bugün

yılbaşı veya yeni yıl bir yılın bitiminin ve yeni bir yıla başlangıcın kutlandığı kültürel bir olaydır. yıllık takvime sahip kültürler tarafından kutlanır. türkiye dahil gregoryen takvim'inin kullanıldığı birçok ülkede yılın ilk resmi günüdür. bir hıristiyan bayramı olan ve isa'nın doğuşunu kutlayan noel'den tamamen ayrı olarak kutlanır. ancak bazı ülkelerde noel ve yılbaşı tatilleri birleştirilir. sanılanın aksine ağaç süsleme ve hediyeleşme gibi aktiviteler yılbaşında değil, noel'de gerçekleştirilir.
daha çok hristiyan takviminin gösterdiği yılın son günü olarak algılanır. bayramların gelişine yılbaşının gelişi kadar sevinmedik. ırak'a filistine dizelere ağladığımız kadar ağlamadık...
yılbaşı 4 anlam taşır
1.hz.isanın doğum günü(25 aralık değilmiydi lan o?)
2.noel baba
3.hindi(kurban bayramında hayvanlarn kesilmesine karşı olanlar nerde lan ne yani koyun keçi ineğin hakkı yokta hindinin özelliği ne)
4.yılbaşını kullanarak satışları tavana vurmak kısacası kapitalizm.
2011 versiyonu yarın gece 00:00 dan itibaren başlayacaktır.

hayırlı, uğurlu, mübarek olsundur.
hıristiyan adeti diye hor görülür.
üzülmeyin, onlar geçen hafta kutladı noeli...
ya da üzülün bana ne, ben annemi ikna edersem yapma çam ağacımı indireceğim çatıdan! *
(bkz: mutlu yıllar sozluk)

onca zart-zurt'tan sonra ben ve benim gibiler moda girmiştir...

http://www.youtube.com/watch?v=Bn5tiuZU4JI
aslında zaman zaman hepimizin taze ve yeni bir başlangıca ihtiyacı olduğu için, umutla ve heyecanla beklediğimiz gün...o yüzden önem veriyoruz.
yorumsuz...

http://www.8sutun.com/hab...d=97735&Categoryid=24
takvimin yapraklarının bitip yeni bir takvim aldıran gün.aynı zamanda da mekke nin fethiylede aynı güne denk gelir.
özenti ve birilerinin "harcatma" düşüncesiyle ortaya çıkardığı günlere aldanma becerisi bizi "biz" olmaktan çıkarıyor.
yılbaşı.. 365 günün bitip, tekrardan başlamasıdır. bu önceden beri kutlanır, gerek özentilik gerekse gelenek. gelenek değil tabi. ama sebep olarak gösterilir de.

daha çok var gerçi, ama şimdiden düşünmeye başladım.. geçen sene yıl başında neredeysem bu sene oraya gitmeyi düşünmüyorum..
çünkü bu sefer yalnız olacağım. yalnız. yani hissiz. mutlu girmeyeceğim yılbaşına. demek ki neymiş ? yılbaşına nasıl girersen öyle devam etmezmiş.

zaten buna inanmamıştık.. "günaydın, bu akşam yeni yıla gireceğiz"
hıhı..
eğlenmek için bahane olsun. güzel dilekler dile gelsin fena mı?
saçma denebilecek, insanın "ben niye bunu yapıyorum? " diye düşündüğünde bir çıkmaza girmesine sebep olan davranışlara ayrılmış gündür.
örnek; son on saniyede geri sayıma başlamak, kırmızı don giymek, saçma maskeler-şapkalar takmak...
ulkede ki taciz oranlarinin bi hayli artmasina sebep olan gun.
tüketim çılgınlığının doruğa çıktığı gün.
önüm, arkam, sağım, solum sobeee
geçen yılın en'leri, yeni yıldan beklenenler, yeni yılda yapılacaklar listesi, dilek listesi, yılbaşı gecesi ne yemeli, ne içmeli, nereye gitmeli önerileri, yeni yıl hediyesi önerileri,kokuşmuş reklam patlaması, ayın zırt gezegenine geçmesi sonucunda burca etkilerini anlatan fostrologlar, dünyanın raydan çıkması sonucnda kızların azıtması,erkeklerin sapıtması,turistlerin sıkıştırılmasını anlatan taksim/cadde haberleri, ünlüler nerde kutladı haberleri, iğrenç seneye görüşürüz espirilerii ve yeni yılın ilk günü olan felaketler/kazalar/cinayetlerle dolu haber görüntüleri, yılbaşı gecesi kim, nerde, kimi, nasıl götürmüş haberleri falan falan falan kusmak istiyorum sayın seyirciler.
ölüme bir adım daha yaklaşan insanın hayatını enine boyuna değerlendirip, yaşamına anlam katıp katmadığını, bir amacının, bir hedefinin, bir menzilinin olup olmadığını sorgulamak yerine vur patlasın, çal oynasın göbek atıp, humilide gırtlak yeyip, küfelik oluncaya kadar içmeyi tercih ettiği, deşarj olmak yavşaklığını bahane göstererek insanlığını unutması halidir.
insanlık elbisesinden soyunup, kırmızı donlar giyinen yılbaşı yavşaklarına sesleniyorum, geçen yıllar boşuna geçmiş.
yılbaşı yoktur, öz yılbaşı vardır.
havai fişekle özdeşleşmiş bir kavramdır. eski yılın sonu, yeni yılın başıdır aynı zamanda.
kırmızı don giyilip, iyi dilekler tutulur, eski yılın son on saniyesi hep birlikte geri sayılır. hepsi çok saçma gelsede milyonlarla insan bunları bir fiil uyguluyor baboş. oysa bir peygamberin doğum günü olarak sayılan bir gün. çok tezat değilmi? hz. isa doğduğu içinmi bu kadar patırtı?
yeni bir yılın ilk günleri.
türkiye'de bir çok kavram kargaşasına neden olan tarih.

1-noel demek değildir. noel, 24 Aralık'tadır. Hatta bazı kiliselerde 6 ocak. ama 31 Aralık değildir.
2-noel baba, bilindiği kadarıyla Türkiye'de yaşamış bir Hıristiyan azizidir. noelle alakası meçhul, kırmızı giyimli beyaz sakallı figürleri bir kaç yüzyıl önce abd'de uydurulmuş hayal ürünüdür.
3-yılbaşında hindi yemek bir türk hıyarlığıdır. hindi, abd'de daha çok ulusal anlamı olan ama biraz mistikleştirilmiş şükran gününde yenir (bir hatırası vardır bunun). ingiltere'de noel'de yenir. hiç bir ülkede yılbaşında adet olarak yenmez.
4-yıl başı çamı diye bir şey yoktur. doğrusu şudur: christmas tree (noel ağacı)
yılbaşı kutlayanlara gavur muhabbeti açmak yalnızca asosyal ezik tiplerin işidir. yılbaşını dini olguları düşünmeden yalnızca eğlenmiş olmak için kutlamak diye güzel bir şey de vardır. hatta buna yılbaşı kutlamak değil dışarı çıkıp eğlenmek başlığından bakınca bir problem yoktur. ve en güzel sabahattin ali anlatmıştır meseleyi.

http://zanzaon.blogspot.c...ttin-ali-maria-puder.html
sadece mağazalardaki özel indirimlerini sevdiğim.
bu gün yapılacak en yanlış şey dışarı çıkmaktır.
"bari bu yıl güzel olsun!"dur.