bugün

itü odtü karşılaştırması

orta doğu teknik üniversitesi ve istanbul teknik üniversitesi türkiyenin en büyük iki teknik üniversitesidir. ancak aralarında mantıklı bir karşılaştırma yapabilmek için iki üniversitenin de stratejik planına bakmak gerekir. okumak isteyenler için;

istanbul teknik üniversitesi strateji raporu:

http://www.itu.edu.tr/duy...itu_2._stratejiraporu.pdf

orta doğu teknik üniversitesi strateji planı

http://sp.metu.edu.tr/ODT...atejik_Plan_2005_2010.pdf

istanbul teknik üniversitesinin temel üstünlükleri;

üstünlük

ü1 itü'nün çok yönlü birikimleri

istanbul teknik üniversitesi köklü bir kurum olduğundan ve hocalarının bir çoğunu elinde tutabildiğinden gerek eğitim kalitesi gerekse diğer bir çok öğretim alanında türkiyenin en iyi üniversitelerinden birisi.

ü2 itü'nün kendi alanındaki bilinirlik ve saygınlığı

istanbul teknik üniversitesinin köklü olması ona ve mezunlarına aynı zamanda büyük bir saygınlık da katıyor. zaten mühendislik fakülteleri mezunlarından teknik üniversiteler genelde işyerleri tarafından tercih sebebi oluyor. itü arması ile bir mühendis olmaksa her zaman bir avantaj.

ü3 akademik kadronun niteliği, uluslararası düzeyde güçlü olması
istanbul teknik üniversitesi hakkında bu konuda maalesef bir bilgim yok. ancak akademik kadrosunun güçlü ve köklü olduğu biliniyor. uluslararası düzeyde ise yabancıların türkiyedeki bir çok üniversiteyi pek de kaale almadığı söylenebilir. bir bilkent mezunu olmanız sizin elbetteki avantajınıza olacaktır ancak bu bilkentin prestijinden değil, bilkentin yurtdışı bağlantılarının türkiyedeki üniversiteler içinde en güçlü olmasından kaynaklanacaktır.

ü4 istanbul'da olmak
bu da elbetteki itü için bir bakış açısı. gerek sosyalleşmenin daha kolay olması, bütün bilgi kaynaklarına erişimin artması bu bakımdan itü nün avantajı. zira istanbul türkiyenin kalbi.

ü5 mevcut mezunların yarattığı potansiyel
bu konu hakkında da bir bilgim yok maalesef. henüz daha mezun olmuş ve bir fabrikada çalışan bir itü mezunu göremedim. ancak bir teknik üniversite olması, itü yü zaten diğer üniversitelere göre bir adım öne geçirmiş durumda. ancak bu potansiyel in işveren üzerinde nasıl bir etki yapacağından da şüphe duymak gerekir.

ü6 eğitim-öğretimin türkçe ve ingilizce dillerinde yapılması
işte iki üniversite arasındaki kanımca en ama en büyük fark. itü bildiğim kadarı ile %30 yabancı dil uygulaması yapıyor. %70 de olabilir. ancak bu değer odtü de %100.
insanoğlu acayip bir varlık. kendinizi ele alın. fransızca ve ingilizce bilen bir ingiliz vatandaşısınız. doğma büyüme ingiltere. gittiğiniz üniversitede fransızca eğitim alıyorsunuz.
bilim birçok dili kapsar bu doğrudur. ancak düşünme dili tektir. ingiliz birisinin düşünme dili ingilizce olacaktır. bu sadece düşünme değil karar verme, yargılama ve algılama aşamalarında da böyle olacaktır. fransızca onun sadece ingilizce öğrendiği şeyleri başkalarına ifade edebilmesi için bir araçtır. hiçbir insan anadili dışında başka bir dille düşünmeyi ana dili kadar kusursuz yapamaz. eğer ortada öğretilecek birşeyler varsa bu kişinin kendi dili ile yapılmalıdır. ingilizce ise araç olarak kullanılmalı ve başkalarına anlatılmalıdır. bu kişiyi başka bir dille düşünmeye zorlamaktan hem daha kolay hem daha yararlı olacaktır.
bu yüzden bu noktada itü belki de en iyi seçimi yapmış ve % li bir yabancı dil sınırı koymuştur. bu hem öğrencisinin ingilizceyi geliştirmesinde yararlı olucak, hem de kendi dili ile öğrendiği şeyleri daha çabuk hatırlamasını sağlayacaktır. odtü de ise %100 lük yabancı dil uygulamasının sıkıntısı budur. algılamada ve kavramada sorunlar yaşanması. bbirçok odtü öğrencisi de yabancı dille eğitime zaten karşıdır. ben de bunlardan birisiyim.

ü7 teknopark kurulması ve varlığı
bir avantajı yok. aynısı odtü de de bulunmakta ve çok daha fazla bilinmekte ve sayılmakta.

ü8 sayıca en fazla akredite olmuş programa sahip üniversite olması
bir çok yurtdışı üniversiteleri tarafından itü nün bir çok bölümü tanınmaktadır. ancak bu tanınma mevzusu nedir? örnek vermek gerekirsi yurtdışındaki tıp fakülteleri türkiyeden yeditepe dişçilik dışında hiçbir dişçilik fakültesini saymamaktadır. tanımamaktadır. türkiyenin kıbrıs rum kesimini tanımadığı gibi.

ü9 sayıca ve çeşitlilik açısından üstün uluslararası ilişkiler
maalesef bir bilgim yok. ancak bu ztaen diğer maddelerde söylenenin bir tekrarı gibi duruyor.

ü10 mühendislik programlarındaki çeşitlilik, bazı mühendislik alanlarında eğitimde tekel olunması
istanbul teknik üniversitesinin bir diğer üstünlüğü. bir çok mühendislik alanında parçalara bölünmüş olması ise en büyük avantajı. elbetteki bu noktada işverenin kararı da mezun olucak öğrenciler için çok önemli. örneğin elektrik-elektronik yerine hem elektrik hem de elektronik alanlarına ayrılmış ve telekomünikasyonu bile içinde barındırmış bir mühendislik fakültesi. hatta yanlış bilmiyorsam elektrik-elektronik fakültesi. bir alanda uzmanlaşmak elbetteki muhteşem birşey. ancak dediğimiz gibi. işverenin düşüncesi en önemlisi. zira insanların %90 ının okuma nedeni, her ne kadar türkiye gibi çalışkanlığa, zekaya değer vermese de, ileride iyi bir kariyer sahibi olabilmek.

bu noktaya kadar istanbul teknik üniversitesinin üstünlükleri böyle gözüküyor. en azından itü görevlileri böyle olduğunu savunuyor. peki ya odtü?
güncel Önemli Başlıklar