bugün

internet ansiklopedisi.
http://www.wikipedia.org
dünyada var olan her dil için ayrı bir sayfası bulunan, her isteyenin ufak bir uyelik işleminden sonra başlık açabileceği, yazı yazabileceği, var olan yazılara ekleme yapabileceği ve yazılarla ilgili tartışabileceği özgür bir ansiklopedi.

türkçe bölümünün adresi:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Ana_Sayfa

ingilizce bölümünün adresi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

almanca bölümünün adresi:
http://de.wikipedia.org/wiki/Hauptseite

fransızca bölümünün adresi:
http://fr.wikipedia.org/wiki/Accueil
ekşi sözlük gibi saldım çayıra usulü değil gayet ciddi olarak devam ettirilen ana britannica'yı dahi aşmış gerçek bilgi kaynağı.
turki cumhuriyetlerin sayfalarina girildiginde dillerini illa ki anlayacam diye kastiran, anlayinca da zafer kazanmis edasiyla bir heves sadece kril alfabesiyle yazilmis dillere de yonelinen, akabinde hayal kirikligina*ugranilan site.
şu an duyanlar gülse bile,
yarın bir gün elimizde tarih belgeleri, yazılı kaynaklar kalmadığında;
önümüze "alın işte size tarih" diye koyacakları site. *
copy paste ödevlerin değişmez adresi.
Gün ve gün gelişen internet ansiklopedisi.Sayısal teknolojide bilginin ne kadar hızlı ve sınırsız olduğunu bizlere gösteren site.Sözlüklerin bilgi paylaşımından uzaklaşıp geyik merkezleri olma yolunda ilerlerken,yapısını hiç bozmayarak bilginin en kolay ve hızlı ulaşılmasını sağlayan sanal alemin 2. harikası (1. google onu asla geçemez.)
ara sıra makalelerinin kopyalarına sözlüklerde rastlanılan bilgi kaynagi.
tartışmaya açık konu listeleri ile yanlış bilgilendirmelerin önüne geçmek amacıyla yapılmıs dünyanın en büyük ve en kalitesi yüksek dijital ansiklopedisi.

copypaste sahibi güzide yazarlarımızın * oldukça sık faydalandıkları gerçek bilgi kaynağı.
eksisozluk ya da uludag sozluk gibi sitelerin aksine salt bilgi iceren ansiklopedi. geyik icermez, insanlari tanistirayim kaynastirayim gibi bir derdi yoktur. ayni isimdeki farkli kavramlari ayirt edebilme gibi guzel bir ozellige sahiptir. (bkz: disambiguation page)
hakiki, has, harbi kutsal bilgi kaynağıdır. * öğrencinin can simididir. türkçe kısmı içerik ve kapsam açısından çok da geniş ve zengin olmasa da, ingilizce kısmı tek kelimeyle süperdir. ödev için, yeni bir şeyler öğrenmek için, hatta can sıkıntısını gidermek için bile ziyaret edilebilir. zira, bir başlık sizi başka bir başlığa götürecektir.
http://www.opensourcecms.com adresinden açık kaynak kodu olarak bulunabilecek kaynak.
böylece kendi wikipedia'nızı kurabilirsiniz. belli bir konu üzerine kurarsanız güzel bir sonuç almanız olası.
Vikipedi özgür, uluslararası, bir çok dilde ve internet üzerinde wiki teknolojisi ile ortaklaşa üretilen ücretsiz bir ansiklopedidir.

Vikipedi kelimesi, viki ve pedi kelimelerinin birleşiminden oluşur. Viki, Hawaii dilindeki "wiki wiki" (hızlı, bilgi amaçlı) kelimesinden türetilmiştir. Pedi ise antik Yunan Medeniyeti'nde "kapsamlı kültürel eğitim sistemi" anlamına gelen paideia kelimesinden gelmektedir [1].

