bugün

doğrusu solcular kadar iyi müzik yapamadığı gerçeği şeklinde olan önerme.

bir ahmet şafak, bir mustafa yıldızdoğan, bir ali kınık kolay yetişmiyor.
grup orhunu dinlememiş insanın söyleyeceği söz.
tarafsız gözle bakıldığında doğrudur. ülkücüler müzik,edebiyat gibi entellektüel konularda her daim sol sınıfa geri kalmışlardır.
Yılların sol parçası Ciao bella'yı, "çal mehter" yaptılar. Daha ne olsun?
Ciddiye alıp cevap veriyorum.
Mustafa Yıldızdoğan iyidir aslında. Özellikle 90'larda yaptığı şarkılar her zaman her yerde dinlenir. Barış Manço'nun da çok iyi şarkıları var. (bkz: hahaha)

Bir de, daha farklı gruplar var, iyi şarkıları var ama pek bilinmiyor. Mesela Çankaya Marşı Grup Kızılelma'dan mutlaka dinlenmeli. Kürşad ihtilali ve Avlar peşinde de çok iyi şarkılar. Bu gruplar da takip edilebilir. Ozan Arif'in çok iyi şarkıları var, şu aralar ocaklılarla arası pek iyi değil ama olsun. Ölmez bu hareket, Babo, bir it vardı falan kulağa baya hoş geliyor. Yine eskilerden Erkin Koray da iyidir, bizdendir.

Ali Kınık ve Ahmet Şafak'ın bazı şarkılarını dinlerim. Ozan Manas'ın falan da iyi şarkıları var, başka şarkılar da bunların yanında. Sorarsanız söylerim.

Bu saydıklarım dışında müzikleri, sözleri kulağa hoş gelmeyen şarkılar ve şarkıcılar da var tabii.
ahmet kaya yı gizlice dinlediğimizi sanan insan zırvasıdır.

(bkz: ahmet şafak)
(bkz: ali kınık)
(bkz: ozan ünsal)
(bkz: mustafa yıldızdoğan)
(bkz: osman öztunç)
(bkz: grup orhun)
(bkz: ahmet yılmaz)
(bkz: mustafa öcal)

http://www.youtube.com/watch?v=AWCI7mIpRcE
bir zamanlar emrah dinçer diye bir şarkıcı vardı. ahmet kaya taklidi yapardı. ama milliyetçi ayaklarıyla dolaşırdı ortada. durmadan da ahmet kaya ya çakardı. işim gereği kendisiyle röportaj yapmaya evine gittim. evin her köşesinde ahmet kaya fotoğrafları vardı. asla canlı söylemezdi çünkü sesi iğrençti. hem playback yapardı. sonra silindi gitti.
kim demiş?

http://galeri.uludagsozlu...ger%c3%a7e%c4%9fi-203005/
kişiye göre görecelidir. destansı bir üslubu yeğlerler fakat günümüz gençleri yiğitlik değil, tikilik peşindedir.

sorsan ülkücü müyüm, değilim. ama yiğidin hakkı yenmez.
müzik yapmak basit bir iş değildir.sanatsal bir beceridir.hele de kaliteli bir müzikse söz konusu olan bu sanatsal yeteneğe sahip müzisyenin aynı zamanda entellektüel düzeyide haliyle yüksek olacaktır.

işte bu seviyedeki bir müzisyenin sol düşünceden başka bir siyasi görüşü benimsemesi eşyanın tabiatına aykrıdır.nitekim gerçek sanatçıların tamamına yakını hep sol görüşlü kimseler olmuşlardır.

kalifiye müzisyenlerin hepsi sol görüşlü olunca ortaya çıkan siyasi müziklerin hep sol içerikli olmasıda doğal olarak kaçınılmazdır.

milliyetçi muhafazakar kesimin bu kadar üretken olamamasının sebebi tamamiyle kültür meselesidir.
Müzik aleti seçimi yanlıştır.
Saz söz yerine komünist ve Şakirtleri öttürmektedir. Sesi bozuk çıkmaktadır.
doğruluk yönü olan ifadedir. gerçi solcular da çok iyi müzik yapıyor diyemeyiz, ahmet kaya hariç tabi.
ülkücüler de fakat çok iyi kavga ediyorlar. açıklarını oradan tamamlıyorlar.

