bugün

Dışadönük, meraklı, çok zeki, oyuncu, aktif, değişikliklere kolay uyum sağlayabilen papağanlardır. Diğer orta boy-büyük papağanlarla karşılaştırdığımızda ortalığı daha az dağıtan, daha temiz papağanlar olduklarını söyleyebiliriz. Eclectus’lar genellikle mıncıklanacak kuşlar olarak tanımlanmazlar, ama ben daha çok kediler gibi olduklarını söylemeyi tercih ederim, çok sevecen olabilirler ama istedikleri zamanlarda. * Özellikle ergenlik dönemine girdikten sonra (3-10 yaş arası) ruh halleri sık sık değişir. Çok kolay ısırma alışkanlığı kazanabilen kuşlardır, o yüzden eve ilk geldiği andan itibaren ısırdığında tepki vermemeye, bağırıp elinizi çekmemeye dikkat edin. Eclectuslar tanıdıkları, sevdikleri insanların yanında çok hareketli, oyuncu olmalarına rağmen, tanımadıkları insanlarla, korktukları durumlarla karşılaştıklarında uçup kaçmak, ısırmak, uzaklaşmak yerine donarlar. Hareketsiz kalırlar. En iyi konuşan papağanlardandır. (Afrika Gri, Amazon, Eclectus) Çok kolay kelime öğrenirler. Genellikle Eclectuslar en az birkaç kelime öğreniyorlar ama, tabi konuşma işinin şansa bağlı olduğunu tekrarlayalım. Bir Eclectus hiç konuşamazken, biri hiç susmayabilir * Sadece, kendilerini tehdit altında hissettiklerinde çok yüksek sesle bağırabildikleri gözlenmiş. Orta boy ve büyük papağanlar arasında, apartmana en uygun papağanlardan. Eclectuslar çok hareketli, aktif kuşlardır, oyun oynamayı, tırmanmayı çok severler. O yüzden de büyüüük bir kafese ve elbette oyun alanlarına ihtiyaç duyarlar. Banyo konusuna gelirsek, bütün Avustralyalı kuşlar gibi, Eclectuslar’ın da ciddi bir banyo ihtiyacı var. Yazları her gün, kışları da 2-3 günde bir banyo yaptırmak lazım. Özellikle kışın, evlerimizin havası çöl kadar kuru oluyor ve onların çok neme ihtiyaçları var.

Eclectusların normale göre çok uzun bir indirim sistemi var ve bu yüzden lifli gıdalara (baklagiller, brokoli, elma, armut vs.) çok ihtiyaç duyuyorlar. Yağlı yiyeceklere karşı çok hassaslar, Eclectuslar’da yağ tümörleri çok çabuk oluşur ve bu da karaciğer rahatsızlıklarına, ani kalp krizlerine sebep olur. Doğada Eclectuslar nar, papaya, incir, mango, kavun-karpuz, kayısı, şeftali, muz gibi yiyecekleri çok tüketirler. Hayvansal değil, bitkisel kalsiyuma ve proteine ihtiyaç duyarlar. Yumurta ayda bir-iki kereden sık verilmemeli. Eclectuslar aynı zamanda, vitamin fazlasından da çok çabuk zarar görebilen kuşlar. O yüzden Eclectuslar için pelletler pek tavsiye edilmez. (Yedikleri meyve-sebzeyle birleşince, çok fazla vitamin-mineral alıyorlar pellet diyetinde.) Yine de, yabancılar Eclectuslara özel pelletler üretmişler, bunu dikkate alarak. Onlardan alabilirsiniz. Ayrıca, filizlendirme de Eclectusların diyetinde çok kullanacağınız bir yöntem. Çünkü, biliyorsunuz çekirdek-tohum-nut türü gıdalar yağlı oluyor ve Eclectus’unuzun diyetinde buna dikkat etmek zorundasınız. Filizlendirmeyle bu gıdalar en yüksek besin değerine ulaşır.

Günlük olarak, bir Eclectus’un diyetinde bol bol meyve sebze (koyu yeşil yapraklı sebzeler de bulunmak üzere), nut türü gıdalar (az olmak kaydıyla) ve çekirdek-tohum karışımı (ay çekirdeğinden bahsetmiyorum) olmalı.