Vikipedi, gönüllülerin ortaklaşa çabası doğrultusunda ve hemen hemen herkesin web sitesine ulaşıp değiştirmesiyle yazılmaktadır. Ana sunucuları ABD'nin Florida Eyaleti'ndeki Tampa kentinde, diğer başlıca sunucuları ise Hollanda'nın Amsterdam, Fransa'nın Paris ve Güney Kore'nin Seul kentinde bulunmaktadır.

ingilizce Vikipedi 15 Ocak 2001 tarihinde, Nupedia'nın tamamlanması olarak başlamış; şu an da gelir amacı gütmeyen Wikimedia Vakfı tarafından yönetilmektedir. Larry Sanger ve Jimmy Wales tarafından kurulmuş, ancak Larry Sanger 1 Mart 2002 tarihinde hem Vikipedi'den hem de Nupedia'dan ayrılmıştır. Jimmy Wales Vikipedi'yi "Dünya üzerindeki her insana kendi dillerinde, en üst kalitede bedava bir ansiklopedi yaratma ve dağıtma emeği" olarak tanımlamaktadır.

Yaklaşık olarak şu an ingilizce Vikipedi sayfalarında 1,5 milyon madde, Almanca Vikipedi'de yarım milyon madde ve Türkçe Vikipedi'de 41.000 madde bulunmaktadır [2]. 250 dilde oluşturulan Vikipedi'nin 18 tanesinde 50.000'den fazla madde vardır. Almanca Vikpiedi'nin DVD versiyonu da dağıtılmakta, ve ingilizce versiyonu ve yazılı versiyonunun da sunulması üzerine teklifler bulunmaktadır. Vikipedi Dünya'nın en popüler web sitelerinden biri haline gelmiştir ve Alexa'ya göre Dünya'nın en fazla ziyaret edilen 14'üncü web sitesidir. Birçok sayfası, diğer siteler tarafından izinli veya izinsiz olarak kullanılmaktadır.

Vikipedi'nin güvenilebilirliği ve doğruluğu üzerine tartışmalar mevcuttur ve site yoğun olarak vandalizme maruz kalmaktadır. Eşit olmayan kalitesi ve takipsizliği, sistem hataları ve bilgilerin gerçekliği üzerine tartışmalar da devam etmektedir. Verilen bilgiler bazen onaylanmamış ve sorgulanabilir olabilir, kaynakları eksik olabilir. Ancak 2005'de yapılan bir araştırmada, ingilizce Vikipedi'deki doğal bilgiler üzerine bilgilerin doğruluğu Britannica Ansiklopedisi ile aynı seviyede bulunmuştur. Encyclopædia Britannica Inc. ise araştırmalarının ödül kazanmış ünlü öğretmenler tarafından hazırlandığını savunarak araştırmayı vahim bulmuştur.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Wikipedia
özellikle ingilizce bölümü hayvan gelişmiş ansiklopedi. bugünden itibaren türkçe bölümüne naçizane bir şeyler eklemeye başladım, haydi uludağ sözlük diyerek de herkese haddime düşmeyen bir gaz vermiş de olayım..
Bilimsel geçerliliği olamayan (en azından lisans/mastır/doktora ödevlerinizde kaynak olarak gösteremeyeceğiniz) site.
bilgisayar başında zaman geçirmemin nedenleri listesinde başı çeken sanal ansiklopedi.

internetin hayatımıza kattığı sözlük, anında mesajlaşma, e-mail, vs. gibi şeylerin yanında bir de zaten hayatımızda olan ama ulaşılmasını, kullanımını, formunu değiştirdiği şeyler var. porno, gazeteler, kitaplar, vs. wikipedia'da bunlardan biri.

her boka ilgi buyan bir adamsanız * mecburen ansiklopedilerden yararlanmanız gerekiyor. kütüphanemede biri ingilizce olmak üzere dört ansiklopedim var ama internet ile haşır neşir olmaya başladığımdan beri birini açmışlığım yoktur.

wikipedia'nın normal ansiklopedilere göre bir çok artısı var.
bir kere çok daha kapsamlı, tematik olmamasına rağmen tematikler kadar bilgi sağlayabiliyor.
(hiçbir ansiklopedide yüce eskilerin* listesini veya camarilla'nın altı kanununu bulamazsınız.)
ayrıca -elitist- bir kurul tarafından hazırlanmadığından populer kültüre uzak değil. alt kültürlere de mesafeli durmuyor.
(arama özelliği çok başarılı değil ama google ile bu sorunu aşabiliyorsunuz.)

en güzel tarafı ise konuların, başlıkların birbirine linkler ile bağlanmış olmaları. bu sayede siteyi kapatmak imkansız hale gelebiliyor.
misal aslında gül savaşları için girmişken önce kelt mitolojisi sonra Brian Boru hakkında bir şeyler okurken buluyorsunuz kendinizi.

ansiklopediler genel olarak giriş seviyesi bilgi verir, "x nedir?" sorusuna cevap vermeye çalışır.
normallerine göre çok daha kapsamlı olmasına rağmen wikipedia'da da durum farklı değil ama ansiklopedinin amacı da zaten budur.

ingilizce bölümü gerçekten her boku bulup önünüze getiriyor ama türkçe için aynını söyleyemem. dan brown ile ilgili sayfalarca bilgi yığılıyken ahmet hamdi tanpınar, kemal tahir, oğuz atay gibi isimler bir paragraf ile geçiştirilmiş. (ama zamanla gelişecektir diye umuyorum.)

en büyük yaralarından biri de elinin altında bir başvuru kaynağı olarak durması. idiot savant değilseniz her şeyi hafızanızda tutmanızın imkanı yoktur. mesela ben tarihleri aklımda tutamam, isimleri hep karıştırırım, şiir falan ezberleyemem... işte elinizde böyle bir kaynak olunca ve ne aradığınızı da biliyorsanız işiniz müthiş kolaylaşıyor.
özellikle türkiye tarihi konusunda da daha detaylı bir hale gelir ise kitap karıştırmamı tamamen gereksiz hale getirecek. (benim gibi altını çizmeden, post it yapıştırıp not almadan, sayfayı kıvırmadan, dümdüz -allah ne verdiyse- okuma yapıyorsanız aradığınız şeyi bulmanın nasıl bir çileye dönüştüğünü biliyorsunuzdur.)

bilginin kaynağını tartışmak ise iyice mizahi bir yöne doğru götürüyor bizi. bilgiyi gazetelerden, kitaplardan, wiki'den veya tonton amcanızdan edinmeniz bilginin kalitesi veya geçerliliği hakkında bir fikir vermez.
böylesi bir savunma, sıkışınca "senin iq kaç?", "kaç kitap okudun?" gibisinden laf sokma amaçlı sorular sormaya benziyor.

şüphesiz ki wikipedia'da yazanların hepsi evrensel gerçekler, sarsılmaz doğrular değildir. ancak saf ve temiz anadolu köylüsü değilsiniz ki her okunuğunuza inanasınız.
yani hindistan'ın bir eyaletindeki ufak bir maoist partiden, insanlığın yeni umuduymuş gibi bahsediliyor ise bunun partinin militanları tarafından yazıldığını anlamak veya 'mason' başlığı altında örtülü olarak özgür masonluk diye bir şey yoktur deniyor ise bunun kaynağının hür ve kabul edilmiş tayfa olduğunu kavramak çok zor olmasa gerek.
ayrıca bu dediklerimin de bir önemi yok çünkü ortada bir bilgi var ise "acep bunu kim yumurtlamış?" sorusuna verilecek herhangi bir cevap* bilginin kendisini çürütmez.

daha önce elli kere paradigmadan, yöntemden, pluralizmden, bütün fikirlerin özgür bir ortamda eşitçe yarışması gerektiğinden, vs. bahsettik (bkz: yaşar nuri öztürk tribi).
normalde hiç bu kavramlara yüz vermeyenler deniz ve yılan ikileminde kalınca olanca güçleriyle sarılmaya çalışıyorlar.
ancak bunu da beceremiyorlar.

eh herkes kendi meşrebince yontmaya çalışıyor teorileri. quantum mekaniğinden yola çıkarak fizik çalışmaları da yapılıyor, douglas adams gibi roman da yazılıyor veya JZ Knight gibi "ramtha benimle iletişime geçti. düşüncelerimle nesnelerin yapısını değiştirebilirim. uçarım, kaçarım. çünkü kuantumlar, kuarklar bık bık..." da deniyor.