edit: ülkücülerde de sayıları çok az da olsa sağlam müzik yapanlar vardır. ancak ülkücülük genel anlamda kültürel/sanatsal/düşünsel alanlara uzak olduğu için, daha çok çatışması/kavgacı olduğundan diğer birçok kültürel alan gibi müzikte de pek gelişememişlerdir.
ne yapabiliyorlar ki sorusunun aklıma gelmesidir.
bizim sanatçılarımız Sanatın ne olduğunu, kimler için ve nasıl yapıldığını bilen ve ürettiği eserleri makam mevki sevdasıyla değil, büyük türk kültürüne hizmet için yapan gönül er'leridir..
Mesela bizim sanatçılarımız tv'ye çıkıpta milletin önünde ağlayarak prim yapmazlar. Yada koluna manita takıp istanbul gecelerinde haber olmazlar.

Milletimizi aşağılayarak yıldız olanlardan da değildir bizim sanatçılarımız. Pkk gecelerinde sahne alıp, sonra da ben konserin pkk'lılar tarafından düzenlendiğini bilmiyordum ayağına da yatmazlar.
Magazinlel olan hareketlerden kaçınan sanatçıları, milli merkezli hareketlere antipatisi olan gazeteciler zaten haber yapmaz. Ama meselenin birde reyting kaygısı ile işleyen tarafı var.

Mesela bir televizyoncu ahmet şafak'ın yorumlarını çok felsefik bularak programına dahil etmeyebilir. Bu doğadır. Çünkü halk'ta bundan hoşlanmaz.
Kitap okumayan araştırmayan bir millet, sanatı irdeleyen, derinliklerine inen ve hayatı sorgulayan bir ahmet şafak'ı izlemeyebilir. Çünkü Sanat sadece şarkı'dan ibarettir onlar için..
Ahmet safak bir kitle sanatçısıdır. Ama buna rağmen, sevenlerinin önemli bir çoğunluğuna göre medeniyet mücadele veriyor olması milliyetçilerin bile pek umrunda değidir açıkçası.
Onu anlayan azınlık kitle için ise ahmet safak bu ülke için bulunmaz bir nimettir.

Buraya kadar, ülkücü-milliyetçi çizgiye yakın olan sanatçıların (daha doğrusu fikir ve kültür dünyamda geniş bir yere sahip, ve bana göre türkiyenin en büyük sanat adamı olan ahmet safak'ın) sanat anlayış(lar)ı, kimler için eser ürettiği, farklılıkları ve sanatı eğlence değil kültürümüzün bir parçası olarak algılayıp eser ürettiği üzerinden yazdım.

Bundan sonrası ise yukarıda isimleri geçen sanatçılar ile ülkücü-idealist sanatçı ahmet safak üzerinden gidelim.

Ahmet safak 2005 yılında "sarıkamış" isimli eseriyle özgün müzik dalında en iyi solist seçilirken adaylar arasında onur akın'da vardı. Oylama halk tarafından değilde jüri tarafından seçilseydi eminim ki ödülü onur akın alırdı. http://www.youtube.com/watch?v=b689PEqS_Ao

Ama halkımız, hakedene verdi o ödülü. Ahmet safak'ın ödül gecesiyle ilgili anısı şöyledir: o gece ödül alamayan arkadaşlarla bile röportaj yapan muhabirler benimle röportaj yapmadı. Ben elimde ödülüm ile suçlu gibi çıktım.
Bu olay türkiye'de medyanın yanlı tutumunu gözler önüne seriyor. Ayrıca 2005 yılından itibaren kral tv'nin özgün müzik dalında ödül vermeyi kaldırdığı dikkat çekici ayrı bir noktadır.

