bugün

adini meydaninda bulunan cembersiz tastan alan eminonu semti. bol bol halici vardir, gumuscu vardir. bir de unlu cemberlitas hamami da burada yer alir.
M.S. 330da Başkentin Romadan istanbula nakli sebebi ile şehrin ikinci tepesindeki büyük oval bir meydanın ortasına, Konstantin in şerefine dikilmişti. Form Konstantin diye bilinen meydanın etrafı sütunlu galeriler ile çevriliydi. Çemberli taş, yanık sütun olarak ta bilinir. Orijinalinden daha kısa hali ile günümüze gelebilmiştir. Eskiden üstünde Büyük Konstantinin güneş tanrısı pozundaki heykeli bulunurdu. Sütunun porfir blokları zamanla ve yangınlardan çatladığı için demir çemberlerle çevrilmiştir. Mermer başlık 12 yy., alttaki örme takviye kısmı 18 yy. aittir. Sütunun dibindeki küçük bir odada erken Hıristiyanlığa ait kutsal emanetler odası olduğuna inanılırdı. Buradan geçen ana yol Büyük Konstantin devrinden beri aynı güzergâhtadır.
taş'ın çemberli hali yada çemberle cevrilmiş taş'tır.
(bkz: çemberlitaş kız lisesi)
istanbul'un en güzel semtlerinde biri olmasına karşın, 90'lardan sonra eminönü ilçesinin aldığı yoğun göç'ün sıkıntılarını yaşamaktadır.. bir de balkan türkleri dayanışma derneği adı altında, çok hoş bir han vardır çemberlitaş'ta. sabahtan akşama kadar hiç bir rahatsızlık duymadan, kitabınızı okuyup, elma çayınız yudumlarken nargile'nizi içebilirsiniz..
istanbul un en eski yapısıdır. 330 da bizansın, roma imp. nun başkenti ilan edilmesi üzerineimparator konstantin tarafından yaptırılmış.
şuan altında kutsal kase ve hazinelerin gömülü olduğu ve bu yuzden yıllardır tadilat bahanesiyle arama yapıldığı rivayet edilen taş dikmedir.
beyazıt ile sultanahmet arasında bulunan tarihi ve turistik mekan.
restorasyon çalışmaları yaklaşık 6 yıldır bir türlü bitirelemeyen değerli taş anıt.
Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köy.

ilçenin tüm köyleri için:

(bkz: Adıyaman)
zamanında etrafında çember olmayan, daha sonraki restorasyon çalışmalarında çemberle desteklenmesinden ötürü böyle anılan bir sütun. altında paha biçilemeyecek şeylerin olduğu söylentisi dolaşıyor ortalıklarda. zaten tarih sürekli bir şeyleri gizler bizden.
etrafındaki 6 yıl boyunca duran restorasyon direklerinin de artık tarihi bir özellik kazandığı ancak geçen yıl itibariyle özüne kavuştuğu çemberli taş.
(bkz: 2010 istanbul avrupa kültür başkenti)
konstanine forumu'nun ortasında duraman ve önceleri konstantinin heykelini taşıyan sütundur. heykel apolloya benzeyen bir konstantin şeklinde olup kafasından stilize güneş ışınları atmaktaydı. heykel düştükten sonra sütunun üstüne büyük bir haç konmuş ve ilk çemberleri 1140 yılında 1. manuel komnenos tarafından takılmıştır.

ayrıca konstantin amcamız heykeli koyduktan sonra yalnış anlaşılma olmasın diye sütunun alt kısmına 'en büyük tanrıdır' tarzında bir yazı ekletmiş.

(bkz: konstantin forumu)
sınav haftası okula doğru yürürken şeklinden dolayı "of ya yine girecek" dedirten taş.
beyazıtta olan okulum için 1 yılımı, bünyesinde barındıran özel yurtlardan birinde geçirdiğim lakin artık yaşamadığım ve tabiri caizse "kurtulduğum" semt. bol bol halıcı,kilimci,gümüşçü ve turist barındırır. sahile doğru olan kısmı kadırgadır. 2 tane kız öğrenci yurdu vardır; biri kyknın çemberlitaş kız öğrenci yurdu, biri de özel sabiha hanım kız öğrenci yurdudur. *
marketlerden sadece dia a101 ve bim vardır ve burada bir sürü turistle karşılaşabilirsiniz. tramvay yolu üzerindedir. tarihi çemberlitaş hamamı burada bulunur. beyazıt ve sultanahmet arasında yer alır.
kapalıçarşının çıkış kapılarından biri üzerinde bulunan ertafında demir vb bi maddeden yapılmıs cemberler bulunan beton yuvarlak yapı.
tramvay durağının arka tarafında bi aralar iftar çadırı olan ve yemek verilen istanbul semti.

2004 ramazanında eylül veya ekim falandı ne giderdim bi zamanlar. aylık akbilimiz vardı öğrenci 30 lira. cevizlibağdan oraya giderdik tramvayla. hey gidi hey.
beyazıt, sultanahmet, gülhane, eminönü arasında bulunup, bölgenin diğerleri kadar popüler olamamış kısmıdır. tramvay durağı mevcuttur.
istanbul'da bir tramvay durağı ve kanımca değeri pek bilinmeyen semt. Her zaman yanından geçip gidilen ama tarihi ile ilgili pek bir şey bilinmeyen ve semte ismini veren bir sütunu da vardır. Ayrıca kendisi istanbul'un 27 tılsımlı yerinden sadece birisidir.
bizans imparotoru tarafından roma'dan getirilip istanbul'a diktirilen ve semte adını veren sütun.
tramvay istasyonuna "şerefiye sarnıcı" anonsu eklenmiş.
görsel
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar