bugün

şehzadebaşı'nda bulunan, sırf pazar günleri sabah namazında beleş poğaça çay ve şerbet verdikleri için gittiğim, mimar sinan eseri olan camii.
Mimar sinanın çıraklık eseri. Kanuni sultan süleyman tarafından, genç yaşta ölen oğlu şehzade mehmet için yaptırılmıştır (1543-1548). caminin planı kare şeklindedir. üzerini 18.42 metre çapınca bir orta kubbe ve bunu tamamlayıcı mahiyette dört büyük yarıkubbe örter. Büyük kubbe dört fil ayağı * üzerine oturmaktadır ve yerden 38 metre yüksekliktedir. camiye 3 kapıdan girilmektedir. avlu, 12 sütuna dayanan 16 kubbe ile çevrilidir. avlunun ortasındaki şadırvan, işçiliği ile dikkat çeker. caminin sağında ve solunda ikişer şerefeli, ustaca işlenmiş 2 minare bulunmaktadır. cami haziresinde bir çok türbe buluınmaktadır. Şehzade mehmet, Rüstem paşa, şehzade mahmut, fatma ve hatice sultanlar, ibrahim paşa türbeleri bunlar arasında yer alır.
istanbul Saraçhane'de Belediye Sarayı'Nın karşısındadır. Kanuni Sultan Süleyman, 1543'te ölen oğlu Mehmet için Mimar Sinandan bir cami yapmasını istemiş, 1544'te başlayan yapım 1548'de tamamlanmıştır. Şehir merkezinde bulunan cami, medreseler, türbeler, tabhane ve imaretten oluşan bir kompleksin ortasında yer almaktadır. Tarzında tek olan iki minaresinin süslemeleriyle dikkati çeker. Güzel hatları ve iyi değerlendirilmiş boyutlarıyla kendisini diğer örneklerinden ayıran bu yapı, Mimar Sinan'ın ilk önemli eseridir ve etrafında pek çok türbe vardır.
(Şehzade Mehmet Camii ya da Şehzadebaşı Camii olarak da bilinir), istanbul'un Şehzadebaşı semtinde Mimar Sinan tarafından yapılmış olan cami. Kanuni Sultan Süleyman tarafından Saruhan valisi iken 1543'de 22 yaşında ölen oğlu Şehzade Mehmet adına yaptırılmıştır. Camiyi 1543-1548 yılları arasında Mimar Sinan'a yaptırttı.

18,42 metrelik kubbesi 4 büyük yarım kubbeye yaslanır. Şadırvan avlusu 12 sütunda 16 kubbelidir. ikişer şerefeli çift minaresi vardır. imaret ve medrese, tabhane, türbeler cami bahçesinde ve arka sokaktadır.
Şehzade Camii 1890 iç kısım görünümü

Şehzade türbesinin içi rengarenk çinilerle doludur. Ortadaki sandukada Şehzade Mehmed, sağında Şehzade Cihangir yatar, solunda Hümaşah Sultan. Şehzade türbesinin sol tarafında Rüstem Paşa'nın türbesi bulunur. Diğer şehzade türbeleri Vefa tarafındadır. Dış avluda ibrahim Paşa ile Destari Mustafa Paşa'nın türbeleri vardır.
*
istanbul'un hakettiği değeri göremeyen tarihi eserleri arasında en önlerde gelenlerden birisidir.
(bkz: şehzadebaşı külliyesi)
Hüzünlü cami. O ezan-ı muhammedi minarelerinden öyle güzel yüreklere sızar ki insanın kalbi titrer. Hele caminin içerisinde hakkını vererek ezel-i kelamı okunurken bir dinleseniz, kubbelerden taşlardan akseden o sesin her perdesi insanı hüznün binbir makamında gezdirir.
Şuanda da ezan öyle güzel aksediyor ki insanın kalbi doluyor gerçekten. Kendinizi biraz zorlarsanız bu camiden gözyaslarıyla ayrılırsınız.
mimar sinanın çıraklık eseridir. Kalfalık ve ustalık eserleri için;

(bkz: süleymaniye camii) (bkz: selimiye camii)
ikindi vakti ezanlar okunurken suriçindeyseniz bir durun ve bu camiye yönelin derim. müezzini ezan-ı muhammedî'yi öyle güzel okur ki insanın yüreğinden bir şeyler kopar.
Bahçesi o kadar boynu bükük kalmıştır ki buraya doğru düzgün kimse gelmez. yerli yabancı ziyaretçiler burayı pas geçip süleymaniye, sultanahmet, ayasofya'ya giderler. fatih'te haline en çok üzüldüğüm büyük camî burasıdır. Fatih camî'ne turist pek gelmez ama cemaati çok olur. süleymaniye, sultanahmet ve beyazıt'ın ise cemaati azdır ama ziyaretçisi çoktur. Şehzade ise hüzünlüdür. cemaati de ziyaretçisi de şehrin göbeğinde olmasına rağmen azdır.
buradan dinlenen o hoş ezan nihavend* makamındadır ve cidden oldukça hoştur. bir kez olsun dini- inancı bir anlık pas geçip dinleyiniz ey gayrimüslimler. ehli islamlar, eğer bunu daha önce dinlemediyseniz tevbe istiğfar edin.*
http://www.youtube.com/watch?v=P7MSoLb9ZMw
https://www.facebook.com/...70339/?type=3&theater