Cem karaca çok değer verdiğim ve eserlerini büyük bir hazla dinlediğim büyük bir sanat adamıdır. Evet karaca solcudur ama milli bir yanı vardır. Bunu anlamak için şuan ermeni işgali altında olan azerbaycan'ın "karabağ" topraklarına yazdığı okuduğu eserdir. Hakeza kerkük..

Evet biz sol sanatçılarında değerini biliyoruz. Onlar'da gerçek sanatçı olan ahmet safak'ı yürekten destek veriyorlar. Cem karaca üstad vefat ettiğinde, tabutun başında eşi ahmet safak'a söyle der. Ahmet, rahmetli Cem Ağabey'in gazetelerde çıkan bütün küpürlerini toplardı.işte sanatçının sanatçı'ya verdiği değer. Bu sanatçılar için siyasi görüşün ikinci planda olduğuna güzel bir örnek. http://www.2023haber.com/...eri-toplamis-120758h.html
Ahmet şafak'ı taktir edenler arasında eski tüfek solculardan zülfü livaneli de var. Ahmet şafak yalnız kurt isimli eseri okumak için stüdyo'ya gittiği zaman karşılaşmış. Zülfü livaneli ahmet şafak'ı övücü sözler söyledikten sonra görüşme talebinde bulunmuş. Bu bilgiyi ahmet şafak'ın son kitabı olan "şöhret sanatı öldürdü" de okumuştum.

Ahmet kaya, grup yorum gibi sanatçılar fazlasıyla siyasi hatta bölücü niyetli oldukları için dinlemem ve ne ülkücü nede diğer kıymetli sanatçılarla kıyaslamam.

Sonuç itibarı ile ülkücüleri sanat bilmezlikle suçlayan solcu arkadaşların gözünden kaçtığı nokta şudur ki, ülkücü-milliyetçi sanatçılar medya'da söz sahibi olmamamalarına rağmen gerçekten yetenekli ve kendini kültürel anlamda da geliştirmeyi başarabilmiş sanatçılardır.

Ülkücüler sanattan anlamaz, onlar sanat yapamaz gibi yorumlara sadece gülüyorum.

Çünkü biliyorum ki bizim sanatçılarımız bir şarkısıyla, yusuf hayaloğlu gibi bir sanatçıyı bile ayağa kaldırıp şarkısına eşlik ettirebiliyor. http://www.youtube.com/watch?v=IhLQZe4B10o

işte böyle büyük sanatçılarımız var bizim.. Siz beğenseniz de beğenmeseniz de onlar türk tarihine adlarını altın harflerle yazdırdılar..

Gerisi fasa fiso üstadım fasa fiso...
bir kavram kargaşası var gibi. sadece müzik değil diğer sanat dallarınıda icra etmek için geniş bir ufkunuzun olması lazım. tabularınızı yıkmadan sanatın hiç bir dalında başarılı olamazsınız, sanat tabu kaldırmaz, sınırlar içerisinde yaptığınız hiç bir şey sanat olmaz.

iki tane ozanı karşılaştıralım mesela( ki birinin ozan olduğunu sadece kendi güruhu söylüyor).

aşık mahsuni şerif ve(bu iki isim aslında yanyana yazılamayacak kadar farklıdır, mahsuni bir dünyadır) ozan arif.

mahsuninin şiirlerinde, türkülerinde halkın yaşadığı her şeyi görebilirsiniz, açlık, darbe, sefalet, zenginlik, sevda, gurbet, mapusluk... oysa ozan arife bakın zurnasında üç delik var basıp basıp duruyor. tüm şiirleri, besteleri ; bölündük, delindik, vatan, bayrak, ihanet.. gibi konulara ithaf edilmiştir, bu adamın yazdığı ilkokul kıvamlı şiirlerin hiç birinde toplumsallıktan zerre bulamazsınız.

sonuç olarak müzik yapmak için iyi bir ruha ve tabusuz bir yüreğe ihtiyacınız var. maaleseftir ki ülkücülerde bu yoktur. o sebebptendir ki ahmet kayamızı taklit etmekten öteye gidemiyorlar.