bugün

yıllar evvel bir davete gitmiştim ve ikramlık herkese birer kadeh veriliyormuş, birinci kadehi içtim ikinci kadehi arandım ama yokmuş ikinci kadeh. viski sevenler şampanyayıda sevebilir.
balon içkidir, en iyisi viski ve ya votkadır.
görsel
Bir bardak taze şampanyanın içine bir kuru üzüm atarsanız üzüm asansör gibi bardağın altından üstüne, üstünden altına sürekli dolaşır.
Duvar renginde populerdir ama ortamı biraz bayar.
görsel
istiridye ile iyi gider.
moet olsun, mumm olsun. hastasıyım.
bir beyaz şarap ürünüdür. bir nevi köpüklü şarapta denebilir. adını paris'in kuzey doğusunda, reim şehrinin güneyinde yer alan "champagne" bölgesinden alır. yalnızca bu bölgede yetiştirilen üzümlerle yapılan köpüklü şaraba "şampanya" denir. cava,sekt, spumante köpüklü şarabın imal edildiği ülkelere göre aldığı isimlere örnek olarak verilebilir.
Renk olarak arabalara çok yakışan renktir.
Olsa da içsekdir.
seni, senin o bardağının inceliğini, bardağının uzunluğuna kadar
seviyorum.
Çok kibar bir içecektir. Tadı güzel, rengi güzel..
boktan yapılan ilginç bir alkol çeşidi.
leziz mi leziz bir içki türüdür.
şarap kadar ağır değildir, uzun zarif bir şampanya bardağında tüketilir. genelde kokteyllerde tercih edilir, düğünlere de pek yakışır. şampanya bardağına 1 adet çilek atılıp üzerine şampanya ilave edersiniz, en zarif içkidir.

şu dünya üzerinde tattığım, kategorize etmeksizin en güzel içecek diyebileceğim, şiddetle tavsiye ettiğim pommery pop isimli bir bıcır şampanya efendim. mavisinden bir tane açmıştık da, kadehlere koyduktan sonra 5 dakika sapık gibi koklamıştık. o nasıl güzel bir koku, o nasıl hafif içimli bir şampanyadır diye de kaç saat konuştuk belli değil. hediye gelmiş, 8000 euro değerindeymiş, her insana nasip olmuyormuş, bende o şanslı insanlardan biri olmuş oldum böylelikle.

bir de şirin mi şirin bir pembe renklisi var ki bunun tam kemirmelik, kadehte de feci parlak duruyor.

