bugün

rhogamdır tıptaki ismi. hamile olan kadının kocasıyla arasındaki kan uyuşmazlığından kaynaklanır. fakat bu durum sorun değil, sorunun nedenidir. çünkü bu uyuşmazlık sonucu oluşacak bebeğin kan grubunun rh(+) olma olasılığı vardır ve budur asıl sorun olan. annenin rh(-) bebeğinse rh(+) olduğu durumlarda doğum sırasında bebeğin bir miktar kanının anneye geçebilme ihtimali olduğu için doğumu takiben ilk 72 saatte yapılır bu iğne. tabii bunun da yapılabilmesi için anneye önceden indirekt coombs denilen bir test ya da bebeğe direkt coombs denen test yapılmalıdır. bu testler (-)çıkarsa rhogam yapılır (tam olarak ne kadar miktar yapıldığını hatırlamıyorum),herhangi birisi (+) çıkarsa anne bebeğin kanıyla hamileliği sırasında ya da başka bir şekilde rh(+)bir kanla daha önceden karşılaşmış demektir ki bu da iş işten egçmiştir manasına gelir. yani anne artık rh(+) bebeğe karşı bağışıktır ve ikinci bebek de rh (+) olursa büyük sorunlar yaratabilir bu durum.

rhogamın içerisinde bebeğin antijenlerini öldüren antikorlar bulunur. yani bunun yararı anne bebeğin kanından haberdar olmadan biz bu iğneyle bebeğin kanını temizleriz, annenin ruhu duymaz. böylelikle anne ilk bebeğindeki kana antikor yapıp da ikinci hamileliği süresinde olası 2. rh + bebeğine karşı savaş açmamış,açamamış olur.*

edit: rh(-) hamilelerin 28. gebelik haftasında önlem olarak rhogam yaptırmaları gereklidir. bu yapılmamışsa doğum sonrasında ikinci önlem olarak yukarıda anlattıklarım yapılır. en başta yapılması gerekeni atlamışım, dalgınlık..
işkence kaerşılığında verilen iğnedir. annenin kan bilmemenesi, babanın kan bilmemenesi, çocuğun kan bilmemenesi, kimlikler gibi bir dizi işlem yapılır, o sırada yakınınız iğneyi bekler, bin saat uğraşıp alırsınız, o doktor onu bir dk. da cart diye yapar hastaya!
(bkz: ANTi-D iMMUNGLOBULiN)