bugün

mecnun

deli anlamında kullanılan sözcük. özellikle kur'ana baktığımızda pagan Arapların peygambere karşı kullandıkları bir kelimedir.genelde kurandaki bu sözcükten ; pagan Arapların peygambere "deli" dediklerini anlarız fakat böyle değildir.bu kelime "cinlenmiş,cinlerle iletişime geçmiş" anlamında kullanılmış peygambere karşı.

pagan Araplarında yaygın bir "cin" inancı vardır. hatta günümüzdeki cinli filmlerin kaynağı da aslında islam öncesi Arapların cin inancıdır. (çarpmaları, insanlar gibi kabileler içinde yaşamaları,savaşmaları vs)

pagan arapları arasında kahinlerin ve şairlerin, cinlerle iletişime geçtikleri ,cinlerin göklerden sözler çalıp bu şair ve kahinlere fısıldadığı inancı vardı. öyle ki ; şairler etkileyici, yaldızlı şiirleri bu fısıltılar(ilham) sayesinde yazardı.aynı şekilde kahinler gayb haberlerini cinlerden gelen bilgiler sayesinde verir, insanları aydınlatırdı. yani olağanüstülükleri,insanı aştığını düşündükleri işleri cinlere bağlardı pagan Arapları.

peygamber kuranı tebliğe başladığında , özellikle Mekki surelerdeki belagatı işiten pagan Araplar peygamberin bu etkili ve gayb haberleri içeren sözleri "tıpkı kahin ve şairlerin yaptığı gibi " cinlerden öğrendiğini söyleyip ona "mecnun /cinlerle irtibata geçmiş" demişlerdir. çünkü kuranın güçlü retoriği ve peygamberin 40 yıllık hayatı ortada olduğu için ( şairler ve kahinlerle işi olmamış, şiirler de yazmamış) ,bunu ona öğretse öğretse cinler öğretmiştir diye düşünüp, kur'anın Allah katından gelmediği her fırsatta dile getirdiler.