bugün

" demokratikleşme paketi " nin ihtiva ettiği noktalardan biri olan seçim çevrelerinde değerlendirilebileceğini ifade ettiği dar bölge sistemi ile amaçladığı noktalardır.

kaynağı ingiltere olan ve istikrar arayan tek partili rejimlerdeki pratiğine daha sık rastlanılan dar bölge sistemi, temel olarak, parlamentodaki milletvekili sayısı kadar seçim çevresinin oluşturulmasına dayanır. tek turlu ve iki turlu olarak ikiye ayrılan sistem, en fazla oy alan adayın zaferi mantığında işlemektedir. erdoğan ı böyle bir değişiklik öne sürmeye iten nedenlerin başında belki de bu gelmektedir. bu uygulamaya göre, adı geçen, büyük partiler oy oranlarıyla kıyaslanamayacak sayıda adayı parlamentoya sokarken, küçük ve orta derecedeki partiler ise aldıkları oy kadar temsil hakkını elde edememektedirler. bu da erdoğan ın iştahını kabartan diğer bir unsurdur.

seçmen ile temsilci arasındaki bağları sıkılaştırması, merkez idarenin zayıflatılıp yerel eğilimlerin artırılması gibi sonuçları da özellikle kürt siyasi hareketinin beslendiği bir konjonktürde faydalı! olacaktır. ki bu da kürtçü erdoğan ın özerkliğe giden yolda arzuladığı diğer hususlardandır.