam-sag-olsun-40816974