http://confessionsofahigh...0/11/IMG_5466_preview.jpg
Bir bardak taze şampanyanın içine bir kuru üzüm atarsanız, üzüm asansör gibi bardağın altından üstüne üstünden altına sürekli dolaşır. deneme değer.
lezizdir. içimi keyiflidir. tatlı tatlı çarpıtır gülümsemenizi.
Champagne beşinci yüzyıldan beri Fransa'da şaraplarıyla ünlü bir bölgedir.
Çok soğuk iklime sahip bölgede yetişen üzümlerden çok asitli bir beyaz şarap yapılır. Bu şaraplar sonbahardaki ilk mayalanmanın ardından, havaların ısınması ile birlikte ikinci bir fermantasyona uğrarlar.
Şişenin içinde oluşan karbondioksit gazının basıncı da keçe kapakları attırıyor, bazen de şişeler patlayıp kırılıyordu. Hatta bu yüzden bölgenin şarapları "şeytan patlatan" olarak da adlandırılıyordu.
17. yüzyılın başlarında Champagne bölgesinin en önemli manastırlarından Haut-Viller'de de şarap üretilmekteydi. Adeta bir önolog gibi çalışan başkeşiş Dom Perignon bu patlamaları engellemeye uğraşırken karbondioksit gazının şaraba bir hoşluk, hafiflik verdiğini fark etti. Şarabı daha kalın şişelere koyup, ispanya'daki gibi mantarla kapatmaya başladı ve gazın etkisiyle kapak atmasın diye de telle bağlamaya başladı.
Ve böylece de bölgenin adıyla anılan, keşiş Dom Perignon'un keşfi meşhur şampanya içki tarihi sahnesine çıkmış oldu.
Fransa kralları özellikle de 14. Louis bu şarabı çok sever ve onun bu ilgi ve sevgisi sayesinde 19. yüzyıldan itibaren şampanya "kralların şarabı" olarak ünlenir ve Fransızların baş tacı olur.
Bugün bölgenin en büyük kenti reims'te Dom Perignon'un bir heykeli vardır. Aynı zamanda Fransa'nın en büyük şampanya üreticisi olan Moet de Chandon'un en prestijli serisi, ilk sıkmadan (cuveé) elde edilen şıradan yapılan şampanyası da "Dom Perignon" adını taşımaktadır.
Kimileri ağız alışkanlığı, kimileri de ayrımını bilmedikleri için tüm köpüklü şarapları şampanya olarak adlandırsa da Fransızlar "champagne" larını sıkı bir koruma altına almışlardır. Bırakın başka ülkeleri, Fransa'nın herhangi bir bölgesinde üretilen, aynı yöntemi kullanan (methode champenoise) doğal köpüren şaraplar bile şampanya adını kullanamazlar.
Bu adın alınmasının üç temel koşulu vardır:
Champagne bölgesi sınırları içinde tanımlanmış olan bağ bölgelerinin Pinot Noir, Pinot Meunier ve Chardonnay üzümleriyle üretilmeli, ikinci fermantasyon şişede şampanya yöntemine göre gerçekleşmeli ve en az 15 ayla 3 yıl arasında dinlendirdikten sonra satışa sunulmalı.

Şampanya şişesi sallanmaz, mantar yavaşça çıkartılıp, şişenin ağzından duman gibi hafifçe gazı çıkar. iyi bir şampanyanın köpüğü olmaz ama yıldız yıldız kabarcıkları uzun süre bardakta kalır.
Şampanya sabah kahvaltısından akşam yatana kadar içilen tek içkidir. Hem tek başına aperatif olarak hem atıştırmalıklarla hem de yemek üstüne tatların eşlikçisi olarak içilebilir.
Köpüklü şarapler 5-7 derece, iyi bir şampanya ve şampanya yöntemi ile yapılanlar ise 6-10 derece arası içilmeli.
(Müge Akgün, Radikal, 10.12.2011)
beyaz çikolata ile arasında organik bağ bulunan yasal lezzet yapılanması.
şampanya ile ilgili her şeyden bahseden güzel bir yazı için;

http://pushkin-r2d3.blogs.../09/sampanya-kulturu.html
bu içkiyi hayatımda 4 defa içtim ve hepsinde de sarhoş yada sarhoşa yakındım. tadı çok güzel gelmişti ama ayık kafayla içsem farklı bir yorum yapar mıyım yapmaz mıyım bilemiyorum.
ayakta small talk yapilirken en iyi giden icecek türü. tabi bu baska sekillerde tüketildiginde zevk vermez anlamina gelmez.
çok hızlı etki eden bir içki. bardağını tutmak dahi playboy partisi tadı verir.
80'lerde en çok satan duvar boyası rengi.
argo da döl yerine kullanılır.
normel şaraptan bir kere daha fazla mayalanması ve bu mayalanma esnasında şarabın hava geçirmeyen bir kapta tutulması sonucu ortaya çıkan karbondioksiten dolayı köpüren şarabtır.

şampanyanın mantarları diğer şarap şarap mantarlarından çok daha farklıdır ve şişeye tam olarak geçmez *. sadece 3 çeşit üzümden * * * üretilen şampanyanın içine üreticinin isteğene göre kanyak veya yüksek kalitedeki diğer şaraplar ilave edilir.

soğuk servis edilir ancak içine asla buz konulmaz, ince uzun bir bardakta servis edilir.