bugün

1913 yılı basımlı olarak eski bir sahafta bulunmuş, Fenerbahçe Müze Kurulu Başkanı Dr. R. Sertaç Kayserilioğlu'na teslim edilmiştir.

Madde 2: Kulübün takip ettiği maksat ve gaye ; memlekette terbiye-i bedeniye ve fikriyenin tamimine çalışmak ve şübbân-ı vatanı mübâreze-i hayata ve meşâkk ve esfâr-ı askeriyeye alıştırmaktır.

Günümüz Türkçesi: Kulübün takip ettiği amaç ve gaye; memlekette bedeni ve fikri terbiyenin yayılmasına çalışmak ve vatan gençlerini; vatanın korunmasına, zorluklara ve askeri seferberliklere alıştırmaktır.

Madde 3: Kulüp bilhassa askeri idmanlar icrası ve milli oyunların tamim ve ıslahı esbabına teşebbüs edecek ve küdâhte tecrübeleri icrasına müsait pavyonlar tesis ve küşâdına çalışacaktır.

Günümüz Türkçesi: Kulüp, özellikle askeri beden eğitimlerin yapımı ve milli oyunların yaygınlaştırılması ve disiplinli bir halde geliştirilmesiyle uğraşacak, ve kaybolan tecrübelerin kazanılmasına uygun ;amatör şubeler; kurulması ve açılmasına çalışacaktır.

işte ; 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşımız süresince, Fenerbahçe Kulübü'nü gerek cephelerde ve gerekse de cephelere silah aktarmada hep ön saflarda tutmuş olan içgüdü bu maddelerde gizlidir.

birileri başarılar için, kupalar için, semt aşkı için takım tutabilir, ama fenerbahçelilik kökenlerinde en üst seviyede vatanperverlik barındıran hususi bir aidiyettir.
Önceliği vatana hizmet olan tüzük.