bugün

Levent Öget'in 1995 yılında kendi imkanları ile yayınladığı 107 sayfalık kitabı.

"Yıllardır en çok hazırlamak istediğim ve kafamda en çok alışverişte bulunduğum konu olarak caz fotoğrafları, cazı bir yaşama biçimi olarak görme isteğinden geliyor. Konserlere, kulüplere, barlara giderek cazı canlı olarak solumak, yaşamak, üstün teknolojilerle üretilmiş hi-fi sistemlerinin sunduğu bin türlü imkan olmasına rağmen, müziğe sahnede üreticisinden 'o anda' dinlemek, cazın zaten doğasında olan emprovizasyona dayalı biçimiyle de bağdaşan bir durum.

Caz yaşanılan müzik türlerinin en geliştirilebileni. Cazın içinde ortaya çıkan emprovizeler ve emprovizasyonla ilgili figürsel anlatımlar karşısında ben de kendi emprovizasyonumu yapıyorum. Bu, o anki karar anlarımdan, sonraki baskı müdahalelerine kadar devam ediyor. Ayrıca ortada bir de müzik olayı var.

Fotoğraf bir saptama aracıdır. Ancak fotoğrafa ve fotoğrafçıya bağlı olarak, neyin ne şekilde, nasıl müdahaleyle yapıldığı, hangi gözle saptandığı ve ağırlıklı konumu yalnızca bir saptamanın ötesinde bir yorumu da götürebilir. Bu saptamada bir takım semboller, fikirler, endişeler, özlemler, umutlar -tüm diğer plastik sanatlarda olduğu gibi- kullanılır. Gözün doyum noktası, bu duygularla 'gören' doygunlaştırılmış bir gözle çekme anlarına karar verir. Fotoğraflarımda siyah / beyazın güçlü kontrastı, olabildiği kadar az ışık, ya da var olan ışığı mümkün olduğu kadar anlatımı güçlendirecek bir şekilde kullanma isteği vardır. Cazla olan yoğun ilişkim sonucu, konser sırasında ortaya çıkan sesler dizisinde ve o anlardaki izlenimlerin ardından gelebilecek seslerle, o sesleri oluşturabilecek ifade ve figürle 'önceden görebilecek' bir beklenti içinde oluyorum. Bu benim çekim anındaki kararımı etkileyen bir etmen. Böylelikle görsel malzeme doğal olarak cazın özgür çeşitliliği ile bütünleşerek beni de, bu zengin ortamı da yönlendirecek bir 'doğaçlama zemini' hazırlıyor. Kullanılan enstrümanların insan doğasına olan yakınlıkları o enstrümanın gelişim süreciyle koşuttur. Enstrüman - insan uyumluluğu araştırması belli bir noktaya vardırılmıştır. Bu da, o aletin doğasıyla, insanın onu kullanmada geliştirdiği 'doğa figürü'nü oluşturur.

Figüre yaklaşımım en çok sahne sanatlarında odaklanıyor. Sahne sanatlarındaki figüratif zenginlik benim için fotoğrafik zenginliği de kendiliğinden getiren bir imajlar platformudur."

<<<Kitabın "Önsöz"ünden alıntıdır.>>>

kitabın kapağı için bkz: http://img519.imageshack....g519/6666/cazfoto1pk6.jpg
Levent Öget'in her çarşamba radyo 3'te sunduğu harika program.