bugün

erime sıcaklığından daha alt sıcaklıklara kadar ısıtılmış metalin, kalıp içine konulup, yüksek değerli ani kuvvetler altında kalıbı doldurması şeklindeki bir imal usuludur.

genenllikle prinç, aliminyum gibi metaller için uygulanır. biyel kolları, musluk, vana, kapı kolu gibi, içi boş parçaların imalinde kullanılmakla birlikte daha bir çok alanda da kullanılan bir yöntemdir.

ismi verenlere bir eleştiri yapmak gerekirse, malzeme tam eritilmediğinden dolayı bir akış ve dökme söz konusu değildir. buna döküm demek ne derece doğrudur?
(bkz: döküm)
alüminyum, magnezyum, çinko, bakır, kalay ve kurşun gibi ergime sıcaklıkları düşük metallerin alaşımlarının dökülebildiği bir döküm yöntemidir. bu yöntemde ergiyik alaşım metal bir kalıba bir basınç altında püskürtülerek gönderilir. arkadan devamlı etkimekte olan basınç sayesinde nadiren gaz boşluklarına rastalanır ve oluşan parçanın mekanik özellikleri diğer döküm yöntemlerine nazaran daha yüksek olur. kalıp malzemesi metal olduğu için sadece seri üretim söz konusu olduğunda maliyeti düşüktür. bunun sebebi metal bir kalıbın üretilmesinin oldukça zahmetli süreçten sonra mümkün olmasıdır. ayrıca basınçlı döküm ürünü başka hiçbir işleme gereksinim olmadan imalattan sonra direk kullanılabilmetedir. *

hafifliğin ön plana çıktığı günümüz otomotiv endüstrisinde basınçlı dökümden oldukça yararlanılmaktadır. bunun en görünür örneği alüminyum jantlardır. motor bloklarının da magnezyum alaşımları ile basınçlı dökümle imal edilebilmesi için de çalışmalar süratle sürmektedir.
düşük sıcaklıklarda eriyen mateller* için bu işi direk yapan makinalar vardır. yani metali eritir kalıba gönderirler ve gereken basıncı sağlarlar. ancak yüksek ergime sıcaklığına sahip metaller için elektrik enerjisi gerekli ısıyı sağlayamadığından bir fırınınızın olması şarttır.

bu dökümün dezavantajı kalıpların çok pahalı olmasıdır. 100 tane parça için bu döküm yapılamaz. hammaddeye göre onbinlerce döküm yapmadan ne kalıbın parası çıkarılabir ne de kara geçilebilir.

ayrıca çok büyük parçalar için kullanılamaz.