bugün

helenizm Yunan kültürünün doğu kültürleriyle teması sonucu ortaya çıkan fikir, sanat ve felsefe akımıdır. helenistik dönemde eğitim öğretim temel unsurdu.
bu dönemde bütün insanlar eşittir. sadece aydın olanla olmayanın farkı vardır. Arkaik ve Klasik devirlerde ise Grekçeyi bilmeyen her birey barbar olarak nitelendirilmiştir. Arkaik ve Klasik devirlerden farklı olarak Hellenistik devirde kadın-erkek eşitliği görülmektedir.
Anadolu’da Hellenistik dönem M.Ö. 334‘te Büyük iskender‘in Hellespontos’a (Çanakkale Boğazı) geçişiyle başlamıştır.
Makedon ordusu ilerleyerek bugünkü Lapseki üzerinden doğuya doğru ilerlemiştir. Bu sırada Pers ordusu Granikos (Biga Çayı) yakınında bulunmaktadır. Neticede Pers ordusu ve Makedon ordusu Granikos çayı ortada kalmak üzere karşı karşıya gelirler.
Granikos Savaşından sonra iskender güneye inerek Sardes’e girmiştir. Sardes çok iyi korunmasına, çok iyi önlemler alınmış olmasına rağmen iskender’in ordusuna karşı koyamamıştır. Sardes’in önemi ise doğu-batı yolları üzerinde bulunmasından kaynaklanmaktadır. Sardes’in alınmasından sonra Mağnesia (Manisa) ve Tralles (Aydın) kentleri de karşı koymadan Iskender’e teslim olmuşlardır. Daha sonra Miletos ve Halikarnassos Makedon ordusu tarafından alınmıştır. Böylece Batı Anadolu’nun güney ucundaki Pers direnmesi kırılmıştır. ve helenizm dönemi de bu zaferle birlikte anadolu ya yayılmaya başlamış ve etkisini hissettirmiştir.