bugün

dünyanın en büyük mimarlarından birisi olarak kabul edilen, dünya çapında bir çok üniversitede dersler konu olan 1489 kayseri doğumlu türk mimardır.Knedinise ve ailesine dair bir çok çelişkili bilgiler mevcuttur.
1.süleyman döneminde savaşlara katılmış daha sonra subaylığa terfi etmiş ve baş teknisyen olmuştur.
Tebriz seferi sırasında Van Gölü'nün üstünden geçecek üç geminin yapımını başarıyla tamamlaması üzerine kendisine haseki unvanı verildi
I. Süleyman (Kanuni), II. Selim ve III. Murat olmak üzere üç padişah döneminde mimarbaşılık etmiş, imparatorluğun gücünü simgeleyen mimarlık başyapıtlarının tasarlanıp uygulanmasında birinci derecede rol oynamıştı
Yola çıkış noktası geleneksel biçim ve plan şemaları olmasına karşın, bunlara katı bir biçimde bağlı kalmamış, koşulların gerektirdiği yerlerde yeni biçimlere yönelmiş, böylece eski ile yeni arasında bir bağ oluşturabilmiştir. Sinan'ın yapıları mimarlık bakımından olduğu kadar mühendislik bakımından da önem taşır. Bu nedenle "ser mimârân-ı cihan ve mühendisân-ı devran dünyadaki mimarların ve zaman içindeki mühendislerin başı" diye anılmıştır. Yapılarının çoğunun 400 yıl sonra bile ayakta duruyor, hatta kullanılıyor olması, onların taşıyıcı sistemlerine olduğu kadar temellerine de özen gösterilmiş olmasındandır.
Sinan'ın mühendis yanı su yollarıyla köprülerinde ortaya çıkar. Bunlarda zamanının sahip olduğu tüm mühendislik bilgilerini uygulamış, hatta kimi zaman onları aşan, ileri götüren tasarımlar gerçekleştirmiştir. istanbul'un su sorununu çözmekle görevlendirilmiş, bentleriyle, tünelleriyle, su yolları ve su yolu kemerleriyle, biriktirme ve dağıtma yapılarıyla uzunluğu 50 km'yi aşan ve Kırkçeşme adıyla bilinen su yapılarını gerçekleştirmiştir. Süleymaniye Külliye'sine 53 milyon akçe harcanırken Kıkçeşme yapılarına 43 milyon akçe harcanmış olması da zamanında bunlara verilen önemin bir başka göstergesi olmaktadır.
Osmanlı-Türk mimarlığı onunla birlikte bireşim sürecini tamamlamış, arayış aşamasından klasik dönemine geçmiştir. Bu geçiş, biçim olarak kubbeyi, düzenleme ilkesi olarak da merkezi planlı yapıyı anıtsal bir mimarlığın en önemli öğesi olan kubbeyi ve ona bağlı taşıyıcılar sistemini en yalın ve açık biçimde kullanıp onu anıtsal mimarlık düzenlemelerinin çekirdeği durumuna getirmek Osmanlı-Türk mimarlığının dünya mimarlığına bir katkısıdır. Böylece hem Doğu, hem Batı ile ilişki içinde olan, Anadolu ve Akdeniz kültürlerine sahip çıkan bir Osmanlı-Türk islam mimarlık bileşimi ortaya çıkmıştır.

Bu, yapıya katkıda bulunan öteki sanatları da etkilemiş, imparatorluğun her yerinde ki yapı eylemleri için yol gösterici olmuştur.

kaynak: http://www.kimkimdir.gen.tr
(bkz: mimar sinan güzel sanatlar üniversitesi)
kendisi aslen ermeni simon idir.

--spoiler--
Ağırnas Köyü'nden Ermeni Simon Usta'yı ne yapacaktık peki? Ne Simon'u, sünnet edip Sinan dedikti ya! Onu Simon yapanda Osmanlı'ydı ama; Ağırnas'ta kalaydı, kilise tamircisi Simon ustaydı!
--spoiler-- * *

edit: entry ilk yazıldığında yanlış bilgi verilmiştir. fatih camii'nin sütunlarını fatih sultan mehmet'ten habersiz kestirdiği için idam edilen 'mimar atik sinan'dır. marjinal fayda' ya teşekkürler.
aslen kayseri ağırnas'lıdır. mimar diye anılsa da aslında inşaat mühendisidir*. tanrı dağı kadar türk hira mağrası kardar müslümandır.
Gün itibariyle ölüm yıldönümü olan büyük Türk mimarı.
Batı'da Leonardo ne ise, bizde de Sinan odur...
Bir dahidir...
Ustalık Eserim dediği (bkz: Selimiye Camii)'ni gezerseniz dehasına vakıf olabilirsiniz...
ermeniolduğu sürekli olarak gizlenilmeye çalışılan osmanlı ermenisi mimar.
baba ve piç adlı elif şafak kitabında romanda geçen ermeni karakterlerin sıkça adını andığı ünlü mimar... aslen ermeni olduğunu öğrenince birçok türk gencinin de şaşıracağı zattır kendileri...
türk masonlarının çıkardığı bir derginin adı... çok güzel yazılar vardır...
topraklarımızda tek yüksek mimar olmayan mimardır. içimiz dışımız yüksek mimar dolu ama estetikten uzak memleketimizi rahmetli görse ağlardı herhalde. ahirette yenibosna-bağcılar kazı alanında çalışmış bir arkeologla karşılaşırsam diye bayağı tırsıyorum. adama ne derim sonra.
süleymaniye camii için "kalfalığımın", edirne'deki selimiye camii içinse "ustalığımın yapıtıdır" demiştir.
(bkz: msü)
süleymaniye camii' ni yapmasının ardındaki yöntemi hayran bırakan büyük türk mimarı. hikaye şöyledir:

