bugün

osmanlı imparatorluğu'nun sonunu getiren en önemli nedenlerden biri.

işte size onlarca örnek içinden, iktidar için verilmiş savaştan bir örnek ;

temmuz devrimi * sonrası imparatorluğun üzerindeki abdülhamid hakimiyeti kaybolmaya başlamış ittihat ve terakki cemiyeti'nin yoğun faaliyetlerle iktidarı dolaylı olarak ele geçirme çabası artmıştı

yusuf kamil paşa'nın sadrazam olmasına tepki göstermeyen ve temkinli bir şekilde destekleyen padişah ve cemiyet yusuf kamil paşa'nın kabinede kendisine yakın kişilere yer vermesi nedeniyle tepki göstermeye başladı. saraydan "bu adam diktatör olmaya çalışıyor" cemiyetten ise "bu adam bizi tasfiye etmeye çalışıyor " şikayetleri gelmeye başlamıştı. bunun üzerine bir hükümet icraatını bahane eden ittihatçılar kamil paşa hükümeti hakkında gensoru önergesi verdi. ancak yapılan oylama ittihatçıların umduğu gibi gitmemiş ve ahrar fırkası mebuslarının desteğiyle kamil paşa soruşturmadan kurtulmayı başarmıştı. işte bu kamil paşa için bir dönüm noktası oldu. siyasi hayattan cemiyeti uzaklaştırmayı amaçlayan kamil paşa, ahrar fırkası mebusları aracılığıyla önerge sonrası alınan sonucu "ittihatçıların yenilgisi" olarak yansıtıp yerini iyice sağlamlaştırmaya başladı. abdülhamid bir yandan kamil paşa'nın gelen diktatörlüğüne tepki gösteriyor bir yandan ittihatçıların pasifize edilmesine seviniyordu. o günden itibaren mecliste ittihatçılar ve hükümet yanlısı ahrarcılar arasında büyük tartışmalar çıktı artık hükümet ve muhalefet imparatorluğun sorunlarına çare aramayı bir yana bırakmış iktidarı ele geçirmek ya da sürdürmek için tüm gücünü harcıyordu. o günden itibaren meclis işlemez hale gelmiş çıkacak olan yasalar günlerce beklemişti.

kısa bir süre sonra artık iktidarını kesinleştirdiğini düşünen sadrazam kamil paşa kabineden iki ittihatçılara yakın bakanı görevden alarak ahrarcılara yakın olan iki bakan atadı. bu duruma çok sinirlenen cemiyet avrupa ve tüm ülke üzerindeki medya ve kimi subayları harakete geçirerek "sarazamın yolsuzluk yaptığı " iddialarının ortaya atılmasını sağladı. böylece önceki soruşturmadan galib gelen kamil paşa hakkında bir gensoru önergesi daha verildi. ama bu sefer cemiyet işi çok ciddiye almış ve "tanin" gibi büyük gazeteleri kullanarak yusuf kamil paşa'nın yenilmesini ve sonunda istifa etmesini sağlamıştı. tüm bu olaylar olurken bir yasama organı olarak meclis günlerce çatışma meydanı olmuş ve yasama görevi bloke edilmişti .