bugün

ayakkabılığın bu kısımda bulunmasından ötürü ayak kokusunun hakim olduğu kokudur.bide üstüne gül esansıyla karışınca içi uhreviyatla dolmuş insanı çileden çıkartır ve namaza başlamadan okuyacağı tüm sureleri unutmasına neden olur.
gönülsüz yapılan ilişkinin çocuğu sakat doğarmış.
malasef çirkin kokudur. istisnalar muhakkak vardır ama geneli itibariyle ayakkabı kokusuyla karışmış gül suyu kokusunun iyice beter ettiği kokudur. temizlik imandan gelir sözüne yakışmayan bir durumdur.
büyük camiilerde bulunmayan kokudur. temizlik imandan gelir sözünün belki tam kavranamamış olmasından belki de imamın yaptığı şeyi ekmeğini kazandığı bir iş olarak görmesinden mütevellit yaşanabilir bu durum. he olmasa iyidir elbet de olması da hiçbir şeyi değiştirmez. çünkü ayakkabılıkşar dışarı kısımdadır. iç kısımde mevcut koku yoktur. mana bulmak istedikten sonra her insan hatasını dine mal etmek mümkün nasıl olsa.
kimse camiye gelen insanın ne şartlarda geldiğini hiç düşünmüyor. adam belki işinden beş dakika vakit ayırdı ve o şekilde alel acel geldi camiye. ha, bahsi geçen şekilde ayakları(çorapları ve ayakkabıları) kokan insanlarda yok değildir.

''temizlik imandan gelir'' evet doğrudur. ama burada sadece dış temizlikten bahsedilmiyor.(hacesten taharet ve necesten taharet) dahili ve harici temizlikten bahsediliyor. biraz insaf etmek gerekir. o mekan'a o şekilde gelen kişinin çorapları ve ayakkabıları kokuyor olabilir. fakat, düşünmek gerekir ki, en az o kişi kadar bizim de içimiz kirlidir.
(bkz: insanın gönlü neredeyse gözü oradadır)