bir gün kanuni sultan süleyman, sadrazamı ve vezirleriyle birlikte camii inşaatına gider ve mimar sinan' ın işçileriyle bir daire yapmış, oturduğunu görür. zaman zaman birbirlerine bakmaktalardır o kadar. süleyman' ın kulağına inşaatın ilerlemediği haberi ulaşmıştır üstelik. sinirle sinan' ı yanına çağırtır. ancak mimar, dümdüz yürüyüp gelmek yerine kah eğilip kah sürünüp kah atlayarak, 5 dakikalık mesafeyi 15 dakikada gelir.
- emredin padişahım, der.
padişah gülümser.
- kolay gelsin, der ve ayrılır.

hikaye, sinan' ın camiyi daha yapmaya başlamadan önce kafasında planladığını göstermesi açısından ilginçtir.
dönemine ve kendinden sonraki tüm döneme damgasını vurmuş mimar. bir şairin "şimdi bütün mimarlar yüksek mimar,
kala kala bir sen alçak kaldın ey yüce sinan..." diye dizelerine konu ettiği mimar-i deha.
1935 yılında Süleymaniye Camii yanında bulunan kabrinin açılarak Kafatasının çıkarılıp bir daha yerine konmadığı rivayet edilen büyük mimar.
1935 yılında türk olup olmadığını öğrenmek için* mezarından kafatası çıkarılan, 1940'lı yıllarda kabri restore edilmek amacıyla açıldığında tekrar yerine konulmadığının öğrenilmesiyle kafatasının kayıp olduğu anlaşılan türk mimarisinin gelmiş geçmiş en büyük ustası..
ayrıca dünyanın merkezi şehzade paşa camii olduğunu bulup bunu belirtmek için cami duvarına bir de mermer sutun koymuş kişidir.
(dünyanın merkezini bizanslılarda hesaplamış sultanahmet camii yakınlarında ki milion taşı olduğunu söylemişlerdir.)
Büyük ustanın, Şehzade Camii çıraklık; Süleymaniye kalfalık; Selimiye ustalık eseridir.
Mezari Süleymaniye Külliyesi'nin kuzeydoğusundadir
Daha ölmeden yaptırmıştır kendisi burayi

Mezar taşında ise şu yazılıdır:
"Geçdi bu demde cihandan pir-i mimaran Sinan " *

Kayseri 1490 - Istanbul 1588 (Hicri 996)
Mezarinin resimleri:
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=8598
--spoiler--
asıl gücümü edirne selimiye camii'inde ortaya koyup tüm kaabiliyetimi açık-seçik sergiledim. dünyanın bütün mimar ve mühendisleri olanca güçlerini harcasalar, böylesine büyük bir eserin yapımını gerçekleştiremezler.
--spoiler--

kaynak: hakikat takvimi

sözleriyle kendini tanıyan, bilen ve asla ölmeyecek olanlardandır.

- sıfatını adıyla bütünleştirenlerdendir!
türkiye'nin belkide dünyanın en büyük mimarıdır,velhasıl mezarı büyük dedemin mezarıyla aynı mimaride olup,bakımsız,köhne ve pistir.mezarın içinde ikamet eden bir kaç boş pazar arabası dahi mevcuttur.sus payı niyetine duvarında silik bir mimar sinan fotografı ve açıklama mevcuttur.* *
1489 yılında ağırnas/kayseri'de doğdu. osmanlı döneminde yetişen en büyük mimarlardandır. devşirme olarak istanbul'a getirildi. yeniçeri ocağında inşaat işlerinde çalıştı. böylece hem mimari bilgisini geliştirmek hem de seferler dolayısıyla gittiği ülkelerin mimari yapıtlarını inceleme olanağını buldu. 1539'da mimarbaşı olduğunda, arkasında uzun bir pratik tecrübe ile iran dahil hemen bütün ortadoğu'yu macaristan dahil tüm balkan ülkelerini gezip görmeye ve buralardaki mimari yapıtları incelemeye dayalı bilgi ve görgüye sahip bulunuyordu.ölümüne kadar yarım yüzyıl 52 mescit, 57 medrese, 5 su kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 7 darülkurra *, 17 imaret, 3 darüşşifa, 8 mahzen, 35 saray, 48 hamam, 22 türbe, birçok çeşme ve sebil yaptı. yapıtlarında o güne kadar kullanılmayan teknikler kullanmıştır. en önemli üç yapıtı, şehzadebaşı, süleymaniye, selimiye camii ve külliyeleridir.
eserlerini, Yeniceri olarak katildigi seferlerde gordugu bina ve harabelerden bir ders alarak yapmis buyuk turk mimaridir.
elif şafakın baba ve piç katabında ermeni asıllı mimar olarak bahsettiği türkiye'de mimarinin babası..
eski onbinlik bankonotlarda bulunan sima.

Bütün mimarlar yüksek,mühendisler de
Bir sen kaldın alçak mimar ey Sinan Usta!

cemal sureya