bir yöntem ile veya bir paradigmadan bakarak 'üretilen' bilgiler mutlak gerçeği ifade edemez (ki mutlak gerçek var mıdır? yok mudur? tartışması da ayrı bir konu) ama "ankara türkiye'nin başkentidir." genel geçer bir bilgidir. bana göre istanbul başkenttir diyemezsiniz. *

veya metinlerinizde "biyolokal cyber-skolastik transformasyon" gibi daha önce duyulmamış, söylenmemiş (bir anlama sahip olmayan) bir terim kullanıyorsanız bunun içini doldurmanız, bir tanım yapmanız gerekir (uydurduğunuz şeye anlamını verecek sizsiniz).
eğer bunu yapamıyorsanız tamamen kıçtan uydurulmuş(anlamsız) bir kavram kullanıyorsunuz demektir ki bunu 'gerizekalı başlık üreteci' bile yapabiliyor.

yani biri çıkıp "freud çok kral bir ekonomist idi." diyor ise 'saçmalama kazım'dan daha ileri bir eleştiri beklemesin.

(bunları söylemek bile saçma ama demek ki ihtiyaç duyuluyor.) * *

neyse,
hem wikipedia hem -yeni yeni gelişiyor olsalar da- Wikiquote, wikisource, wikinews, vs. çok faydalı projeler. kimin aklına geldi ise minnettarım, yazarlarının da eline sağlık.

herkes okusun, bilgilensin. *
öğrendikleriniz ile ister papağanlık yaparsınız ister -çapınız da yetiyorsa- yeni şeyler ortaya koyarsınız.
her ikisi de cahillikten daha iyidir.
ingilizce bölümü sayesinde ingilizce ödevlerimi edinebildiğim mükemmel ansiklopedi *
2006 yılı mart ayı verilerine göre en büyük 10 wiki sitesi;
dil, sayfa sayısı ve başlangıç tarihi sırasıyla,

1- ingilizce wikipedia, 949.968, 15 ocak 2001

2- almanca wikipedia, 349.974, 21 mayıs 2001

3- fransızca wikipedia, 233.404, 23 mart 2001

4- polonya wikipedia, 211.296, 26 eylül 2001

5- japonca wikipedia, 178.403, 1 mayıs 2001

6- italyanca wikipedia, 135.465, 1 aralık 2001

7- isveççe wikipedia, 133.757, 3 haziran 2001

8- flemenkçe wikipedia, 126.992, 31 ağustos 2001

9- fransızca witionary, 123.374, 2 mart 2004

10- ingilizce wiktionary, 117.603, 12 aralık 2002

kaynak: pc world
aradığım her türlü bilgiy bulabildiğim internette en çok ziyaret ettiğim sitedir. ancak türkçe sayfalarında açtığımız zaman karşımıza hemen hemen hiçbirşey çıkmaması üzücüdür. faydalanmak için mutlaka sağlam bir ingilizce, almanca veya fransızca gereklidir.
görüldüğü kadarıyla

ingilizce'nin 949.968 artı 117.603 sayfayla,

fransızca'nın ise 233.404 artı 123.374 sayfayla başını çektiği özgür ansiklopedi.
her ödevin bilgi kaynağı.. referansların vazgeçilmez ismi.
karamanoğulları beyliğinin bayrağını görünce şoka girmeme sebep olmuş sitedir. http://en.wikipedia.org/wiki/Karamano%C4%9Flu
hepimizin islami kimliğiyle tanıdğı karamanoğullarının bayrağında davud'un yıldızı'nı görmek gerçekten şaşırtıcı oldu. sanıyorum bi yanlışlıklık var.
ne yazık ki kürtçe bir sayfa da açmıştır.

ku.wikipedia.org

hemde bu sitede kurdistan sözcüğü arandığında ne yazık ki Güney Doğu Anadolu bölgemiz bu sınırlar içinde yer alıyor.
wikipedia'nın verdiği kurdistan haritası görmek için linki kullanınız

http://ku.wikipedia.org/w...%AAne:Kurdistan_perce.jpg
interneti guzel kilan nadir, essiz sitelerden birisi, sonsuz bilgi kaynagi. *
inanılmaz bir bilgi kaynağıdır. sözlükler gibi içinde saçma sapan, işe yaramaz sadece eğlenilmek için açılmış başlıklar göremezsiniz. saf bilgi içerir ve bu yüzden bizim insanlarımıza hafif acı gelir. onun yerine genel olarak sözlükleri tercih ederiz biz.