bugün

Bugün yan masadaki sümeyye ile nisa nur bacıların tartıştığı sorunsal. Ben de gelip canım sözlüğüme satayım dedim. Konuşun piçler. Bi nisanur etmiyorsunuz zaten. Konuşun uzaklaştırır mı cevap verin, dediğim bir sorunsaldır ayrıca.
uzaklaştırmaz, sanılanın aksine inançsızlık en fazla felsefede yok. psikoloji ve sosyoloji alanında varmış. herhalde insanı ve toplumu iyi analiz ediyorlar ondan.

din felsefesi diye koca bir alan var ve bunca dindarın aklında sorular oluyor. onları gidermek için felsefe şart. bugün soru sormayan inançlı veya inançsız yoktur ve bu sektörde acayip açık var aslında.

insanlar sorularına cevap alıp tatmin olmak istiyorlar ve bu da onların hakkı. işte dini yorumlayacak, çağa uyduracak, kişilerin aklında olan soruları giderecek alan bu felsefeye kalıyor.
Derin konu.
Felsefi insanı dinden uzaklastırıyorsa
Farabi gibi adamlar nasıl ortaya çıktı Dedirtir.

Yahu dini açıdan ele alanlar da vardır. Felsefe nın bir çok bakış açısı var.
din araç değil amaç olarak görüldüğü sürece felsefe dinden uzaklaştırır.

felsefe, dinin hedeflediği noktaya ulaştırır. parmağıyla ileriyi işaret edenin parmağına değil, uzattığı tarafa odaklanmayı öğretir.
felsefe derken neyin felsefesi ? sanat felsefesi mi ? ahlak felsefesi mi ? din felsefesi mi ?

din felsefesinde tanrının nitelikleri ve olup olmadığı, evrenin varlığıyla tanrı arasında bir ilişkinin kurulup kurulamayacağı gibi konular tartışılır bildiğiniz gibi. bu tartışmalar esnasında nonteistlerin argümanları sağlam temellendirilmişse veya teistik argümanlara gelen eleştiriler etkiliyse ,elbette kişinin dinden uzaklaşmasına neden olur.
Farabi, gazali gibi adamlar agnostik mi sorusunu sordurur.
-Yanlis hatirlamiyorsam- gazali'nindi bu soz: "din felsefesi yapmadan once fıkıh, kelam, tasavvuf'un iyi bilinmesi daha sonra felsefe yapilmasi daha uygun olur"
Edit: soz gazali'ye ait olmayabilir, baska birine aitse ve eminseniz bi mesaj ativerin.
Tam aksine iyice yaklaştırır. Bende öyle. Hiçbir ateist ve gayri müslim in sorusundan kaçmadım. Her defasında gördüğüm şudur: " biz hakkı batılın üzerine öyle fırlatırız ki onu paramparça ettiğini görürsün "

insan yaradana kafa tuttuğu zaman elindeki malzemenin farkına varırsa acizliğini görür. Lakin din böyle eksik derken kendini herşeyi kaplayan görürse kibirli oluşu ondan doğruyu gizler.
uzaklaştırmaz.

felsefe bize insan aklının sınırlarını, bir çok kavramı tanımlamakta nasıl zorlandığımızı ve evrenle ilgili bilgilerimizin ne kadar yetersiz olduğunu çok iyi göstermiştir. dolayısıyla, inanç için fazla fazla yer kalmıştır.
Uzaklaştırır. Felsefe mantığa gelmeyen ve kuşuya ait olan her şeyden koparır insanı. Çünkü gerçek, doğru ve hakiki olan kuşkudan kaçık olandır, ondan pay almayandır. Dinin kendi kuralları, önermeleri, mitsel olay, karakterleri ve tanrı tasarımı kuşkuya oldukça açık ve kesin doğru bir temelden çok uzaktır bu bağlamda felsefe bireyi her mantıksızlıktan uzaklaştırdığı gibi dinden de uzaklaştırır.
Felsefe bireyi her türlü akla aykırılıktan uzaklaştırır.
Cevabı Bireyin neye ulaşmak istediğine bağlı olarak değişkenlik gösterecek sorunsal.
"Din avam, felsefe havas içindir."
felsefe insanın gözlerini açması için çabalar.